Ohjelmistovirhe aiheutti 50 dollarin pudotuksen Applen osakkeiden arvoon

  Viikko Kerroin, että Apple jakaa ne putosivat 50 dollarilla yhdessä sekunnissa ja yhtiö menetti yli 50 miljardia dollaria markkina-arvostaan. Apple-yhtiön osakkeet otettiin sillä hetkellä pois kaupankäynnistä muutamaksi minuutiksi ja kun ne laitettiin takaisin pörssiin, niillä oli arvoa ennen selittämätöntä pudotusta. No, tässä se nyt on, melkein viikkoa myöhemmin, syksy on selitys ja syyllinen on yritys BATS Global Markets, jonka palvelin teki virheen listatessaan osakkeita ja aiheutti pudotuksen Applen osakkeiden lisäksi myös sitä ylläpitävän yhtiön osakkeissa.

Virallinen selitys tapahtuneelle – tai ainakin se, jonka BATS ja Security Exchange Commission teki perjantaina – on se, että palvelimen ohjelmisto, joka peitti osakesymbolit A:sta BFZZZ:hen, meni hieman sekaisin ja sylki ulos ohjelman, joka tunnetaan Streetillä nimellä " vääriä tulosteita." Se oli järkevämpää kuin alkuperäinen selitys - niin sanottu "rasvasormi" -kauppa, jonka aiheutti joku lyömällä vääriä näppäimiä. On vaikea kuvitella kenenkään osuvan 542.80 dollariin – Applelle syötettyyn hintaan – kun heidän oli tarkoitus saavuttaa 598.23 dollaria (hinta, jolla Apple kävi kauppaa) tai jotain vastaavaa.

  Yhdysvalloissa tämä ongelma ei ole uusi ja näyttää siltä, ​​​​että BATS:lla on ollut tällaisia ​​virheitä aiemminkin ja Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat yritystä jo muista vastaavista vuonna 2010 ilmenneistä ongelmista. Vaikka ongelmassa ei näytä olevan mitään Applen tai minkä tahansa sijoittajan kiirehtiessä päästä eroon yhtiön osakkeista, on selvää, että jossain joku yrittää horjuttaa sijoittajien luottamusta Appleen. Toistaiseksi tämä ei näytä onnistuneen, mutta tämä ei ole viimeinen "hyökkäys" Applen toimintaa vastaan, jota jotkut pitävät suuresti aliarvioituina.

22 KOMMENTTIA

  1. Zaone, Locohqust are dreptate aici, din topica si sensul ultimii fraze reiese ca sunt supraestimate. Ideea este ca in cazul unei actiuni despre care se crede ca este subestimata, un atac de vanzare nu are nici un sens, acesta fiind mult mai efectiv in cazul supraestimarii.

  2. KFF – cine asteapta 1650 ? Steve Jobs ?
    Au crescut vanzarile de trei ori dintr-o data, a crescut valoarea mijloacelor fixe ale Apple , au “reinventat” iar ceva extraordinar fara de care lumea nu poate trai ?
    In ce baza sa creasca la valoarea aia – si asa sunt umflate de crapa.

  3. Mai mult ca sigur Apple va ajunge ca Sony cu găuri de peste 1 milion pe an dar mai vorbim peste 5,6 sau 1,2 ani!

  4. Actiunile Apple ca si produsele Apple sunt supraestimate nu subestimate. In momentul asta bursa are multe companii subestimate ca atare unele companii sunt alese sa fie supraestimate pentru a se creea echilibrul. Cand piata isi va reveni Apple va pica din cer. Cat despe noile generatii de produse Apple astea arata numai bani. Calitate si inovatie zero. Pacat pentru unele produse exceptionale scoase in trecutul apropiat, pacat pentru ca nu vom avea continuitatea dorita pentru viitor.
    Cat despre ultima fraza, daca e sa o analizam logic nu cred ca zaone a gresit formularea lui, dimpotriva logica ne spune ca zaone putea pune numai acel cuvant in fraza aia :))

  5. #Filipine. Daca u spui ca produsele apple nu sunt de calitate(“calitate si inovatie zero”) inseamna ca iti place plasticu de la samsung. Daca o iei asa arata-mi tu un telefon de calitate.

  6. filipine are un pic de dreptate aici in trecut aceasta explozie de pret a actiunilor era justificata de acele inovati cu care apple venea pe piata. In momentul actual acesta intarire a unei actiuni apple nu se justifica nici cu 4s nici cu “new iPad” sau cum zic rautaciosi iPad 2s si incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un balon, dupa parerea mea este o logica destul de clara dar sa speram ca ip5 va demola aceste teori

  7. @cezar, pretul actiunilor nu se masoara dupa ureche, dupa parerea unora ca 4s nu a inovat sau ipad 3 are”doar retina”. E bazat pe cash flow, venituri, active, profit, multipli, etc. Pentru moment, la cum evolueaza APPL ca firma, pretul reprezinta un ” adevar” financiar la care consimt zilnic milioane de cumparatori si vanzatori, care crede-ma stiu ce fac. A spune ca toti acei oameni sunt niste idioti, in timp ce apple bate record dupa record in vanzari si profit, inseamna ignoranta, ce-mi aminteste de rasul lui Balmer la lansarea iPhone.

