El iPad 3 podría convertir a Apple en el mayor fabricante de PC

   Aunque todavía estamos a unos meses del lanzamiento del iPad 3, algunos analistas ya intentan vaticinar el futuro de la compañía Apple y afirman que la futura tablet podría convertir a Apple en el mayor fabricante de PC del planeta. Desde hace más de un año existe una gran polémica en torno a las tablets porque algunos analistas las consideran PC y otros no. Por mi parte, no puedo considerar un terminal móvil con un sistema operativo especialmente diseñado para terminales móviles como un ordenador personal porque, sencillamente, no es capaz de hacer tantas cosas.

Canalys anunció hoy que espera que Apple supere a HP y se convierta en el principal proveedor mundial de PC antes de la segunda mitad de 2012. Las tabletas, y particularmente el iPad, han cambiado radicalmente la dinámica de la industria de las PC durante el último año, impulsando ya a Apple al segundo lugar. lugar en el mercado mundial de PC en el tercer trimestre de 3. Canalys estima que los envíos globales de PC para todo el año 2011 alcanzarán los 2011 millones, un aumento interanual del 415%, gracias principalmente al aumento de las ventas de pads.

    Siguiendo esta idea, creo que Apple no se convertirá en el mayor productor de PC hasta mediados de 2012, como el de Canalys. Independientemente de cuántas decenas de millones de tabletas Apple venda, yo no podría nombrar a la empresa como el mayor fabricante de PC porque, desde mi punto de vista, un sistema operativo para terminales móviles está limitado no sólo por el software sino también por el hardware. Puedes hacer mucho más en un PC que en un terminal móvil y un PC te da la oportunidad de modificar cualquier aspecto sin el menor problema.

    En conclusión, Apple, ¿el mayor productor de PC? O mejor dicho, el mayor productor de tabletas. Steve Jobs presentó iOS 5 como un sistema operativo que nos adentrará en la era post PC, pero parece que algunos analistas no quieren llegar ahí todavía. Desafortunadamente, el mundo está dirigido por analistas como los de Canalys, y no importa cómo exprese mi opinión, seguirán teniendo razón.

36 COMENTARIOII

  1. PC = personal computer… insa in IT, pc = sisteme de calcul ce ruleaza windows [“a pc on every desk” – Microsoft, Bill Gates] -nu ma intrebati cum se cheama sistemele cu linux ca nu vreau iar offtopic sa il supar pe zaone 😛
    pentru cineva care sta pe net pentru filme, muzica, instant messenger, video chat si treburile usual, o tableta va fi perfecta pentru ca ofera toate astea [HD play si tot ce doresti, autonomie mai mare decat a laptop-urilor]
    pentru cineva care foloseste orice aspect al unui sistem de operare si tot timpul face lucruri noi [developer] atunci e mai complicat… insa daca s-ar crea mai multe framework-uri pe o platforma cum ar fi iOS sau Android… atunci ar fi un pas mare inainte pentru TOTI !

  2. O tableta nu va inlocui un PC, ever. Tableta are ecran mic, ofera doar o interfata touch, e limitata. Si cum spunea Ovi, parca treceam in Post-PC era.

  3. In 2012 ai nevoie in egala masura atat de pc cat si de tableta. Insa in urmatorii 3 ani 100% pc ul nu va pierde teren in randul consumatorilor amatori. Viitorul insa,, cu un ipad putin mai inteligent poate inlocui cu un oarecare succes 1 mc de aparatura.

  4. Cloud-ul se apropie, si aici nu ma refer la iCloud. Cand o sa se poata rula orice aplicatie prin cloud pe tableta atunci ipad=pc. Singurul lucru care va conta e viteza internetului.

  5. Depinde de vrei sa faci si cati bani esti dispus sa dai. Pentru un student, la cursuri mi se pare mai bun un netbook (nu e musai linux sau android). Pentru stat pe canapea e mai buna o tableta (nu e musai sa fie ipad). 😉

  6. Ipad2, 3, cu android, cu windows, de 200 de lei de 2000 de lei, aia pe care si-o permite fiecare sau care ii pica bine in mana. La fel si in cazul netbookurilor.

  7. Va fi PC daca va avea Mac OS, porturi USB 2.0 3.0 si Hardware mult mai bun, minim 2-3GB RAM Procesor Quad-Core si placa grafica mult imbunatatita! Posibilitatea de a atasa un DVD-RW Extern si toate functiile ce are un PC sau Laptop numai atunci va fi iPad un PC, dar acum este un smartphone mare fara posibilitatea de telefon!

