Orange czy Vodafone? Na którym operatorze lepiej jest korzystać z iPhone'a 4?

Dzisiaj otrzymaliśmy bardzo ciekawe pytanie od użytkownika Cosmote, który chce kupić iPhone'a 4, ale nie wie, czy wybrać Vodafone, czy Orange. Pytanie jest bardzo dobre i jestem pewien, że są wśród Was osoby, które być może chcą kupić iPhone'a 4, ale nie wiedzą, u którego z 2 operatorów kupić terminal. Przede wszystkim porozmawiajmy o cenie: Orange iPhone 4 ma Cena wywoławcza 169 € za wersję 16 GB i 269 € za wersję 32 GB i może wynieść do 5-600 euro w zależności od abonamentu; Vodafone nie zna jednak jeszcze cen plotki wskazuje, że ceny mogłyby być nieco wyższe niż w Orange.

Jeśli cena nie stanowi problemu, porozmawiajmy o sieci: Orange ma całkiem niezłą sieć GSM z akceptowalnym zasięgiem na EDGE, ale dość ograniczonym dla 3G, w zasadzie 3G jest tylko w miastach, ale nie we wszystkich; Vodafone chwali się, że ma nieco lepszy zasięg niż Orange i z tego co wiem sieć 3G jest nieco bardziej rozbudowana. Jeśli chodzi o oferty internetowe: w Orange przy zakupie iPhone'a możesz aktywować jedną z opcji Mój SmartPhone lub Mój SmartPhone Plus, możesz też wybrać jedną z 2 standardowych opcji Internetu mobilnego lub jedną z opcji koliber który kosztuje co najmniej 15 euro; w Vodafone sytuacja jest prawie tak samo „nieprzyjemna”, ponieważ standardowe opcje internetu mobilnego są prawie tak samo drogie jak Orange i oferują równie mały ruch miesięczny, ale w Vodafone jest opcja za 10 euro, która oferuje 1 GB miesięcznego ruchu z szybkością 7.2 Mbps, co i tak jest drogie z mojego punktu widzenia.

Z punktu widzenia jakości połączeń zakładam, że obie sieci oferują tę samą jakość, nie sądzę, żeby to był powód, aby wybierać jedną, chyba że znajdujesz się w obszarze o słabym zasięgu, gdzie jakość rozmów byłaby naprawdę dotknięty.

Podsumowując, musisz przede wszystkim poznać swoje potrzeby, a następnie spróbować sprawdzić, który operator telefonii komórkowej może je w pełni lub w większości zaspokoić. Na razie Vodafone nie opublikował żadnych informacji na temat dostępności terminala iPhone 4, więc jest dość przedwczesne, aby otrzymywać od kogokolwiek porady dotyczące wyboru którejkolwiek z 2 wymienionych sieci.

19 KOMENTARZY

  1. Zaone, “zvonurile indica faptul ca preturile ar putea fi ceva mai mari decat la VODAFONE”. Mai mari decat la ORANGE cred ca doreai sa scrii. 😉

  2. De preferat Vodafone pt ca la internet are o mai buna acoperire a retelei 3G, mult superioara oricarui alt operator.

  3. La momentul actual, operatorii de telefonie mobila Vodafone si Orange sunt echilibrati atat din punct de vedere al ofertelor cat si al acoperirii zonale.
    Ambii sunt foarte buni ca si semnal in orasele medii si mari ale Romaniei, un plus il are Vodafone pe 3G, important pentru cei care isi achizitioneaza si abonament de date.
    Personal cred ca Vodafone este peste Orange la seriozitatea si pregatirea cu care isi trateaza clientii, evident de nici o parte nu o sa gasiti clienti 100% multumiti.

    La final conteaza foarte mult in ce retea apelezi cel mai mult si cat consumi, deoarece atat Orange cat si Vodafone ofera minute multe incluse in retea dar destul de putine minute in alte retele.
    Mai trebuie luat in calcul pretul minutelor in afara abonamentului de voce, optiunile si costurile de roaming pentru cei interesati si la final ar trebui luat pretul telefonului mobil daca se doreste o achizitie noua impreuna cu abonament.

  4. cu toate ca orange nu are acoperire este cea mai buna retea…ma refer la calitatea convorbirii…dar eu unul nu mi am luat iphone 4 de la orange pt simplul motiv ca nu are semnal si in zonele unde calatoresc….iar vodafone are semnal foarte bun chiar si in zonele rurale…si astept ca sa apara la vodafone pt ca 90 % din proetenii mei au vodafone….

  5. Presupun ca e vb si de anturaj .. la mine prietenii sunt destul de impartiti , dar familia are orange, deci as ramane pe orange. In plus, consider Edgeul un avantaj foarte mare, deoarece are o viteza decenta pt a nu ramane frustrat ca in cazul GPRS, fara a activa 3G-ul . ( eu personal tin 3G off pt ca imi mananca bateria ) .

  6. familia mea e pe cosmote…deci il astept la cosmote…dacas erau si ai mei la orange automat k il luam de cand aparea la ei…deci vodafone ramane alternativa vea mai viabila pt mine..

  7. Prietenul tău ar trebui să se uite în jur să vadă câte cunoştinţe are pe Orange şi câte pe Vodafone. În funcţie de asta ar trebui să aleagă operatorul ca să se încadreze mai bine în minutele din reţea.

    În rest cele două reţele nu sunt foarte diferite. Bineînţeles diferă preţul pentru iPhone. Din zvonuri preţul la iPhone la Vodafone este mult mai mare, plus că trebuie să activezi opţiuni (la Orange oricum abonamentele de iPhone conţin trafic; plus că opţiunea Smartphone ar trebui să fie de ajuns pentru majoritatea dintre noi).

