Un MacBook Air costa quasi il doppio in Romania rispetto agli USA

Il nuovo MacBook Air è stato lanciato la scorsa settimana da Apple e in Romania i primi pezzi hanno cominciato ad arrivare negli stock di alcuni negozi online. I prezzi sono piuttosto alti rispetto a quelli statunitensi, in particolare al modello base da 11 pollici negli Stati Uniti costa Nel nostro paese i 999 dollari raggiungono i 4800 lei, ovvero quasi 1200 euro o più di 1600 dollari, quindi più del modello da 13 pollici con 256 GB di spazio. Ho trovato il nuovo modello di MacBook Air in 2 negozi online in Romania: se uno si iStile e ho scoperto che i prezzi sono assolutamente identici nei 2 negozi (traete le vostre conclusioni):

  • MacBook Air 11″ Core 2 Duo 1.4GHz/2GB/64GB – 4.775 RON (con IVA al 24%);
  • MacBook Air 11″ Core 2 Duo 1.4GHz/2GB/128GB – 5.492 RON (con IVA al 24%);
  • MacBook Air 13″ Core 2 Duo 1.86GHz/2GB/128GB – 6.209 RON (con IVA al 24%);
  • MacBook Air 13″ Core 2 Duo 1.86GHz/2GB/256GB – 7.643 RON (con IVA al 24%).

Quindi in Romania un MacBook Air costa quasi il doppio che negli USA, ma noi siamo già abituati a questo perché viviamo in un paese molto più sviluppato e con un tenore di vita più elevato rispetto agli americani. Allora chi vuole un MacBook Air nuovo di zecca?

26 COMMENTI

  1. Fata de UK app store sunt mai scumpe :

    1. + 6.5% diferenta de TVA ( 17.5% in UK vs 24% in Romania )
    2.Nefiind magazin Apple adaosul din Romania este mai mare, probabil si pretul de achizitie evident este un pic mai mare, la cel de 13” 1.86/128 GB diferenta dupa aplicarea TVA-ul este de 100 lire fata de UK

    In concluzie fata de UK preturile din Romania nu sunt cu mult mai mari.

    Problema sta in diferentele uriase intre USA vs Europa dar nu este numai cazul lui Apple ci al tuturor produselor marilor firme.

    Exista si o parte buna 🙂 , in Brazilia de exemplu preturile sunt mai mari decat in Romania 😀

  2. Cel mai ieftin model de MacBook costa 999 euro in AppStore Italia/Franta iar la noi 1200. E cam mare diferenta. Ma rog, eu unul nu mi-as putea permite in momentul de fata sa imi cumpar un MacBook Air dupa cerintele mele. Defapt nici pe cel mai ieftin nu mi-l pot permite.

  3. Dar de ce ai vrea sa-ti cumperi asa o porcarie??? Cu banii astia iti cumperi un laptop de 2 – 3 ori mai performant pe care daca vrei iti poti instala si macOS.

  4. Tudor, te rog sa-mi arati si mie un laptop cu ecran de 13′ si rezolutie 1440×900, care te tine toata ziua (chiar peste cele 7 ore mentionate oficial) si cantareste 1.3kg.

    In plus, SSD-ul ala face toata diferenta comparativ cu orice alt laptop, iar faptul ca acum l-au pus in configuratie standard este de laudat pentru ca se potriveste perfect cu ceea ce Air trebuie sa fie, un produs unic, care sa iasa din multime. Chiar daca procesoarele par invechite (cu toate ca nu sunt, eu si acum stau pe un C2D E6600 si nu simt nevoia de upgrade), Air este clar destinat unui anumit segment care nu trebuie sa joace WoW cu detalii maxime ci din contra, are nevoie de mobilitate.

    Daca un produs nu va confirma asteptarile, asta nu inseamna ca acel produs este prost, ci pur si simplu ca nu vi se adreseaza. Nu va opreste nimeni sa va luati gorile la 3-4kg care te bronzeaza pe picioare in timp ce rulezi L4D….cu detalii maxime…sau chiar atunci cand o arzi aiurea pe mess. De fapt, arzi la propriu cu multe laptopuri in ziua de azi.

