Quante ore dovrebbe lavorare un residente di Bucarest per acquistare un iPhone 6

 Uno studio condotto da UBS, una delle principali banche svizzere, mostra che i cittadini di Bucarest hanno il potere d'acquisto più debole dell'UE. Dopo Bucarest seguono i bulgari.

Un semplice impiegato di Zurigo può permettersi di acquistare un iPhone 6 se lavora solo 20 ore. Ma un abitante di Bucarest deve lavorare 11 volte di più di uno zurighese. Questo nonostante il fatto che la vita in Svizzera sia più cara del 148% che qui. Un residente di Kiev deve lavorare ben 627 giorni per un iPhone 6, 30 volte di più di uno svizzero, quindi, e tre volte di più di un residente di Bucarest.

Come chiara conclusione riguardo al titolo, 219 ore un residente di Bucarest deve lavorare per acquistare un iPhone 6 da 16 giga. I residenti di Parigi, Berlino o Dublino hanno bisogno solo di 42-43 ore di lavoro per permetterselo.

Inoltre, un residente di Bucarest deve lavorare 44 minuti per un Big Mac. Lavorerebbe più di un residente di Mumbai, Rio de Janeiro o Santiago del Cile.

44 COMMENTI

  1. Am făcut bătături la buricele degetelor tot explicându-i unui cititor celebru al iDevice, că iPhone nu este pentru bogați, ci pentru clasa de oameni cu venituri medii, așa cum se găsește în țările vestice. Nu trebuie să fii bogat ca să îți permiți un iPhone, ci să muncești 20-40 ore.

  2. Sincer ce idiot a facut studiul asta?! In romania salariul minim este de 975 ron,asta inseamna in mare 220 euro,salariul asta reprezinta 168 ore lucrate.. Deci un iphone 6 de 16 gb costa in jur de 250 euro?!?!??

  3. Cine a spus ca studiul se raporteaza la salariul minim? De obicei studiile de genul asta se raporteaza la venitul mediu. Nici macar la salariul mediu (care, din cate stiu, in Bucuresti e undeva pe la 2500 lei). Daca ar calcula pe salarii minime sau maxime nu le-ar iesi nimic.

  4. Ca si concluzie clara cu privire la titlul, 219 ore trebuie sa munceasca un bucurestean pentru a-si cumpara un iPhone 6 de 16 giga.

    asta lasand la o parte ca trebuie de mancare etc..zaone scrie peste 200 ore tu zici 20 ? tati nu mai esti in Romania asa ca lasa-l pe zaone sa spuna adevarul
    SI oricum era in general de APple vorba nu de iphone..adica un Mac Pro, 5k imac in general mac sunt 2-3-4x pretul iphone care poate fi luat la abonament mare cu 0 lei. bogat e ceva relativ…pt unu care traieste cu un salariu minim pe luna, se uita la ala de are logan si apartament de 2 camere si pt el este bogat…si tot asa.

  5. Aici este vorba de munca ca sa isi ia doar un produse apple si nu este vorba de munca ca sa si-l permita. a scris clar zaone

  6. Te rog recitește comentariul meu. Dar fii atent la ce am scris. Știi că eu nu trăiesc în România, și pentru asta mă bălăcărești de câte ori ai ocazia, că sunt trădător de neam, sclav la străini, etc.
    Bref, nu asta este esențial… Eu am scris că iPhone este un produs destinat clasei de mijloc – și reține – “așa cum se găsește în țările vestice”, oameni printre care, din fericire pentru mine, mă regăsesc.

    Raționamentul se aplică și altor produse Apple. iMac 5k nu costă doar 3000 dolari cum spui tu, sunt și mai ieftine.
    Reține că aia care au 2000-3000 euro salariu mediu, sunt de câteva ori mai bogați decât un român care lucrează la Dedeman, sau Carrefour, dar care… surpriză! Are și el iPhone.

    Pentru Țiriac, eu sunt un om bogat, pentru că în accepțiunea sa, un om bogat este acela care atunci când merge la un restaurant, își alege meniul fără a se uita la prețuri.
    Da, și eu fac la fel, și mulțumesc bunului Dumnezeu pentru asta!

