Steve Jobs inspirerede til fjernelse af lydporten fra iPhone 7

Steve Jobs a influentat decizia Apple de a elimina portul audio din iPhone 7, compania avand o lunga istorie de decizii grele.

Ieri v-am spus ca managerii companiei Apple au vorbit cu presa americana pentru a-si sustine decizia de a lansa un iPhone 7 uden lydport, oferind si o serie de explicatii pentru ea. Phil Schiller a fost cel care a spus ca Apple a avut curajul de a elimina aceasta tehnologie antica din iPhone pentru a face loc altor tehnologii inovatoare.

Foarte multa lume a luat in ras ideea celor de la Apple privind iPhone 7, inclusiv un website special creat in acest sens, insa ceea ce a spus Schiller este o referinta directa la un interviu dat de Steve Jobs. In clipul video de mai jos il vedeti pe Steve Jobs explicand de ce flash nu a fost inclus in iPhone, el numind decizia ca fiind una curajoasa, iar in final a avut perfecta dreptate, flash fiind acum aproape “mort”.

Extrem de constient de ceea ce se va intampla, Steve Jobs spunea ca Apple are curajul de a isi sustine convingerile si de a lua decizii majore pentru a lansa produse importante. El era constient ca unii oameni vor fi nemultumiti, ca vor injura Apple, ca diverse companii partenere nu vor fi multumite de decizie, insa scopul Apple este de a face produse grozave.

Mai mult decat atat, el spunea ca Apple este platita de catre consumatori pentru a lua aceste decizii grele si ca daca produsele lansate de catre ei sunt bune, vor avea succes. Daca deciziile nu vor fi bune, atunci produsele nu vor avea succes, dar Apple va gasi o metoda de a face in asa fel incat toate lucrurile sa mearga bine.

Practic, Steve Jobs i-a invatat pe cei de la Apple cum sa ia deciziile grele pe care consumatorii nu vor sa le ia, astfel ca acum am ramas fara portul audio de 3.5mm din iPhone.

“We’re trying to make great products for people, and we have at least the courage of our convictions to say we don’t think this is part of what makes a great product, we’re going to leave it out. Some people are going to not like that, they’re going to call us names […] but we’re going to take the heat [and] instead focus our energy on these technologies which we think are in their ascendancy and we think are going to be the right technologies for customers. And you know what? They’re paying us to make those choices […] If we succeed, they’ll buy them, and if we don’t, they won’t, and it’ll all work itself out.”

27 KOMMENTARER

  1. Bahh – mai lasati-l pe Jobs acolo unde e . Omul ala nu a inspirat nimic , a profitat tot timpul de inspiratia altora . Nu-i mai faceti atata statuie , ca a luat o mie de decizii stupide si a vrut doar ca Apple sa fie altfel decat ceilalti , chiar daca tehnologiile le-au murit una cate una incepand cu PowerPC si terminand cu Firewire si Thunderbolt .

  2. Asa este,daca nu aveam o companie precum Apple “cu c..aie” aveam si acum floppy cd rom si port jack si fara usb”

  3. Cat am comentat zilele astea pe site-u ast… dar ba apar prea tarziu prea nu mi se publica ba nu raspunde nimeni… in schimb vad ca lumea abereaza maxim in continuare fantastici oameni jur

  4. Atata timp cat evolutia in acest sens este wireless?? Ce rost mai au atatea porturi?! Wireless charging wireless headphones etc. in 3-4 ani cred ca vor scoate si portul lighting

  5. Steve Jobs se refera și la oameni ca tine când zis ca vor fi unii care vor critica Apple pentru deciziile luate, implicit pe cei care o conduc, dar și cei care le vor cumpăra produsele, deci ii plătesc pentru a face aceste decizii curajoase în a elimina unele tehnologii pe care ei le consideră că nu mai sunt folositoare în a face “great products”.

  6. Daca aveau putin respect fata de consumatori, introduceau si incarcarea wireless ca tot se bat atat cu caramida in piept ca wireless-ul este viitorul. Rezolvau problema cu aglomerarea portului. O solutie atat de simpla. Exista incarcatoare de masina, de birou wireless, inclusiv carcase cu baterie care incarca wireless. Dar probabil ca le scadea profitul cu 3 dolari per telefon daca faceau asta.
    Ma apuca rasul cand aud treaba cu decizia curajoasa. Cand au facut-o altii…liniste. daca erau primii intelegeam
    Iar la treaba cu Jobs, Cook si Schiller astia ar cam trebui sa se mai uite la keynote-urile pe care le facea omul ala. Avea umor si…chiar prezenta niste lucruri care rupeau gura targului. Chiar aseara m-am uitat la prezentarea iphone 4. Omul ala chiar prezenta tehnologie noua, nu pokemoni, mario si design de acum 3 ani ca fiind gorgeous new design. Si cum am mai zis, o tristete de ziceai ca i-a obligat cineva sa prezinte produse samsung