  5. @Tudor , MacBook Air nu este facut sa rupi in doo jocurile sau cine stie ce aplicatii, este facut pentru a fi portabil 😉
    Eu l-as lua acasa oricand…pentru jocuri am un Toshiba Qosmio care cantareste 3 kg 😀

  6. Decât să cumperi calculator de la șnapanii de la iStyle, mai bine îți iei bilet de avion dus-întors în aceeași zi către occident (eu am fost la Viena), îți iei calculator din Apple Store și ieși mai ieftin decât cu iStyle. Iar dacă vorbești limba locală, poți negocia cu un dealer Apple și să ieși și mai ieftin (eu așa mi-am acoperit costul biletului de avion), căci dealerii oficiali obțin discounturi de volum de la Apple și pot vinde mai ieftin (Apple Store trebuie să mențină prețul oficial al Apple, ca preț de referință).

    iStyle probabil tot așa procedează, trimite din când în când un om în străinătate să cumpere câteva exemplare de la Apple Store sau dealeri și de aceea nu poate scădea prețurile (“comerț cu sacoșa” cum se făcea pe la începutul tranziției cu produse aduse de bișnițari în bagajul propriu din Istanbul și mai târziu din magazinele second-hand din Germania).

    Până nu aliniază Apple prețurile printr-un Apple Store oficial în România, nu merită de luat de aici Mac-uri, poate doar accesorii (a căror diferență de preț nu acoperă costul zborului în occident).

  7. Sa stii ca ai dreptate, insa pentru a face asa ceva trebuie sa fii foarte determinat. Nu oricine are curajul/rabdarea de a face un drum pana la Viena doar pentru a-si achizitiona un laptop si a face o economie de, sa zicem, 100 de euro. In Romania preturile sunt asa cum sunt pentru ca noi le achitam. Daca noi am refuza sa mai achitam aceste preturi ei ar fi fortati sa le traga in jos pana vand produsele. Pana una alta cred ca bisnitareala nu e la iStyle ci la importatorul de unde achizitioneaza produsele.

  8. 40-50 mil pe asa “scula” ?! Oricand. De ce sa iau o porcarie de Dell cu i5 si multe alte avantaje hardware?? Ce aia au vreun mar pe carcasa?! Doar pe mine carcasa ma intereseaza ca e marfa, frate, alumunium curat si ai vazut ce bine poti sa-l tii de “cioc” cu doua degete? Iti dai seama cand ies in parc cu el, asa mic si “ultraportabil” cum se uita toti la mine si soptesc “ala are mac”… De-aia vreau sa-mi iau: 1. ca e scump ca porcul, dar frumos ca Ileana Cosanzeana
    2. e apple, frate…

  9. Nu mai luati produse Apple de la iStyle pentru ca au preturi ridicole. RIDICOLE
    Ca sa nu mai vorbim de Media Galaxy & sons… care au pus la vanzare iPhone 4 in Iunie cu aproape $3000…

    Sunt o gramada de romani care aduc produse Apple din US la preturi mai mult decat rezonabile si cu garantie valabila worldwide inclusiv Romanica, sigilate, cu chitantza originala.
    Nu fac reclama la nimeni, dar sunt alte modalitati sa luati produse Apple mult mai ieftin si cu ocazia asta poate scad vanzarile si la importatorii autohtoni care dau dovada de o nesimtire crasa.
    @Zaone. Poate ar trebui sa faci un articol cu un chart despre preturile practicate la retalierii romani si preturile din US sau EU. Tinand cont ca preturile de pe Apple Store US nu au inclusa taxa de 5-9% in functie din ce stat cumperi.