  7. iti dau dreptate cand ai scris faza cu 2000-3000euro pe luna, dar si la salariul ala nu mi se pare ca iti permiti lejer compnia Apple..rescriu SA ITI permiti..nu sa iti iei..ca asa oricine isi poate lua si un rolex sa faca rate sau sa stranga bani 10 ani de zile si un roman cu salariu mediu dar asta nu inseamna sa iti permiti.Sau cineva care isi cumpara iphone sau mac si vor sa il tina 3-4 ani.Orice produs Apple pt mine tre schimbat o data la 2 ani
    Corect 100% daca esti omul care nu te uiti la preturi atunci cand faci un anumit lucru DOAR atunci inseamna ca iti permiti acel lucru. DAR pariu ca 50% din fanaticii Apple nu isi permit aceasta companie. isi dau salarii pe telefon sau mac sau ipad, eu asta vroiam sa subliniez ca nu multa isi permite.Eu la 2000 euro /luna nu m-as uita la apple, prefer vacante,haine,iesiri cat mai dese in oras etc. dar pt altii traiesc pt Apple si muncesc pt aceasta companie, muncesc banuiesc ca ai inteles la ce m-am referit.
    Rispetto

  8. Pai de exemplu eu am salariu minim pe economie, ca asa m-am angajat la firma mea, mi-am facut carte de munca cu minim, Deci eu am salariu minim pe economie in Romania, din acest motiv zic ca e praf studiul. Tehnic, scriptic si economic trebuie sa muncest f multe sa iau iphone, practic n-am muncit deloc sa zic, doar din chiriile la proprietatile detinute pot sa iau cate un iphone 6s lunar, e logic ca nu fac asta, dar ca fapt divers. Si sunt multi in situatia mea.

  9. Crixalis : câte proprietăți ai , câți metri pătați ai in chirie , ce anume ai in chirie si in ce zona
    Sa se refacă studiul eu zic pt ca ai dreptate
    Trebuie luat in calcul si lunile in care pote sa nu iti mai plătească chiriași

  10. Srb, nu prea le ai cu calculele. O lună de muncă are 22 zile, sau 176 ore. Dacă ăla își permite un iPhone de 700 euro la fiecare 20 ore, înseamnă că are un salariu de 8 iPhone-uri lunar, adică vreo 5000-6000 euro lunar. Ți se pare că nu își permite iPhone?

    În România, sunt unii care își fac credit bancar pentru un iPhone, și râd de alții că sunt săraci, cu Android.

  11. Studiu de cacao – vreau sa-l vad si eu pe “simplul ” angajat din Zurich care isi ia un iPhone din 20 de ore de munca. Deci un iPhone e 1000 euro in Elvetia , iar acolo un simplu angajat castiga vreo 4 mii pe luna /brut .

  12. unde scrie asta in articol? nu se spune pe ce salariu sunt facut calculele asa ca mai mult ca sigur, a isi permite nu este bagata casa masina hainele mancarea vacantele etc. Dar daca ai ghicit ca 6000 euro lunar este uma atunci da, si eu consider ca si-ar permite..dar scuza-ma PUTINE tari au salariile medii de 6000 euro deci deja intram in alta liga oarecum. Deci mi-ai dat dreptate intr-un fel.
    Dar daca as trai in Londra sigur nu mi-as permite cu 5000 lire Apple. La ce preturi sunt as prefera sa fac altceva cu banii. Da cu 6000 euro in Romania nu ai mai fi un om mediu ci unu destul de avut sa zic

  13. dar per total da, daca te referi la un roman cu salariu de 5000-6000euro lunar isi permite ecosistemul Apple. Pt mine incaodata spun Apple nu sta doar intr-un produs cand spun ca iti permiti, toata lumea are iphone si exista lumea second hand.Pt mine oricine isi ia sh, nu inseamna ca isi permite acea marca..doar ca si-o doreste si cam atat

  14. Deci pentru tine, doar românii cu venituri peste 5000-6000 euro lunar își permit ecosistemul Apple, corect? În cazul ăsta, în România, cota de piață a ideviceurilor ar fi undeva pe la 0,003‰.
    Te amăgești singur, da ai tot dreptul. Când Apple vinde din ce în ce mai mult, cel puțin așa zice, într-o economie globală pe avarie, tu crezi că ideviceurile sunt doar pentru 3-4% din populația piețelor relevante… Waw!