  7. Da, si eu credeam la fel. Ca isi aroga meritele altora. Dar uita-te la perioada 2007-2016 si o sa iti dai seama cu punct de reper cand a murit. Tehnologie – inovatie s-au dus in jos. Design s-au dus in jos. Pana si chinezii i-au depasit. Omul ala avea doua mari calitati: era perfectionist si vizionar. Asa a ajuns sa si creeze primul smartphone. Crezi ca ii lasa pe papagalii astia sa vina al treilea an cu acelasi design (oricum foarte criticat)? Cred ca ar fi introdus incarcarea wireless inaintea tuturor.
    Si eu credeam ca Ive e un geniu si ca Jobs profita. Ce a mai facut Ive de atunci? Un iphone 6 inspirat din iphone 2g si un ceas dreptunghiular. Ii bat toti la kur in materie de design
    Singurul lucru cu care au ramas de cand a murit este ios-ul care ii ajuta sa aiba cel mai rapid telefon. ATAT. Ok asta e si datorita faptului ca au zeci si zeci de functii mai putin si asta se vede. Mai pun doua trei functii, mai baga niste ram.

    succeser

  8. Deși nu au schimbat mult la design, mie îmi place noua culoare Jet Black… Arată foarte bine și cred că o să vândă bine în ciuda prețului ridicat..nici cel negru nu e rau ?

  9. Ai dreptate, steve era praf. Tu in schimb cred ca ai realizat multe pana acuma in viata. pot pune pariu cu oricine ca nici acuma nu te stii sterge la nas, sa nu zic altundeva.

  10. Deși nu au schimbat mult la design, mie îmi place noua culoare Jet Black… Arată foarte bine și cred că o să vândă bine în ciuda prețului ridicat..nici cel negru nu e rau ?

  11. Deși nu au schimbat mult la design, mie îmi place noua culoare Jet Black… Arată foarte bine și cred că o să vândă bine în ciuda prețului ridicat..nici cel negru nu e rau ??

  12. De vandut o sa se vanda, dar doar atat poate apple? Sa schimbe niste culori si un procesor? Nici nu ma intereseaza cat vand producatorii. Ma intereseaza sa vina cu ceva cu adevar nou. Au ajuns toti doar sa ia banii pentru o ciorba reincalzita.

  13. Am auzit ca vor sa scape si de ecran, si de panoul de pe spate. Noutatea este aceea ca in laboratoarele secrete de la Apple, inginerii lucreaza din greu la viitorul iPhone. Nu se stie cati ingineri, dar cu siguranta sunt mai multi decat cei 800 care au lucrat la camera, pe care o vor scoate in viitorul iPhone.

  14. Ce ciudat la fel a fost si cu trecerea la floppy mici si la eliminarea lor ulterioare si la eliminarea cd rom si tot asa mac aveau cota de piata mult mai mica ca win. Apple poate sa vanda si 1 calc dar ala devine ca si restul produselor, produsul de referinta pt restul

  15. Adica pentru o mana de oameni, care asculta muzica in timp ce încarcă telefonul, Apple trebuie sa afecteze negativ restul utilizatorilor?

  16. Nu stiu, probabil ca nu ma duce pe mine capul da nu inteleg cu ce sunt afectati negativ utilizatorii ca iphone-ul lor are jack… cum ziceam casti wireless exista de mult, inculusiv samsung are casti wireless (gear iconx) si alte modele dar telefoanele samsung inca au mufa jack,sau o sa spui ca au scos mufa pentru spatiu? s7,s7edge au margini mai inguste decat iphone7/7plus si a incaput si mufa de jack si senzoru de amprente si camera cu stabilizare optica si senzoru de plus de pe spate sunt si rezistente la apa ip68 nu ip67 ca iphone-ul… note 7 la fel are toate astea plus senzor de iris toate astea au incaput, la apple nu a incaput, a trebuit sa scoata jack-u.Cum ziceam daca scoti mufa jack, pune in pachet casti wireless asta inseamna evolutie, dar daca-mi scoti mufa si-mi dai la pachet casti tot prin cablu dar care acum se conecteaza la mufa de incarcare nu e o evolutie e chiar un pas in spate pentru ca utilizatorii sunt afectati negativ, nu mai pot asculta muzica in timp ce-si incarca telefonul sau pot sa faca asta dar ii costa bani in plus (casti speciale sau alte cabluri), Totusi am explicat asta destul de clar mai sus. nu stiu de ce-mi pierd vremea cu oameni ca tine…

  17. Apple a zis că mufa respectivă o împiedica să-mi introducă o serie de alte caracteristici miștoace, cum e butonul Home cu force touch în partea de jos a telefonului sau o cameră mai smecheră (asta în caz că vei spune că putea muta mufa sus) iar eu n-am niciun motiv să nu o cred pe Apple.

