Einige Anwendungen greifen heimlich auf Benutzerinformationen zu

Zilele acestea, in Las Vega Nevada, se desfasoara conferinta DefCon ce reuneste majoritatea expertilor in securitate IT, care vin si prezinta noi vulnerabilitati descoperite in diferite software-uri si nu numai. Anul acesta la conferinta BlackHat, firma experta in cercetare, Lookout, a publicat cateva informatii privind securitatea si modul in care functioneaza aproximativ 300.000 dintre aplicatiile din AppStore si Android Market. Informatiile priviesc in primul rand capacitatea aplicatiilor de a accesa informatiile utilizatorilor fara sa ceara acordula cestuia iar datele arata cam asa :

  • 29% dintre aplicatiile gratuite pentru Android au capacitatea de a accesa singure locatia GPS a utilizatorului, spre deosebire de 33% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS;
  • 14% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS au capacitatea de a accesa singure detaliile de contact ale utilizatorului, spre deosebire de doar 8% dintre aplicatiile pentru Android.

Aceste descoperiri scot la iveala faptul ca o buna parte dintre developeri se folosesc de aplicatii pentru a obtine informatii private despre utilizatori. Ce e mai rau decat atat e faptul ca Apple nu face nimic pentru a opri aceste practici, desi unele aplicatii sunt respinse de la acceptarea in AppStore pentru motive mult mai banale. Eu unul nu ma simt in siguranta stiind ca un developer poate accesa/folosi oricand informatiile mele si sunt sigur ca multi dintre voi gandesc la fel.