Alles Gute zum Geburtstag Rumänien!

 

60 KOMMENTARII

  1. La mulţi ani tuturor românilor, că sunt din Ţara Mumă, sau că sunt rămaşi în afara graniţelor, că sunt olteni, munteni, dobrogeni, ardeleni, bănăţeni, maramureşeni, bucovineni, basarabeni, timoceni, aromâni, megleno-români, istro-români!!!

  2. la multi ani Romania si voua romanilor si fiti si voi la fel de mandri cum sunt eu ca sunt ROMAN…….
    eu de exemplu sunt printre putinii din pacate din belgia care avem la geam steagu nostru si acum astept sa vina si un mic autocolant unde este steagul nostru , un mic dracula (pentru ca am vazut ca toata lumea stie de romania daca le zici de dracula) si un text in care scrie “Sunt mandru ca sunt roman”

  3. mandri ca suntem romani? de ce? pentru ca suntem cea mai varza tara di europa? fiti voi mandri eu nu am de ce. sau sunteti mandri de basescu?

  4. Alles Gute zum Geburtstag!
    Am fost mereu indignat când am vorbit cu străni şi am constatat că nu ştiu nimic despre România. Este totuşi o ţară mare, strategic poziţionată şi… cel puţin controversată în Europa. Avem mare şi munţii Carpaţi, care, la germani, de exemplu, sunt proverbiali. Ceauşescu a fost unul dintre cei mai marcanţi dictatori ai Europei moderne. Brâncuşi este prezent în muzeele de artă europene. Herta Müller s-a născut în România şi a scris despre România în cărţile pentru care a luat premiul Nobel. Şi mai puteţi completa cu toate celelalte valori sau nonvalori pentru care fiecare european care are parte de educaţie formală, are televizor şi internet ar trebui să fi auzit măcar de România. Şi totuşi…
    Cei care ştiu ceva despre România, evident, ştiu de Dracula şi sunt foarte încântaţi când le spun că vin din Transilvania. Pe mine mă enervează de-a dreptul legenda aceasta, pe care o leg automat de obiectele kitschoase cu Vlad Ţepeş pe care le găsim la toate tarabele din România. Mă mâhneşte că nu reuşim să ne promovăm ţara prin valori adevărate pe care LE AVEM! De ce Austria a putut face din prinţesa Sisi şi Mozart două simboluri naţionale cu atâta succes? Sisi s-a remarcat doar prin frumuseţe, nimic cu substanţă şi profunzime… Noi o avem pe regina Maria, care conform multor surse ar fi fost recunoscută drept cea mai frumoasă regină a Europei la vremea aceea: superbă, elegantă, fină, cultă, curajoasă, emancipată! Dar nu numai – a fost unul dintre personajele care a pus România pe hartă, aşa cum a scris Diana Mandache, biografa reginei. A făcut atâtea pentru modernizarea şi susţinerea ţării, încât nu o pot cuprinde într-un scurt articol de blog fără să-i ştirbesc din farmecul personalităţii. Merită citit jurnalul ei! Îl avem şi noi pe Enescu. Şi pe atâţia alţi sportivi, artişti, academicieni străluciţi, conducători, inventatori. Avem şi multe lucruri şi locuri superbe (Bucovina, ia, Delta, mănăstirile, floarea de colţ… şi scriu doar despre iubirile mele, dar lista e imensă) care ar putea deveni simboluri pentru brandul România. Dar rămânem la Dracula… e bine şi atâta.
    Pornisem însă de la o indignare care, de curând, s-a transformat în ruşine pentru mine. Fiindcă mi-am dat seama că nici eu nu ştiu nimic despre Bulgaria sau Letonia, de exemplu, atunci când am cunoscut studenţi din aceste ţări. Poate România este mai importantă din punct de vedere politic, deci un strop mai cunoscută, dar Bulgaria este totuşi vecină cu noi şi ar trebui să ştiu mai multe despre ea, nu doar care este capitala şi nişte staţiuni la mare. Aşa că m-am pus pe cunoscut Bulgaria, aşa cum îmi doresc să cunoască fiecare european cult România, şi m-am dus, pentru început, la un film bulgar foarte reuşit, cu Dunărea pe fundal.
    Cât şi când ne punem în locul celorlalţi? Auzim noi vreodată din mass-media despre alte ţări decât USA, Franţa, Germania, Anglia, Italia, Spania şi, mai nou, despre oropsita Grecie? Ne interesăm de alte ţări şi culturi, chiar dacă nu mergem acolo în concediu? Ne interesăm cu adevărat de propria noastră ţară?
    Noi suntem măsura şi ambasadorii ţării noastre. Şi deocamdată, România nu are niciun merit iar noi nu facem niciun efort să fie recunoscută în Europa. Românii se plâng de ţara lor în străinătate şi vorbesc doar despre părţile nefericite ale ei, de parcă acolo au găsit raiul şi o societate care le-a lins toate rănile. Şi, până la urmă, cât ştiu românii despre regina Maria şi despre Aurel Vlaicu, atâta ştiu şi străinii…
    Din păcate, România nu are niciun plus faţă de Ucraina, Albania, Estonia sau Croaţia să fie cunoscută, doar fiindcă o purtăm noi – unii – în suflet.