    Dar repet, dacă preţul nu contează, cea mai bună alegere e în funcţie de cunoştinţe. Vrăjeala cu acoperire 3G de 100% la Vodafone e exact o vrăjeală (merge în standardul vechi folosit anterior doar pentru convorbirile de voce, de aici o scădere a calităţii Internetului şi a calităţii sunetului). La Internet de mare viteză Orange are întâietate.

    Nu în ultimul rând, prietenul tău trebuie să se gândească unde va folosi Internetul. Dacă în cea mai mare parte în oraş (ca majoritatea dintre noi), atunci Orange e opţiunea cea mai bună pentru că au acoperire la viteze mai mari.

    PS: Cea mai bună acoperire, atât GSM cât şi 3G (de când au cumpărat Zapp – +60%) o are Cosmote.

  8. Orange are acoperire in zone in care nu te astepti si unde alte retele nu au, DAR mi se intampla frecvent sa pierd semnalul in zone centrale sau pe DN1,lucru care mi se pare inacceptabil. La capitolul 3G stau destul de prost cu acoperirea. Vodafone are acoperire 3G mult mai mare, dar si aici exista multe zone in care semnalul 3G este doar pe hartie….La ei problemele cu semnalul in zonele centrale sunt foarte rare. In prezent am abonament in ambele retele, dar voi ramane doar cu cel de la Vodafone…

  9. Vodafone pentru tineri: 600 de minute în retea + 600 SMS/MMS în retea + 50 minute nationale si internationale + Internet pe mobil (500 MB) la doar 6 EUR / luna (7.44 cu TVA inclus) + ab baza 3,24 e cred

  10. Witam,

    Daca iPhone4 la VDF va fi factory unlocked (si sunt ceva sanse)…atunci nu cred ca mai trebuie spus care operator e mai bun. Avantaj ptr VDF e si acoperirea 3G in UMTS 900.
    E posibil ca ORG (in acest scenariu) sa ramana cu ceva stoc de iPhone 4 codat. Atunci ORG ori va scadea pretul iPhone 4 codate (in conditiile in care VDF le-ar avea factory unlocked), ori va tine pretul si le va decoda moka…
    Daca Apple decide sa vanda iPhone 4 (si viitoarele modele) factory unlocked (exista ceva zvonuri; si daca faceau asta mai demult aveau cel putin o cerere dubla/tripla, pentru ca vanzarile tin de capacitatea de productie a baietilor din China de la Foxconn) atunci operatorii fie nu vor mai comercializa iPhone4 (putin probabil), fie se vor intrece in oferte care de care mai tentante (scazand pretul la telefon sau/si la abonament).

    Dzięki,
    Demi

  11. de preferat ar fii sa il iei la liber si sa nu te legi la cap pe nush cati ani cu vreun operator, fie el orange sau vodafone.
    Daca ar fii insa sa alegi dintre cei doi clar mergi pe vodafone.

  12. Articolul este prematur, deoarece ține cont de prețurile pentru iPhone și potențiale abonamente / extraopțiuni care încă n-au fost anunțate oficial, și mai este și insuficient documentat, deoarece autorul cunoaște (probabil din propria experiență) cum stau lucrurile la Orange și mai puțin cum stau ele la Vodafone, fiind prezentate selectiv și cu caracter aproximativ argumente în favoarea unuia sau a altuia din cei doi operatori.

    Oricum, după cum s-a mai spus deja în discuții, criteriul cel mai important este rețeaua predominantă a anturajului apropiat, cu care se vorbește cel mai mult, pentru optimizarea costurilor convorbirii. Degeaba are unul din operatori un abonament ceva mai ieftin pentru iPhone sau oferă prețul mai mic pentru achiziția iPhone, dacă toată familia sau toți prietenii sunt pe rețeaua cealaltă și ajungi să efectuezi aproape numai convorbiri în afara rețelei, la preț mărit, anulând orice avantaj financiar obținut la achiziția abonamentului sau a terminalului.

  13. Stiu ca e prematur, dar eu am primit intrebarea asta de cateva ori asa ca m-am gandit ca ar fi bine sa explic putin situatia. Ultima fraza din articol e un disclaimer sa zicem.

  14. Acoperirea pentru vodafone e o mare vrajeala ,vodafone nu a avut niciodata EDGE ,au ramas doar in stadiul GPRS ,apoi cand au lansat mare campanie a lor cu cea mai mare acoperire defapt au bagat si ei EDGE aka 3G la ei !Deci ,daca va documentati putin veti afla ca VDF are acoperire 3G dar la viteza EDGE in zonele unde se lauda (zona rurala ,munte ..etc )

  15. De acord ca Vodafone are viteza 3G la nivel EDGE, ba chiar mai prost cateodata. Eu am Orange intr-o zona rural si am vazut ca Vodafone care are 3g teoretic merge de multe ori mult mai slab decat al meu si l-am testat in aceeasi locatie. Oricum,pot spune ca are si momente de glorie cand merge destul de bine. Au afectat foarte mult vocea in schimb, dupa ce au impartit frecventa de 900 de mhz (UMTS) pe date 3g si voce. Deci, Orange ramane net superior ca retea.

  16. Conteaza si din ce regiune esti.
    La Bucuresti predomina Vodafone , Orange nu este predominant.
    La Iasi Vodafone este nesemnificativ, toata lumea e masiv pe Orange.
    Dintre sute de colegi cunosc doar cativa pe Vodafone si asta deoarece abonamentele lor sunt platite de firmele lor.
    Variabilele acestui articol le veti afla din teren de-a lungul timpului …