  8. Atat analistii cat si conceptul de PC e versatil. Oricum s-ar numi tableta, netbook sau altcumva la baza are componente de PC deci e un PC. Problema e privita cred mai degraba dpdv al portabilitatii vs putere de calcul crescande unde cheia e conectivitatea.

  9. Cu toate ptoblemele ce le va avea la lansare precum iphon4s nu cred deloc.Nu mai este Steve Jobs nu se mai rezolva aşa repede problemele de baterie şi tot restul au să fie şi mai multe tablete an 2012 şi să nu uităm şi de marele rival al ios windows8.An 2012 cu adevărat va fi un an revoluţionar

  10. Presupun ca de fapt Apple nu cred ca se v-a încălzi foarte mult dacă primește aceasta titulatura, vânzările vorbesc.
    Apoi, dupa părerea mea, iPad2 este si v-a rămâne post PC fiind doar o trecere la un alt nivel al “jucariilor IT”.

  11. Un iPad este “PC” în sensul larg de “calculator personal” (este un calculator, pentru că procesează informații prin calcule, și este personal, pentru că poate fi acționat individual de o singură persoană, spre deosebire de vechile mainframe-uri, care necesitau mai mulți operatori), nu în sensul restrâns de “calculator compatibil IBM PC (și succesorii)”, cum sunt calculatoarele “platformei Wintel”.

    Dacă aplicăm, prin reducere la absurd, logica lui @zaone și a altora de mai sus, care condiționează definirea ca “PC” de anumite performanțe hardware și de anumite funcții software, calculatorul inițial IBM PC nu ar fi PC, pentru că avea un procesor mult mai primitiv decât iPad, nu avea HDD, unitate optică, USB și nici placă grafică, iar sistemul de operare avea doar o linie de comandă, fără interfață grafică și mouse, putând face infinit mai puține lucruri decât iPad => IBM PC nu ar fi PC! Ceea ce este evident absurd, de unde rezultă că ipoteza discutată este falsă. QED.

    Așadar, dacă IBM PC este PC, și iPad este PC (în sens larg, de calculator personal, fiind un dispozitiv post-PC pentru că diferă semnificativ de calculatoarele compatibile IBM și succesoarele lor, care sunt PC-uri în sens restrâns; post-PC se referă la PC-uri în sens restrâns).

  12. Nu cred ca partea hardware e ceea ce diferentiaza o tableta de un PC, in mod esential.
    Ceea ce face diferenta, este sistemul de operare, prin functionalitatea lui ,prin UI si diferenta de productivitate, prin conectivitate si posibilitatea de a atasa periferice.
    Din perspectiva asta, daca nu se schimba pe parcurs, tableta o sa ramana doar un gadget.,

  13. asa este tigris,este pc,este mai bun ca pc-ul,nici nu mai avem nevoie de pc,tableta ipad inlocuieste pc-ul la perfectie,plus ca este si mobila,cine are nevoie de pc,pentru ce?editare grafica,programare,studio,server,ce daca a aparut battlefield 3 sau need for speed The Run,jucam angry birds pe tableta,in consecinta este un pc,dar care are nevoie de un pc pentru sincronizare si introducere date,ne-ai lamurit acum,calm down..

  14. Tigris,spune-mi te rog o optiune in plus pe care o are ipadul in acest caz,fata de iphone?Eu am cautat si nu am gasit nici o diferenta decat de marime?In consecinta si un iphone este un pc,deoarece are aceleasi optiuni,si sistem de operare ca ipadul,nu?

  15. Adrian are dreptate si timpul ne va demonstra asta! Nu stiu daca tableta e solutia, mai exista si terminale, insa totul va fi pe Cloud. Ia sa ne gandim un pic: daca ar fi un provider de net care iti va inchiria o masina virtuala cu 16 GB RAM, vreo 8 procesoare, vreo 2TB la care n-ai nicio grija ca va crapa diskul si ai pierdut tot de pe el, Windows 7 instalat, cu Office si antivirus, toate licentiate, iar pentru masina asta sa platesti sa zicem un 10 euro lunar. Datorita tehnologiilor de virtualizare si SO multiuser cu Terminal Services tot ce-am scris mai sus este posibil. Acasa nu-ti prea permiti o asemenea configuratie decat daca esti maniac, iar clasa aceasta de oameni o excludem din discutie.
    Aku te intreb zaone, ce nu poti face pe o asemenea masina remote? De jucat ne vom juca pe console, asta e viitorul, clar! 90 % din treaba de zi cu zi o poti face, legal, performant si cum mai vrei tu pe o asemenea masina! Ce nu poti face? Mai gandeste-te! Deschide ochii, acolo vom ajunge! Si sa nu spui atunci ca nu te-am avertizat! 🙂 Aaa, poate ca ma intrebi de intimitate, informatii personale etc… Pe langa faptul ca teoretic exista mijloace de criptare a diskului virtual, te-as mai intreba si eu suplimentar: pe cine intereseaza secretele tale de pe calculator? Think!