    Acum dă-mi voie să fiu foarte franc și să-ți spun că mă doare-n fund de cei care vor să asculte muzică în timp ce-și încarcă telefonul, însă nu-și cumpără căști wireless pentru asta ci bocesc pe internet.
    Și eu aș vrea să leg iPhone-ul la portul hdmi al televizorului meu 4k, pentru a putea privi pe el videoclipurile pe care le-am înregistrat, în timp ce încarc telefonul, însă nu pot, pentru că nu am port hdmi pe telefon, trebuie să bag cablul tot în lightning; mă vezi, bocind? Nu, ori bag cablul în portul l., ori îmi iau un Apple TV /instalez o aplicație și accesez filmulețele pe TV direct din iCloud în timp ce telefonul stă frumos la încărcat.

  18. Spalat pe creier clar… apple are cele mai mari margini de pe piata da tot n au loc, 5.5″ si telefonul e mai mare decat note 3,4,5,7 care au ecrane de 5.7″ uita te la un lg g3 sau galaxy s7edge ca sa vezi cat trebuie sa fie un telefon de 5.5″ .. in carcasa iphone 6 plus, 6splus, 7plus incape lejer un ecran de 5.9″ vezi lg g pro 2… la fel si la iphone 6,6s,7, 4.7″ si incape lejer 5″ vezi galaxy s4.. si gata am zis ca nu mai raspund nimanui ca mi pierd vremea cu voi care habar nu aveti de nimic..daca nu faci diferenta intre marketing,vrajala si inovatie.. cum a fost iphone 4 la vremea lui 4s cu acel siri, 5 cu un design superb, 5s cu senzor de amprenta.. de la 6 nimic…

  19. Cu amicii tăi imbecili poți discuta cum vrei, cu mine o vei face politicos, dacă vei vrea să nu te bag în a mă-tii, ok?
    M-am uitat la dezasambarea unui 6s și n-am observat prea mult spațiu lăsat liber de Apple; aproape fiecare mm2 este umplut cu ceva (ce-i drept eu nu-s electronist ca să știu dacă acele ceva-uri sunt sau nu inutile așa cum sunt convins că știi tu și ne vei explica mai multe dacă vei vrea să te credem că ai habar despre ce vorbești).
    Am văzut că procesorul – care cică are mult mai mulți tranzistori decât unele echivalente ale concurenței – este mai mare, am văzut că o grămadă se spațiu este ocupat de motorul haptic (sper că așa se numește) pentru sistemul 3D touch (plus că mai are și un procesor dedicat care și acela ocupă spațiu).
    Aș vrea să ai dreptate și Apple să poată monta un ecran mai mare într-o carcasă de aceleași dimensiuni, dar să păstreze funcționalitatea actuală (ba chiar să o îmbunătățească).
    Revenind la acea mufă: ai deja posibilitatea să conectezi boxe prin portul lightning și wireless, de ce ar trebui să existe o a 2-a mufă, dedicată kun conectării boxelor?

  20. Să nu-mi spui că Apple cumpără de la Samsung tehnologii vechi (însă obține performanțe mai bune de la ele)… Sigur că afirmația ta este prea ilogică pentru a putea fi luată în serios.

    Dorința ta de a asculta muzică în timpul încărcării este similară dorinței mele de a viziona clipuri pe TV tot în timpul încărcării; de ce ar fi mai important portul care să te ajute pe tine în locul portului care să mă ajute pe mine și, dacă eu o pot face wireless, tu de ce n-o poți face la fel?
    Te înțeleg, mufa aceea reprezenta una dintre opțiunile pe care le doreai de la un telefon iar acum nu va mai fi în iPhone, dar ai libertatea de a folosi orice alt telefon cu mufă; S7 cică are, are și ecran amoled, tehnologie, inovație, evoluție, nu doar marketing cum e în cazul produselor Apple.
    Nu înțeleg de ce alegi să te plângi în loc să alegi un produs care să-ți folosească ție. Ai văzut cum au ajuns clienții Samsung să dobândească toate chestiile pe care le voiau (card și sticlă)? Și-au băgat picioarele în S5 și puțin prin S6.
    În momentul de față ești tu împreună cu încă vreo „2-3” rătăciți care vreți neaparat mufa respectivă (eu folosesc deja căști fără fir, pentru că atunci când fac mișcare mă lovește firul în față, dacă nu-l înfășor în jurul suportului de braț, trebuie să am grijă să nu-l prind prin aparate, să nu se agațe de greutăți, în mașină ar trebui să am tot timpul grijă să bag firul în telefon etc, pentru mine este mult mai bine că în locul mufei am rezistență la apă – da, știu, Samsung are și și, dar în acest moment nu mă interesează – și un buton mai performant), cum vrei să fiți băgați în seamă? Ah, dacă vânzările vor scădea drastic și motivul va fi lipsa mufei, cu siguranță că Apple o va băga la loc.