  10. @zaone: Poți s-o vezi și așa: drumul la Viena (ca exemplu) îți aduce într-o singură zi aventură, bucuria de a zbura și a vedea lumea din văzduh și, nu în ultimul rând, un câștig de 100€. Ce, e de colo să câștigi 100€ pe zi? Parcă bieții funcționari de la Ministerul de Finanțe cu atât sunt plătiți pe lună! 😉

  11. @Glm: Pentru că nu degeaba merge zicala “Dell is hell”. Și degeaba ai nuș’ ce hardware pe Dell, când pe el este instalat Windows, care, flămând de resurse, face calculatorul să meargă încet ca dricul și-ți mai ocupă și timpul cu solicitări de actualizări software, scanări de sistem, depanări (și mai târziu chiar reinstalări) ale sistemului de operare etc. Iar după aceste rutine zilnice ia vezi câte ore de lucru efectiv îți mai permite bateria.

    Mac te scapă de stresul mentenanței dese, al depanărilor periodice, al amenințărilor la securitatea sistemului și al datelor, al necesității de a tot sta cu calculatorul portabil băgat în priză pentru că nu ține bateria, etc. și te lasă să te concentrezi pe lucrul pe care îl ai efectiv de făcut pe calculator, astfel încât ești mai productiv. Așa, diferența de preț o compensezi / recuperezi mai repede decât te-ai aștepta. Încearcă un Mac pentru o zi și te vei convinge singur.

  12. @glm & tudor u made my day:)
    Voi nu a-ti inteles,mac-ul este fitza frate cu Z mare,de ce la 1200 de euro sa iti iei un alien ware,un dell,un clevo,un sager,care are i7 vreo 8 giga de ram vreo 2 placi video din categoria gtx etc…cand poti da aceiasi bani pe o FITZA de mac care suporta doar sa intri cu el pe net,tare frate,asta da jmecherie.Mai ales cum lumineaza marul ala asa frumos pe capac,mama mama,rupe gura la toti,ce e frate asta,ce sa fie bahh tarane,e un mac,si cu el pot sa intru pe net,am dat pe el cat o masina second hand..
    Uite spre deosebire de mac eu am 2 laptopuri,un clevo configuratie jocuri(la care mai ma si bronzez,mai fac si muschi,ca are 3kg sau mai mult) si mai am un netbook asus de 10 inch configuratie aproape identica cu a unui mac pe care am dat 400 de euro la emag si ma tine bateria pana la 9 ore.
    Ma si culmea,nici nu e de la apple,plus de asta nu are marul,e naspa,are si windows pe el,uuuuuuu,e de caca stiu,una era sa fi avut mac ,eram un idol pentru unii,tigris daca se supara acum pleaca in SUA sa isi ia 2-3….

  13. am impresia ca la noi taxele de vama la electronice sunt destul de mari.. aproape 50% din valoarea produsului daca nu ma insel. mai ales daca sunt din us

  14. 24% din valoarea produslui sunt taxe vamale,plus inca 24% T.V.A,am cumparat produse electronice si din USA si din China,te rup in 2 taxele astea….

  15. Mai @Tigris Regalis, ai tu ce ai cu windows, nici aici unde nu era cazul sa aduci in discutie asta, ai facut-o, se vede ca ai o obsesie maladiva contra windows, desi cred ca folosesti PC-ul.
    Ai idee cate Dell-uri mi-au trecut mie prin mana (atat ca depanator hardware cat si software maintenance)? Si, curios, niciunul nu avea mac os pe el, dar toate mergeau ca unse, nu ca “dricul” tau. Apoi, ca utilizator de mac (snow leopard 10.6.3) stiu perfect cu ce se mananca.
    Discutia, aici, este despre PRETUL EXAGERAT de mare al unui produs apple versus la ce ofera acel “stralucit” produs.
    Cred ca ar trebui sa punem lucrurile la punct: Marea realizare a firmei Apple este iphone-ul, nimeni nu contesta lucrul acesta, o buna perioada de timp nu au avut rival, dar azi sunt multi care, fie copiindu-i, fie concurandu-i, stau varf la varf cu ei.

