Android-käyttöjärjestelmän johtaja älypuhelinmarkkinoilla

Vuoden 1 ensimmäisellä neljänneksellä myytiin maailmanlaajuisesti peräti 2011 miljoonaa älypuhelinta, joista 101 prosentissa oli Android-käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmän ovat ottaneet käyttöön niin monet älypuhelinvalmistajat, että se on nyt kiistaton johtaja ohittaa Symbian OS:n ja iOS:n. Nokian ja sen Symbianin markkinaosuus on vain 26 % verrattuna 45 %:iin muutama vuosi sitten, ja iOS:n markkinaosuus on tällä hetkellä vain 19 %. Android on ollut edelläkävijä pitkään, mutta tällä Q1:lla se vahvisti asemaansa Nokiaa vastaan, joka menettelee yhä enemmän "jalansijaa".

Canalys julkaisi tänään maailmanlaajuiset maakohtaiset älypuhelinmarkkinatiedot vuoden 1 ensimmäiseltä vuosineljännekseltä, mikä paljastaa, että Android johti markkinoita toisella vuosineljänneksellä, ja 2011 miljoonalla toimitetulla yksiköllä kasvatti osuuttaan 35.7 prosenttiin.

Oli normaalia, että Android tuli ensimmäiseksi, koska se on läsnä useimmissa huippuluokan älypuhelimissa eikä vain siinä. Applen iOS hyötyy vain iPhone-päätteiden myynnistä, jonka tiedät varsin hyvin, että ne ovat kasvaneet merkittävästi joka vuosi. Oletan, että Android saavuttaa vuoden kuluttua lähes 45% markkinoista, kun taas iOS saavuttaa lähes 25/30%. iOS ei koskaan ohita Android OS:ää myytyjen älypuhelimien määrässä, koska se on mahdotonta. Android ei pian ohita iOS:ää myynnistä saadun voiton suhteen.

11 KOMMENTTIA

  1. Sa nu uitam de Windows Phone 7. Simbian va disparea, dar locul lui va fi luat de acest sistem de operare, iar la cum se misca Microsoft eu zic ca va avea c.p. o cota de piata de 25-30% in urmatorii 2 ani

  2. eu sincer mam cam plictisit de acest android,este la fel ca in china,se lucreaza mult dar fara calitate,asa si cu android,se vinde foarte mult dar fara calitatea ios,eu unul am un smartphone cu android si nu prea ma incalzeste cu nimic,este mult mai profesional un iphon4 decat oricare altul,deocamdata incepand de la design pana la aplicatii raman pt cel putin un an cu iphone,dupa aceea se va vedea

  3. @Boros geza: Păi cum se mișcă Microsoft? Lansarea WP7 a fost un eșec atât de mare, încât Microsoft se rușinează cu el și nu a publicat nici până în ziua de astăzi date statistice despre vânzările WP7, iar producătorii de telefoane au catalogat WP7 ca fiind plicticos și-l oferă pentru smartphone-urile low-end de până în 50€. Dacă MS se va mișca tot așa, atunci WP7 va avea soarta lui Zune.

  4. @Tigris Regalis: Nu uita de dealul cu Nokia, fata de Symbian este mult mai bun, si va incetini scurgerea de clienti de la ei, si cam o mare parte din ce este acuma Symbian va deveni WP7. Trebuie luat in considerare ca inca este la inceputuri si mai trebuie asteptat. Nu ma intelege gresit, nu spun ca va depasi android, am zis 25-30% din piata. Ca sa nu uitam ca ios are 4 ani vechime, Android -habar nu am- cam 3, WP7 are cam 1 an. WP7 este inca in perioada de acomodare, dar cred ca vom fii surprinsi cu totii peste cativa ani.

  5. Păcat că un sistem de operare aşa de slab a ajuns lider de piaţă. Am telefoane cu Symbian, ios android şi din toate Symbianul e de departe cel mai bun. Se vede că a fost creeat special pentru telefoane şi nu ca celelalte adaptate. Legătura hardware soft permite symbianului mult mai multe decât pot Androidul şi iOS-ul

  6. @Boros Geza: Nu văd să-i fie de mare folos lui MS deal-ul cu Nokia, finlandezii sunt deja pierduți în derivă, interesul pentru telefoanele lor este în scădere, iar WP7, care este sistemul de operare cel mai primitiv dintre cele existente pe smartphone-uri, nu cred că va mai atrage pe cineva spre Nokia. Nokia va mai produce doar pentru pensionari.

    Apoi primele telefoane Nokia cu WP7 apar prin toamnă-iarnă 2011, când iOS va fi deja la generația a 5-a, Android probabil la ver. 3.x, și nu văd cum ar putea concura Nokia cu aceste sisteme de operare și nici Windows Phone să crească într-un an cât alții în cinci.

    Iar WP7 este mai bun față de Symbian doar în ceea ce privește interfața touch (Symbian fiind conceput pentru telefoane cu butoane), în rest WP7 mi se pare mai primitiv decât Symbian, pe care măcar ai multitasking, copy&paste și search pe telefon, spre exemplu, care în WP7 nu există.

    Microsoft a mai dat chix de destule ori – Bob, Xenix, Windows Me, Windows Vista, TabletPC, PlaysForSure, Kin Phone, Zune, etc. – astfel încât nu m-ar mira s-o facă din nou!

  7. @Vlad: Symbian este bun doar pentru bătrânele telefoane cu butoane, celelalte OS au fost special concepute pentru interfața touch, care reprezintă direcția de dezvoltare pentru telefoane (și calculatoarele personale). Deja poți face pe iOS sau Android tot ce poți face pe Symbian și încă multe altele în plus. Marea problemă a Symbian nu este OS-ul în sine, ci faptul că nu a ținut pasul cu evoluția telefoanelor, iar Nokia a avut ideea proastă să-l schimbe cu un OS mai nou, dar mai primitiv, în loc să perfecționeze Symbian. Trist.

  8. @Tigris Regalis :
    apropo de symbian, da intradevar are copy paste etc, dar sa te vad cum faci o poza pe symbian, cum filmezi. Ex: dupa ce faci o poza pe un E72 stai juma de minut sa proceseze poza, si nu vorbim aici de un touchphone.
    Problema symbian era incapacitatea de a folosi hardware avansat.
    Nu zic ca nu ai dreptate in ceeace zici, dar eu cred ca WP7 va fii un succes.

  9. @Boros geza: Înainte de a trece pe iPhone am făcut zeci de poze și ocazional și filmulețe cu bătrânul meu Nokia N95, cu cameră de 5Mpx și bliț, și nu am avut așa lag la făcut poze. Față de iPhone, N95 se mișca mai greu la liste lungi sau în meniul principal, dar asta datorită hardware-ului, cu Symbian n-am avut nicio problemă și chiar am așteptat să evolueze iOS la un nivel apropiat de Symbian pentru a face trecerea – spre viitor!