  5. La multi ani Romania si va rog nu ma faceti sa inchid comentariile, asa cum am facut anul trecut. In special pentru tine Andrei78, sa mor eu daca intereseaza pe cineva de porcariile politice, sau orice alte tentative de a starni o cearta.

  6. La multi ani tuturor romanilor!
    @Andrei78 daca nu te duce capul si nu poti realiza singur sa stii ca sunt multi romani care ne fac mandrii de tara noastra. Acestia nu se mai rusineaza cu celalti romani care ne fac sa ne rusinam.
    Si eu sunt roman si nu imi pasa de toate rautatile pe care le zic altii despre tara noastra si ar trebui si tu sa gandesti la fel. Daca nu poti pleca intr-o tara unde nimeni nu te va ajuta , fiindca unii ca tine au avut grija sa evidentieze toate defectele acestei tari. Crezi ca alte tari nu au defecte?? Uita-te la SUA ei au bagat toate tarile in criza, dar tot ei incearca sa o rezolve asa cum pot.
    Cred ca asta ar trebui sa facem si noi, fiindca nu exista tara fara defecte, dar altii incearca sa le repare sau sa le ascunda in limita posibilitatilor.
    Asa ca hai sa fim mandrii de tara noatra si sa incercam sa-i readucem faima de alta data!
    La multi ani, ROMANIA!!

  7. AMR 8 zile până când ţara va fi şi mai praf (să văd atunci laudacii cum îi scot din morminte pe cei care ne-au făcut mândrii … şi tot degeaba)

    Sună ca un clişeu da’ e păcat de ţărişoara asta frumoasa (cândva bogată) ca e condusă de politicieni care se reprezintă pe ei înşişi şi nu pe cei care i-au trimis acolo, care au vând ţara pe bucăţi şi ne-au amanetat la Banca Mondială, ne-au distrus sistemul de învăţământ care mergea superb şi unde învăţai ISTORIE şi VALORI NAŢIONALE, au făcut serviciul militar facultativ loc unde pe lângă pregătire fizică ţi se insufla şi un puternic spirit PATRIOTIC, au distrus agricultura, au vândut toate fabricile de ţigarete, toate rafinăriile, tot ce e sub pământ şi sub mare şi când “ţara o cere” oile proaste merg la vot …

    Suntem sclavii UE care sub sintagma cetăţenilor europeni cu o singură ţară distrug însuşi sentimentul naţional, patriotismul şi celelalte cuvinte mari pe care le tot fluturaţi mănos pe-aici, uitând că PARTIOTISMUL ÎN CONTEXTUL ACTUAL NU EXISTĂ !!!

    Baftă la trăit în Nirvana unora dintre noi …

  8. Fiti uniti si vedeti mai de sus mai in ansamblu totul( criza externa , interna , morala, economica etc) ca asta se si doreste sa fim dezbinati sa ne certam intre noi ! La multi ani inca odata !

  9. Am si eu un mesaj pentru cei care susțin ca nu sunt mândri ca sunt români: ați avea curajul dacă ați putea, sa va uitati in ochii celor care si-au dat viața de-a lungul istoriei pentru tara asta si sa le spuneti ca s-au jerfit degeaba ?

  10. La Mulți Ani dragi Romani oriunde va aflați si sa nu uitati ca sunte-ti Romani. Multumesc si celor de la IDevice ca putem comunica si ne informează mereu cu noutatile Apple bravo tineti-o tot așa nota 10 felicitări .

  11. De ce trebuie sa fim mandri , nu inteleg . Suntem cumva printre primele X natiuni din Europa? ( economie gen Germania, Franta , Anglia , Suedia?)Avem cel mai civilizat popor? (Taraf, seminte , cocalari)
    Suntem un popor de manelisti, a lui Costel( lasa bă că merge și așa ) al celor care merg la vot in schimbul unei galeti , al stirilor de la ora 5 , sperietoarea Europei la furturi (e drept nu la fel de feroce ca albanezii si ucrainienii).

    Sa fim mandri , asadar.

  12. @ Radu Stoian

    Pierzi din vedere poate cel mai important aspect: cei despre care vorbeşti s-au jertfit pentru ceva ce merita jertfit.
    Întreb şi eu: în condiţiile actuale te-ai jertfi în luptă apărând cu viaţa interesele celor mai “deştepţi” ca tine ?!
    Ştiu răspunsul … era retorică întrebarea oricum …
    Noi să fim sănătoşi …

  13. Mesaj pt. Ordin- cu respect si fără ranchiuna din partea mea
    Explica-mi si mie ceva te rog : acum nu te- ai jerfi pt tara ca nu merita după cum zici. Da probabil in istorie toți cei care si-au dat viața aveau atatia bani de nu aveau ce face cu ei si România era prima in Europa .
    Îți spun eu care e diferența între cei care erau mândri ca sunt romani si cei din zilele noastre. E una singura : ei se gândeau si la urmasii lor, pe când cei de acum din prea mult egoism se gândesc doar la ei si atât !!!

