Ministro de Sanidad: La última hora, el anuncio preocupante para millones de rumanos

Ministrul Sanatatii transmite un foarte ingrijorator anunt de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece oficialul le vorbeste oamenilor despre cresterea numarului cazurilor zilnice de Coronavirus, de la un minim de 200 acum cateva saptamani, la 550 – 600 saptamana trecuta.

Ministrul Sanatatii spune ca exista un trend de crestere a cazurilor noi de Coronavirus in Romania in ultima saptamana din cauza variantei BA.5 a Coronavirus, spitalizarile crescand foarte usor deasemenea, Romania avand o rata bazala de reproducere de aproape 1, deci e de asteptat ca numarul cazurilor sa tot creasca.

“Noi, sigur suntem in alerta si zilele acestea, sa nu aveti impresia ca nu analizam datele, exista chiar o analiza recenta a Institutului National de Sanatate Publica, se observa o dominatie a acestei noi tulpini BA.5, care se pare ca este mai transmisibila, din fericire nu mai patogena, si chiar daca numarul de cazuri este in crestere, am ajuns la o medie de 550 – 600 de cazuri pe zi.

In ultima saptamana am avut 4.000 de cazuri, deci masuram saptamanal, si am plecat de undeva de la 200 – 250 de cazuri, ca medie saptamanala, asta a fost cel mai jos, deci a crescut destul de mult, inca cifrele sunt mici, si nu vedem un impact asupra spitalizarilor, numarul a crescut, dar nu semnificativ.

Chiar astazi am discutat cu colegii la minister si revedem toate masurile pe care le-am luat in perioada anterioara pentru a vedea functionarea centrelor ambulatorii care permit diagnosticul si tratamentul ambulatoriu al pacientilor. Avem stocuri importante de medicatie antivirala in toate centrele ambulatorii si spitale, si trebuie sa sti testam, pentru ca unul dintre “secretele” modului in care a fost gestionat ultimul val a tinut de testare.

Am dublat testarea fata de valul anterior, si asta ne-a permis sa izolam mai rapid persoanele infectate, sa le tratam pe cele care aveau nevoie de tratament, si sa nu supraincarcam spitalele. Trendul european este de crestere in aceasta perioada, noi suntem la 1 ca rata bazala de multiplicare a infectiei, chiar putin sub 1, insa multe tari din regiunea europeana sunt peste 1.

Vedeti ca in Germania, Franta, se semnaleaza un numar important de cazuri noi, sunt tari care au reintrodus utilizarea mastii in mijloacele de transport, sau in spatiile inchise, sunt unele tari care nici n-au renuntat la ele, eu am venit de la Bruxelles cu o companie aeriana germana, iar la ele inca este obligatorie purtarea mastii de protectie.”