  8. @Flynt ai n exemple de firme si nu in ultimul rand banci printre cele mai mari din lume care doar cu activele cumparau ….. care au fost “umflate” nu la extrem chiar mai sus de atat si a explodat acel balon ai sa nu vorbim dupa ureche si nu este nimeni idiot fiecare isi urmareste interesul lui … sa gandim un pic

  9. flynt una dintre cele mai mari banci a trecut prin acelasi lucru ai sa nu vorbim “dupa ureche” cu active care ar cumpara “o tara” …

  10. Apple a inovat suficient in trecut pt. a crea piata smartphone iar apoi a tabletelor. Pietele astea sunt imense si in crestere exponentiala inca, iar Apple detine suprematia dpdv profitabilitate pe ambele. Cat timp vor avea grija de costuri si vor exploata economia de scala, fiind deja nr. 1 vor face produse un pic mai bune decat concurentii fara a pierde profitul decat marginal. Chiar daca le va scadea cota de piata. Daca pe langa ritmul halucinant de crestere a pietii mai pui la socoteala si rata de reinoire a produselor (3-4 ani) maxim, daca nu izbucneste vre-un razboi mondial, vre-o alta catastrofa, sau o schimbare brusca a comportamentului pietii, ani buni de aiciincolo, actiunile Apple se vor bucura de o crestere peste media sectorului.
    Acum ma gandesc ca decat sa imi iau ipad mai bine luam o actiune Apple…

  11. Cezar, in mod cat se pare de clar, nu faci distinctia intre activele unei societati si “activele bancare”, care sunt o cu toata alta mancare de peste. Daca o banca imprumuta bani de la cineva, si apoi ii imprumuta mai departe are pe de o parte pasive egale cu suma atrasa si pe de alta parte active egale cu suma data mai departe, pe cand in realitate acestea sunt doar niste obligatii, banca ne-avand nimic real. In cazul unei societati de productie lucrurile stau mult diferit, daca intelegi ce vreau sa spun.

  12. Flynt, prietene vad ca nu pre citesti ce scriu eu. Ok ai sa o luam si pe limba ta cauta scandalu cu acea mare banca din usa care avea active cat sa cumpere o tara si cind zic active chiar la aceias mancare de peste ma refer indiferent ca este banca/societate ….. daca ti iti place sa vb despre sistemul bancar vorbim si despre lucrurile acestea, iti mai repet odata poate de aceasta data citesti ma refeream la acea banca si la acele active ca a fost exact ca in cazul de fata acest buff si da acea banca avea active care au recuperat o mare parte din …. dar dupa cum ai spus tu hai sa vorbim dupa ureche singurul care face acest lucru esti tu era vb despre umflarea actiunilor pana la…

  13. Degeaba exersezi atacul la persoana, ma friend, intelege ca activele bancare sunt cu totul altceva. La o firma activele sunt imobilele, masinile din productie, stocurile, cash-ul, etc, pe cand la o banca ele sunt constituite din creditele acordate din imprumuturi luate. Daca firma nu are bani, se declara falimentul si creditorii ii vand lucrurile detinute. Daca o banca nu isi recupereaza creditele date din alte imprumuturi se propaga o reactie in lant. Sper ca am reusit sa explic diferentele. Si nu, nu caut cearta, dar sunt prea multi care isi dau cu parerea despre domeniul financiar fara o baza solida.

  14. Ma friend continui cu aceias prostie sunt unul si acelas lucru si te cufunzi in … daca pentru tine sedile de banci propietate personala nu sunt active atunci este …. daca iti place sa fi gica contra cu un subiect care il duci in penibil prin incapatanarea ta de a demonstra o prostie contiua atunci te las sa iti faci numarul ma friendule

  15. 1. Ia povesteste-mi ce banca avea cladiri care sa valoreze cat o tara, mai mult ia explica-mi, te rog frumos, daca sediile pompoase inchiriate de cele mai multe banci sunt de fapt active.
    2. Ti-am mai spus, lasa ironiile deoparte, si discuta pe argumente.
    3. Convinge-ma, te rog, ca actiunile sunt supra-evaluate (si nu cu atacuri la persoana sau cu pareri subiective). Parerea ta in aceasta materie, nu conteaza nici macar 1 cent atat timp cat ti-o bazezi doar pe vorbe goale si nu analizezi fundamentele companiei. Te rog sa te ajuti si sa cauti datele financiare ale APPL,si dupa asta imi poti explica frumos si pe indelete cat de penibil sunt cand iti atrag atentia ca faci o confuzie majora.
    4. Pentru toti care isi dau cu parerea pe aici, ca e sub ca e supra-apreciata, puneti mana fratilor pe o carte de finante si macar vedeti cu ce sa mananca. A vedea de la distanta un iphone si a-ti da cu parerea ca ce prosti sunt unii care investesc in APPL a devenit sport national in ultima perioada.