Google supera a Apple y se convierte en "la empresa más valiosa del mundo"

  La rivalidad entre Apple si Google llega a un nuevo punto importante: la empresa que produce el sistema operativo Android "se vuelve" más valiosa que Apple, pero todo gracias a un pequeño artificio. Los del Wall Street Journal afirmar que si tomamos el valor de la capitalización bursátil de la empresa AppleSi le restamos los 145 mil millones de dólares que la compañía tiene en bancos e inversiones (y 45 mil millones de dólares de Google), entonces Apple tiene un valor menor que el de Google. Prácticamente, el WSJ considera que el valor de la capitalización bursátil representa el valor que el mercado ofrece a una empresa, más el dinero y las inversiones, y si quitamos esas cantidades llegamos al valor "verdadero" de esa empresa.

Pero las capitalizaciones de mercado de ambas empresas están infladas por sus enormes cuentas bancarias. Si se excluyen los 145 millones de dólares de efectivo neto de Apple en marzo, y los 45 millones de dólares de Google. Esto deja un valor empresarial de 233 mil millones de dólares para Apple, pero 241 mil millones de dólares para Google, lo que refleja el valor subyacente de las operaciones actuales de las empresas. Otra forma de pensarlo: si compraste una casa por 378,000 dólares, pero había 145,000 dólares en efectivo tirados en el suelo de la sala de estar, todo lo que realmente pagaste fueron 233,000 dólares netos.

  Para ser honesto, el WSJ tiene razón a su manera, hacen una analogía bastante extraña, diciendo que si compramos una casa por 378.000 dólares (siendo 378 millones de dólares el valor actual de la capitalización de Apple), y en la casa encontramos 145.000 dólares (dinero de bancos e inversiones), entonces básicamente gasté $233.000 en esa casa (el valor "real" de las de Apple). ¿Qué piensas? ¿Es correcto ese pensamiento?

10 COMENTARIOII

  1. Offtopic : ZF face la fel. Faza ii ca nu te opreste nimeni sa google-uiesti informatia.

    Cei de la WSJ stiu un pic mai multe despre buse si bani dacat noi 😀 Eu de circa un an incerc sa inteleg tot ce scriu ei pe site-ul lor. Eu zic ca partial au dreptate. De ex top 300 cei mai bogati ramani. Le socotesti cash-ul din buzunar? Sau de ex cum a facut Particiu o afacere de millione de euro. Cu 5 minute inaite cat valora?

  2. @Opici si @Matrice chiar nu va obliga nimeni sa intrati pe acest site, blog, “dictionar” sau cum doriti sa-i mai spuneti.

  3. Romeo, nu ii obliga nimeni dar revin si de regula doar sa arunce cu amenintari de “parasire” si dezamagiri. Este absolut normal sa se faca zeci de concursuri pt.care nu platesc, este absolut normal sa asteapte sa citeasca informatii elaborate de tip “dictionar” cand apare un update, sa intrebe si sa primeasca raspunsuri si este absolut normal ca, dupa 3 ani, pentru 13 lei sa se faca atata tam-tam. E normal, e neasteptat, e de neinteles, e romanesc. Totul li se cuvine!
    Multumim totusi celor care inteleg si sustin ceea ce se face aici! Sa nu ii fie nimanui teama pt. ca nu se face avere ci doar se tine site-ul pe picioare, platindu-se diferite chestii. Si cu asta eu inchei pentru ca oricum vor fi putini cei care realmente pricep ca site-ul nu traieste cu aer si nici zaone.

  4. Nu e o problema de pareri aici. Asa se calculeaza la modul pachet valoarea/costul unei companii iar aia de la wsj si ft nu sunt amatori. Mai mult, pentru cunoscatori, se mai aplica si un haircut variabil in functie de anumiti factori (piata, produse in portofoliu si proiectie a veniturilor pe termen mediu) care da si mai jos valoarea unei companii listate pentru ca in viata reala nimeni nu cumpara o companie la valoarea capitalizata bursiera (pentru o companie gen apple valoarea aia nu are mare importanta ca banii aia nu ajung la ei ci se plimba intre neni care fac arbitraj/specula cu actiuni) ci la un pret mult, mult mai mic.

  5. Nu e corecta analogia. E ca si cum acei bani din conturi nu au fost obtinuti in urma eforturilor colective de a face din companie un brand valoros. Asadar, iar o miscare idioata impotriva “celui din topul piramidei”.
    Daca as fi superiorul celui care a scris articolul ala de teapa ziarului Libertatea, i-as fi acordat un bonus mustrare materiala

  6. e vorba de muult mai mult decat atat, de bani care sunt investiti (vezi google), de capital…apple se mentine in top pentru ca are profit extraordinar de mare (investitii prea putine, servicii prea mici) dar daca stai sa analizezi google e de 5 ori mai mare ca apple.

    Daca ajungeti sa comparati apple cu google e grav….google e prea vechi si are mult prea multe investitii si firme cumparate ca sa faceti comparatia doar pe profit, insa daca as alege sa cumpar 10 actiuni le-as cumpara la google…..are ani in spate de istorie si se tine extraordinar de bine pe toate partile.

    Pe langa asta (pentru lindic*i de clasa a 4-a) stiati ca google detine numeroase backbone-uri transoceanice? aka voi sunteti la cheremul lor? cautati diverse chestii si o sa aflati ca google s-a bazat bine de tot pe tot ce inseamna internet, aceasta este si cauza pentru care apple incearca sa ii dea la oparte, pentru ca depind de ei fie ca vor fie ca nu.

  7. Inca o chestie, Apple poate fi catalogata ca o BULA, precum HI5 si Facebook (bule care inca exista riscu sa dispara), google in schimb a ajuns sa reprezinte internetul, ati fi snobi sa spuneti ca internetul era la fel fara google, toate site-urile se schimba zilnic ca sa fie mai sus in google…. Cati dintre voi cand intrati aici dati search pe google idevice.ro ? :))

    Deci teoretic nu conteaza care e mai valoroasa pe bursa, apple e producator de ceva fizic+servicii, google ofera servicii, deocamdata pana apare google glass :))))