  21. Cu mesaju asta lung vreau sa zic ca ma opresc pentru ca deja ne-am intins extrem de mult si am sa-ti citesc comm-u daca mai raspunzi dar am sa-ti las “ultimu cuvant” tie. 🙂

  22. Când nu intri în modul „combat” putem avea discuții extrem de interesante, de aceea te rog să rămâi în afara lui.

    Este foarte bine să configurezi un dispozitiv după cum îți dorești – eu nu am chef să-mi pierd vremea cu mutat iconițe așa că nu pun accent pe acest lucru (oare ai schimbat la Windows altceva decât imaginea de fundal și tonalitatea culorilor? stai liniștit, întreb retoric) – însă, lăsând la o parte partea cromatică, iOS poate fi configurat astfel încât să faci repede aproape toate lucrurile pe care ai nevoie să le faci, dacă asta era problema ta.

    Ai citit vreaodată condițiile în care ai dreptul să folosești o melodie? După ceea ce spui, mi-e greu să cred, pentru că dacă ai fi citit, ai fi știut că o poți asculta (multe doar pe dispozitivul pe care le-ai cumpărat) și cam atât; adică… n-ai voie să faci din ea tonuri de apel. Deci tu vorbești despre acțiuni ilegale care se fac ușor pe Android, iar acesta, din punctul meu de vedere, este un aspect negativ.

    Așa cum mi-ai cerut, ți-am dat exemple de lucruri pe care le fac dispozitive cu iOS și pe care nu le fac cele cu Android…
    PS: te rog să vorbești despre utilitatea 3D touch după ce-l vei folosi câteva zile pe iOS 10.

    Am spus că ecranele de pe iPhone sunt excelente pentru ceea ce reprezintă; sigur că totdeauna e loc de mai bine (și niciodată nu am afirmat că ecranele de pe iPhone sunt cele mai bune din piață), însă e greu să le reproșezi prea multe. N-am ce să comentez dacă tu crezi că ecranul de la S3 – unul pe care se văd pixelii de la jumătate de metru și care are o paletă de culori total greșită – este unul ok… Cine știe ceva despre subpixeli știe și de ce a împins Samsung ecranele amoled spre rezoluția pe care o au astăzi și știe că LCD-ul, la rezoluții mai mici, are aceeași calitate.

    Cât despre dimensiuni… când policarul tău va avea 14 cm lungime (adică, cel mai probabil, corpul tău va avea o înălțime de 250-300 cm), ecranele de 5.5” vor fi perfecte pentru folosirea cu o singură mână, până atunci un policar de 7-9 cm nu poate acoperi decât un ecran de 3.5”. E vorba doar de matematică și de biologie ;).

    Eu n-am nicio problemă dacă tu alegi să-ți cumperi un telefon pe care vrei să-l folosești pe post de server web în timp ce joci NFS (și-i schimbi tonurile de apel în a doua fereastră), doar că dispozitivul tău va fi unul care nu va face bine niciunele dintre lucrurile pe care vei vrea tu să le facă și asta ne duce la următoarea concluzie.

    Cea mai simplă explicație a diferenței dintre iOS și Android (astăzi) este faptul că în iOS majoritatea lucrurilor necesare, dorite de utilizatori și frecvente se fac foarte bine, o mică parte de lucruri dorite dar nu neaparat necesare și mai puțin frecvente se fac oarecum bine și nu prea poți face lucruri inutile, pe când în Android procentele de lucruri necesare, dorite și frecvente, lucruri dorite dar nu neaparat necesare și frecvente și cel al lucrurilor inutile este extrem de echilibrat.
    Fiecare este „mai bun” pentru tipologii diferite de utilizatori, de aceea ar fi o prostie ca oamenii să încerce să se convingă unii pe ceilalți ce anume să folosească; pentru tine faptul că slăbiciunile de securitate ale sistemului sunt reparate aproape imediat nu reprezintă un avantaj așa cum pentru mine nu contează că pot schimba iconițele și amândoi aveam dreptate să gândim așa cum o facem.