  16. Apple si Macintosh au venit timid si incet din urma, au preferat sa vanda totul la pachet (computer + soft) foarte scump si continua in acelasi fel adresandu-se unui public snob si elitist, dar si profesionistilor din spatele unor companii cu dare de mana. Acest lucru, va face ca, niciodata, Apple sa egaleze Microsoft la capitolul computere si OS.
    Eu am un Sony Vayo vpcw12s1e cu o super rezolutie de 1366×768, a carui baterie tine 7 (!) ore si ghici cat am dat pe el: 1200E?, 999E? NU. Am dat 350E (!) mi-au ramas astfel bani si de o “aventura” prin Austria si de o gramada de alte lucruri… despre asta este vorba… Este foarte adevarat ca Sony asta al meu e la fel de portabil ca si Mac-ul, bateria tine tot asa nesimtit de mult, rezolutia display-ului LED este foarte buna, etc… Concluzia este: Niciodata nu voi cumpara un MAC la preturi asa mari, avand alternative multiple la bani muuuult mai putini si asta, pentru ca am prea mult bun simt sa-mi chivernisesc mai bine banii, iar snobismul nu ma caracterizeaza.

  17. @chc: Păi normal că îți trebuie ditamai procesorul și cantitatea de RAM, la ce “ressource pig” este Windows-ul care trebuie rulat pe el, iar din resurse mai mănâncă și antivirusul, aplicațiile preinstalate de OEM pentru a extinde / petici funcționalitățile Windows-ului, etc.

    Și ce poate fi mai caraghios decât să-ți iei DOUĂ portabile (din care unul numai “portabil” nu este, iar cu celălalt nu poți decât să te dai pe net, la altceva nu mai face față decât chinuit) pentru a suplini un SINGUR MacBook.

    Unde mai pui că la prețul chinezismelor (după cum chiar tu le descrii) nu ai pus și prețul aplicațiilor de editat filme, muzică sau fotografii, care vin gratis pe Mac, nici prețul aplicației de realizat documente PDF, sau de disk drive-uri virtuale, sau de DVD-uri, sau aplicațiile de partiționare (live) a hard disk-ului, care toate sunt gratis pe orice Mac, nici prețul aplicațiilor antivirus, antimalware, de optimizare a registrului cu setările sistemului de operare și a tuturor aplicațiilor, de defragmentare eficientă a hard disk-ului, de optimizare a memoriei și a funcționării sistemului de operare, etc., care toate nu sunt necesare pe Mac.

    Și nu ai calculat nici timpul pierdut cu întreținerea și depanarea calculatorului, nici contravaloarea memoriei RAM și a capacității de stocare de pe HDD irosite de Windows, nici nervii pe care ți-i faci făcând toate aceste rutine, în mod repetat, ani de zile.

    Cândva, poate peste câțiva ani, poate mai repede, ai să înțelegi.

  18. @glm: Haha, ai dreptate, folosesc PC-ul – ca piesă de muzeu: am unul din primele laptop-uri (Compaq 286 cu ecran monocrom, tastatură detașabilă și modem de 2400 Baud), unul din primele notebook-uri “multimedia” (Compaq Armada cu procesor Intel MMX și ecran TFT, nu CSTN/DSTN ca la restul), unul din primele TabletPC-uri (HP Compaq TC1100, acela cu procesor Pentium III M, nu cel dinainte cu procesorul Transmeta al lui Linus Torvalds) și unul din primele notebook-uri High Definition (Toshiba Qosmio de 17″, cu reader HD-DVD, TV tuner și 2 HDD din fabricație, care puteau fi configurate în RAID). De când am trecut la Mac, nu le-am mai deschis.

    Dacă ești depanator și ți-au venit multe Dell-uri, ăsta nu e semn bun! Iar dacă ai rulat MacOS în mod improvizat pe un “hackintosh” sau chinuit sub o mașină virtuală, nu ai zgâriat decât suprafața experienței lucrului cu un Mac.

    Iar dacă vorbești de costuri, cele scrise lui @chc ți se potrivesc și ție.