  16. daca se va ajunge la quad core de 2.5 si 2 gb de ram 1666 mhz dd3, niste baterii mai bune, softwareul se va face. Poate nu 2012 insa prin 2015 va incepe tranzitia adevarata… de la pc-uri la tablete. Apar din ce in ce mai multe programe ce le avem pe PC. Putere de calcul limiteaza momentan ceilalti producator de software sau implementarea de funcii mai complexe.

  17. Aaaa si sa nu uit,designul perfect pentru o tableta perfecta in optiunea mea,este cel din imagine,daca o tableta ar arata asa as luao numai pentru design:)

  18. @Jder, in momentul de fata producatorii de soft/jocuri pt iOS nu au ce sa faca cu quad core si restul balariilor scrise de tine acolo… cand o sa apara nevoia de hardware mai puternic Apple o sa introduca, pana atunci dezvoltatorii sa foloseasca ce au la dispozitie.

  19. @dan: Ce UI, conectivitate și funcționalitate avea IBM PC? Și era PC …

    @cypher: Tot softul ăla nu rula nici pe primele PC-uri – și alea erau PC-uri. Cât despre diferențe dintre iPad și iPhone, principala mi se pare “form factor” – iPad este tabletă, iPhone este telefon.

  20. @djcata: Prove me wrong!

    Problema este că se compară iPad cu actualele configurații de top de pe PC-uri oarecare și se concluzionează că dacă iPad n-are nu-știu-ce funcție de pe respectivul PC, nu ar fi PC. Dar categoria de PC este mult mai veche, iar primele nu aveau nici monitor și singurul periferic era tastatura, deci erau cu mult mai primitive decât iPad – dar erau și încă sunt unanim recunoscute ca PC-uri!

    Făcând o analigie, este ca și cum ai spune că oamenii din antichitate nu erau oameni, pentru că nu dispuneau nici de tehnica, nici de opțiunile civilizației noastre actuale. Și totuși erau oameni ca și noi!

  21. @KFF : eu le am pe abele si sincer nu as renunta la Netbook-ul EEEPC (are 10.1″) in favoarea iPad, never. Mai ales daca ai un iPhone. Ca sa nu mai zic ca nu am mai deschis Desktopul de 6-7luni, iar pe laptopul 15″ intru extrem de rar, de cand am eeepc-ul.

  22. eu inteleg ce vrei tu sa spui tigris dar aia e o comparatie gresita cand compara ipad cu anumite configuratii de pc doar pe baza de configuratie…… ideea este ca PC este un nume pt computerele pe care le folosim (cele cu monitor ,unitate , tastatura) ….. cel putin eu as zic , pt mine asta va insemna intotdeauna Personal Computer …… iPad este o tableta ,iar cele cu windows 8 care vor rula intreg sistemul de operare se numesc tablet pc

  23. @djcata: Păi și calculatoarele all-in-one nu sunt tot PC-uri? Și n-au monitor și unitate separat! Nope, configurația tower nu este criteriul corect pentru a defini un PC.

    Apoi, de ce tabletele cu Windows 8 ar fi PC-uri, iar iPad nu? Și iPad are un “întreg sistem de operare”, cum spui tu, nu doar un soft embedded gen QNX sau JavaVM. Iar dacă te uiți la primele TabletPC-uri prezentate de însuși Bill Gates acum un deceniu, vezi că erau oferite în 2 variante: varianta convertibilă, care era un laptop cu ecran cu stylus care putea fi rotit în plan orizontal la 180 de grade, și varianta slate, care era ca iPad – doar ecranul (însă acționat cu stylus), fără tastatură, fără unitate centrală separată și chiar fără unitate optică. Și cu toate astea, Bill Gates le-a prezentat ca fiind viitorul PC-urilor! Iar acum nu ar mai fi PC-uri, pentru că nu arată ca “frankenbox-ul” tower pe care unii sau alții și-l construiesc din piese și cu sistemul de operare luat “de pe ‘net”?