  15. eu zic ce bani ar trebui sa am MINIM lunar ca sa ma bag in ecosistemul APPLE
    ca sa imi permit..ca altii iau SH sau isi dau salarii etc e treaba lor

  16. Srb, dacă îți cumperi un produs, înseamnă că îți permiți acel lucru. Punct.
    Eu nu îmi permit un yacht, cu nicio metodă de finanțare: nici cu credit bancar, nici cu economii, etc. E clar că asta înseamnă a nu-ți permite ceva.

    În schimb, s-ar putea să am o casă de câteva sute de mii de euro. Am cumpărat-o prin credit bancar, este averea mea. Am o anumită condiție financiară dacă pot plăti mii de euro rate lunare. Poate nu mai am bani de iphone, dar asta nu înseamnă că sunt sărac. Asta nu înseamnă că X sau Y care stă în apartament cu bunica și cu părinții (și care nu are nicio obligație financiară) este mai înstărit.

    În Vest, clasa de mijloc are case de sute de mii de euro… Aia își permit oricând un iPhone sau un iMac. Dacă fac un efort, își permit intreaga linie, dar dacă nu o fac este pentru că (așa cum ai remarcat și tu) preferă să facă altceva cu banii.

    Recapitulare: îți poți cumpăra cevau = “îți permiți”
    Că tu ai găsit o altă definiție a ceea ce înseamnă “a-ți permite”, bravo!

  17. pardon. e clar ca nu suntem de aceeasi parere. sunt multi care isi cumpara ceva care nu si-l permit. eu cand cumpar ceva ma gandesc daca ma uit in portofel sau nu…daca ma afecteaza macar 1% financiar.Sa iti dai 1 sau 2 salarii pe un produs clar nu e bine ci obsesie. aici gandim total diferit.
    Ala de isi cumpara SH mercedes si il tine la bloc pe loc pt tine inseamna ca si-l permite..pt mine nu. eu nu as lua iphone mac ipad cu 2000 euro luna. prefer un samsung model mediu la 100$ si cu restul banilor in vacanta sau haine sau total altceva…nu un kkt de mobil sau accesoriu

  18. Dacă vrei să știi că ești bogat, îți masori succesul cu alte produse: o super casă, sau mai multe chiar, o carieră de succes la care mergi la muncă nu ca să câștigi bani (pentru că deja ai suficient de mulți) ci ca să îți satisfaci nevoi superioare de stimă, recunoaștere, etc. Dacă ești bogat, ai flotă de mașini, sau chiar poți merge la un restaurant și să comanzi fără să te uiți la prețuri. (Mc Donalds, KFC sau Springtime nu se pun la socoteală).

    Așa, tu îți masori bogăția cu câte ideviceuri ai. Mi se pare cam superficial…

  19. doar tu crezi asta…eu doar am zis ca nu imi iau mercedes daca am un venit mai mic de x si tre sa fac rate, sau nu imi iau iphone daca nu imi iau si un mac si la fel venit sub x. multi ca tine se pare, am vazut multi tineri asa, au salarii de 3000 sau 5000 ron si isi cumpara telefon de 3500 ron? wtf sa iti dai munca ta de o luna pe un kkt de telefon?
    nu tati mai important e casa, masa , vacantele, hainele etc chestii de sanatate si dupa daca ai sa torni si 1000 euro fara sa ii simti pe un telefon e ok

  20. te rog nu mai zice asa, pt ca dupa standardele si idealurile mele CHIAR nu sunt bogat. Ma uit la altii bogati care primesc MOCA insule si masini si yahturi …deci eu sunt un MUC pe langa aia.

  21. Daca in ati permite inseamna doar ca il ai si atat…pai tati si aia cu salariu minim pe economie sau someri, isi fac credit pe 10 ani(1an) si isi iau iphone. mare branza. pt mine nu inseamna asta..mi se pare obsesie cine face asta. Singurul lucru pt care eu as mai cere finantare ar fi imobil fie el casa sau apartament etc…pt ca isi pierd valoarea cel mai greu fata de o masina sau telefon sau ce kkt vrei tu. Plus ca e un must have

    E clar ca avem opinii diferite in ceea ce inseamna ati permite un lucru si nu vad rostul sa o mai lungim cu treaba asta,
    Daca vrei revenim la Winnie the pooh

LASCIATE UN MESSAGGIO