    Recunosc că în fragedă tinerețe, este fascinant să le faci singur pe toate (inclusiv configurarea calculatorului), să vezi cum sunt făcute și ce se întâmplă când merg. Odată cu evoluția prin viață, apar și alte obligații (familiale și profesionale) și începi să vezi adevărata valoare a timpului și să îți dorești să-ți ocupi timpul liber cu lucruri frumoase – nu cu depanări, reinstalări, optimizări, etc.

    Cândva, vei aprecia calitatea, vei aprecia timpul economisit, vei aprecia lucrul făcut cu plăcere … vei aprecia alte lucruri. Sau vei rămâne veșnic un adolescent. Oricum, fii fericit așa cum ești!

  19. @Tigris Regalis in ciuda faptului ca firul logicii tale nu este decat acela de a slavii Apple si de a denigra Microsoft fara a aduce argumente de bun simt, ma mai “obosesc” inca odata sa-ti raspund, desi vad limpede ca ai o doza de narcisism care explica foarte clar tenta continutului postarilor tale.
    Chestiunea din acest post era: Cine vrea sa-si ia un mac la preturi asa exorbitante? Absolut nimeni nu este interesat ce laptopuri ai folosit pana la “extraordinara” ta intalnire cu Mac-ul cand (se pare) ai descoperit (in sfarsit) “adevaratul” computer, sesizezi, nu-i asa, ridicolul pe care il starnesti?
    Mi-au venit la reparat Dell-uri, Hp+Compaq-uri, Acer-uri, Toshiba, IBM-uri, Packard-bell-uri, Samsung-uri, Sony Vaio, APPLE (ce e drept, f putine, ghici de ce? cate crezi ca se vand in tara si aiurea?), etc. In schimb eu vb despre Dell-urile cele noi care mi-au trecut prin mana, fara sa fie la reparat, acelea de top, cu i5, 4gb RAM, 500gb HDD, etc.
    Folosesc (din cand in cand) Macintosh la intreaga lui potenta si, da, imi place stabilitatea sa “la fel de mult” ca si rigiditatea sa.
    Spre deosebire de tine, care, foarte “modest” etalezi cunostinte vaste in domeniul pe care entuziast si amatoricesc il “practici” eu chiar lucrez in domeniu, asa ca in timpul liber chiar ma bucur de celelalte lucruri ale vietii pt ca intotdeauna pc-urile mele sunt bine puse la punct si ma servesc mult mai bine si mai ieftin decat un mac.
    Calitate nu e intotdeauna = cu pret sau cu un elitism snob.
    Mai trebuia sa adaugi pt @chc ca toate acele softuri venite “gratis” cu noile mac vin la pachet si cu windows, numai ca, spre ex, cum poti edita filme (eventual HD) cu 2Gb RAM – roaga-i pe cei de la Apple sa mai puna 2 si unde sa stochezi atata informatie (dupa ce ai folosit softul de partitionare live… ha ha) pe 64 Gb?!…Mai scoate niste bani si ia-ti un hdd extern daca mai vrei… ca sa fi si mai “ultraportabil”… too much money pe o asa jucarie, asta e concluzia.
    Sunt extrem de fericit si ma bucur ca am facut pe foarte multi fericiti, prin toata activitatea mea in domeniul it. Iti doresc sa treci pe la Apple la casierie poate te vor astepta cu ceva…

  20. Bine punctat, dar nu mai are cuvinte asa ca v-a ignora acest thread,pana una alta il rog la un test,eu vin cu chinezaria mea clevo(care in consecinta este un dell upgradat) pe care am dat culmea 1000 de euro nu 2000 ca pe un mac procesor core 2 duo de 2.5ghz,4g ram ddrIII,placa video nvidia 9800gtx 1g memorie, hard 500g 7200 r/p si tu vii cu mac-ul tau,le testam in orice privinta,de la grafica,editare,browsing,gamming,etc,dupa care tragem concluziile,ce spui?

LASCIATE UN MESSAGGIO