  14. Nu mai bine nu se jertfea nimeni si acum o parte din Romania traia ca in Austria ?

    Stiti cum se traieste in Viena ? Categoric nu ca in Bucuresti .

  15. @ Radu Stoian

    Un citat pe care l-am auzit în America şi cu asta închei ca s-ar putea să devină o saga 😉

    “PE MORMÂNTUL EROILOR SE PIŞĂ CÂINII ”

    Adică, cum zice şi biblia “decât un leu mort, mai bine un câine viu”

    P.S. Să-mi scuze moderatorul traducerea mot-a-mot dar asta e !

  16. Da, mai stiu eu ceva romani care din lipsa de patriotism s-au trezit sa faca pe desteptii in America de ziua lor nationala si au avut surprize enorme, ca sa nu zic altceva .Si apoi in ultimul rând, un sacrificiu suprem crezi ca se rezuma doar la un mormântul si atât ?
    Sfârșitul discuției pe aceasta tema !

  17. Ce imi place sa simt ardoarea si pasiunea cu care lumea scrie despre Romania azi. Asta trebuie sa fie spiritul.Am batut toata lumea asta si nu mi a fost rusine sa spun nicaieri ca sunt roman ba chiar intotdeauna am fost mandru sa spun ca sunt. Am trait aici,am iubit aici,am invatat aici,am petrecut aici,am suferit aici,am progresat aici si asta ma face sa iubesc tara asta cu toate bunele si relele ei.Si am sa o iubesc si sa i dau tot ce ii pot oferi eu intotdeauna oriunde m as afla!

  18. e pacat ca vad tineri care vorbesc atat de urat de tara lor care din pacate trece prin perioade mai putin bune…….
    mie NU imi este rusine sa spun ca sunt roman mai ales ca traiesc printre straini si vad foarte bine ce fel sunt ei ….nu stiu cati dintre cei care acuzati tara ati fost plecati .
    eu am tot colindat prin europa prin diferite tari si orase mai mari sau mai mici si am toate motivele sa spun ca nu e diferenta mare intre ce e acasa si ce e prin europa .
    in italia,franta,spania,bulgaria,ungaria,turcia,grecia atat mizeria cat si rautatea si mai nou saracia sunt la ele acasa
    in germania,austria,olanda si belgia (unde sunt acum) nu este prea mare saracie dar daca stai aici incepi sa observi ca de fapt ai de platit enorm de multe taxe si impozite si daca dai deoparte astea si mai scoti din salariu si banii de mancare ,chirie,intretinere,masina si alte cateva cheltuieli pentru diferite nevoi ai sa observi ca ce iti ramane ca sa pui deoparte se apropie undeva de 0 (zero) , deci mai pe scurt poti sa traiesti sa spunem oarecum o viata aproape decenta DAR mizeria,rautatea,spargerile de magazine,masini,banci,etc. sunt mult mai mari decat ce e la noi.in austria si in olanda e putin mai curat fata de celelalte.
    de celelalte tari prin care mai treci ca sa ajungi de la una la alta nu mai are rost sa spun pentru ca ce vezi din masina te face sa nu opresti nici la wc-u .
    ca sa inteleaga si unii ca realitatea este alta si ca viata este grea si urata si in restu tarilor si nu numai la noi pot incerca sa plece si sa lucreze in alte tari si sa vada traiul de acolo si dupa aia sa declare de romania ………….

  19. am uitat sa va spun sa aveti grija mare pentru ca impozitele si taxele unor tari (aparent bune pentru a strange un ban) pot sa va bage intr-un timp foarte scurt in datorii de mii de euro care indiferent daca plecati acasa din nou in ideea ca scapati tot o sa-i platiti si spun asta pentru ca stiu persoane cu care am vorbit si muncit impreuna de restu de care doar am auzit nu vorbesc……
    de exemplu chiar eu dupa ce am colindat prin diferite tari si am oprit in belgia in DOAR 4 LUNI m-am trezit cu datorii putin peste 10000 euro …..deci nu va spun in momentul ala prin ce am trecut si nu va spun ca peretii din casa nu imi ajungeau pentru a da cu capu de ei…..problema era si mai mare ca aveam si nevasta si copilu cu mine dar incet am reusit si am trecut peste DAR cu sacrificii FOARTE mari pe care in romania niciodata nu a trebuit sa le facem……..
    acum au iesit alte legi care din pacate ma facut sa vad cum multi romani isi fac bagajele pentru ca nu mai pot pur si simplu sa stea sa lucreze si tragedia e ca multi din ei pleaca cu datorii mari…..
    eu multumesc Lui Dunezeu ca am reusit sa-mi fac firma aici si pe baza ei pot si eu si nevastamea si inca 15 persoane pe care i-am luat cu mine sa lucram in continuare…….
    am spus asta ca sa va ganditi bine inainte sa acuzati romania sau inainte sa plecati undeva , NU uitati sa va interesati foarte bine inainte de a pleca din tara….