Czy potrzebujemy więcej pamięci RAM w iPadzie 3?

Zaproszenie na prezentację iPada 3

  iPad 3 będzie wyposażony w wyświetlacz Retina, szybszy procesor i lepszy układ graficzny, więc ze sprzętowego punktu widzenia mówimy o dużych ulepszeniach. Jednak już od dwóch lat Apple pozostawia niezmienioną ilość pamięci RAM w swoich iDevices, choć zaimplementował dwurdzeniowy procesor i niezwykle wydajny układ graficzny. Czy wdrożenie wyświetlacza Retina w iPadzie 3 spowoduje także zmianę ilości pamięci RAM? Odpowiedź nie jest prosta i zależy od tego, jak Apple widzi przyszłość swojego tabletu. iPad 3 zmusi programistów znacząco poprawić jakość graficzną aplikacji ale duże zmiany zajdą także w grach dostępnych na nasze terminale. Rozdzielczość 2048 x 1536 będzie miała odpowiednią grafikę, a gry będą wyświetlać znacznie bardziej złożone efekty specjalne, jeśli układ graficzny będzie mocniejszy, a ilość pamięci RAM dostępnej w naszych iDevices może okazać się niewystarczająca.

  Oczywiście musimy też wziąć pod uwagę fakt, że tablet będzie odtwarzał filmy w formacie 1080p, a strony internetowe będą wyglądać znacznie lepiej, więc potrzebna będzie większa moc obliczeniowa. W tej chwili iDevices nie potrzebują więcej RAM-u bez jailbreakowania, jednak patrząc w przyszłość, myślę, że obecny sprzęt nie poradzi sobie tak łatwo z zmianami, które nadejdą. Wierzę, że w iPadzie 3 Apple zwiększy ilość dostępnej pamięci RAM, aby przygotować tablet na aplikacje, które stworzą jego twórcy.

  Ile pamięci RAM może zawierać Apple? Myślę, że 768MB RAM byłoby w tym momencie właściwym „wyborem”, bo przeskok na 1 GB byłby kosztowny i nie do końca uzasadniony, biorąc pod uwagę, że iOS wie, jak odpowiednio zarządzać swoimi zasobami. Jak myślisz, czy potrzebujemy więcej pamięci RAM w iPadzie 3?

21 KOMENTARZY

  1. Eu cred ca ar trebui 1 GB RAM. De ce 768? Apple pune un pret nejustificat pentru acest RAM care de felul sau este foarte ieftin. Foarte bine ca iOS stie sa administreze resursele dar eu tot as vreau 1 GB RAM. Poate vreau sa tin mai multe jocuri deschise sau mai multe pagini de internet deschise.

  2. Faptul ca o sa fie cea mai buna tabletă de pe piața… obligă cumva Apple să planteze in ea tehnologie cel puțin la fel de puternica cu a concurentei, deci nu e exclus sa vedem 1 gb RAM.

  3. e prea tare cum ipad-ul are mai putini rami si procesor mai slab decat foarte multe tablete…insa este superior lor.

  4. Eu unul cred ca trebuieste mai mult RAM,nu pot sa spun cat dar as opta tot la 1GB RAM,dc? Avand in vedere rezolutia marita,aplicatiile care necesita “forta” si nu in ultimul rand concurenta! IOS stie sa administreze bine,dar tabeta ar trebuii sa fie no.1 cel puti 1an…sper sa ma atraga si pe mine acest iPad si sa fac o achizitie noua! Numa’ bine!

  5. Nu are rost cu conditia ca rezolutia dubla sa nu afecteze performanta. In caz contrar e posibil sa se ajunga si la 1GB.

  6. 1GB e minimul necesar dupa parerea mea. Daca utilizatorii vor jocuri serioase, e nevoie de chestia asta.

    Pt. angry birds in 2048 x 1536 poate sa aiba si 128MB. Pt. un joc AAA ai nevoie de texturi mai mari pt. o rezolutie mai mare a ecranului. Acum vine partea interesanta:

    Daca dublezi rezolutia la o textura, se mareste de 4 ori (dublu pe orizontala, dublu pe verticala). Asta inseamna ca un joc care incapea in 512MB RAM pe iPad2 va avea nevoie de vreo 2GB de RAM sa se vada bine pe iPad3. Daca lasa 512MB o sa se ajunga la jocuri care se vad mai bine pe iPad 2 decat pe iPad 3, pt. ca texturile se vor vedea blurry pe 3.

    Noi developerii (Gameloft) si-asa ne chinuim sa indesam jocuri in 512MB cu tot felul de trick-uri.

    Cat despre pretul RAM-ului… de 3 mil iti iei 12GB de RAM high-end pt. PC. Daca ar fi de 4 ori mai scump, tot ar putea sa bage 3GB de RAM in el cu 3 mil. In schimb, cu 3 mil Apple in general ofera lucruri mult mai valoroase, cum ar fi un cablu de alimentare alb.

  7. Sa inteleg ca ipad 2 merita 1Gb …dar Apple a ales 512 mb doar pentru ca sunt avari si a demonstra ca sistemul lor consuma putine resurse !!!,,,,

  8. la ce pret are ramul acum, ar fi un mare fail din partea lor.To cripple a product like that. Minim 1 gb. Parerea mea. cred ca apple isi permite sa platesca 3-4 dolari in plus pt 512 mb ram. ( tineti minte ca ei nu cumpara la pretul pe care il avem noi in magazin, mai mult de 3-4 dolari nu cred ca ar plati pt 512 mb . La naiba, am platit eu 200 ron pt 8 gb ram, de super calitate. 10% din 8 gb > 800 mb . Rezulta 20 ron pt 800 mb .
    Trebuie mai mult ram pentru ca sa-si faca sistemul cache-ul direct in RAM, ganditi-va la mai multe tab-uri deschise in safari, sa ramana pagina memorata, cand iesi din aplicati si intri iar .

  9. Nu cred ca e nevoie un upgrade. Eu pe ipad2 foarte rar mai le sterg din background si tot la fel de cursiv merg toate. Un 768 daca vom avea un retina display ar fi oke, dar nici cu 512 nu e deloc rau. Nu stiu la ce vreti voi 1gb

  10. Daca tot maresc numarul de pixeli de 4 ori nu ar fi ideal sa faca acelasi lucru si cu ramul? Un 2 gb de ram , retina si procesor imbunatatit daca o sa aibe o sa rupa tot in mod sigur. Eu de pe ipod am cam uitat ca exista computer. Nu as vrea sa imi imaginez cum o sa fie cand o sa apara tableta cu specificatiile de mai sus.

  11. @ danbolba. Pai poate la inceput nu vor trebui pt ca probabil aplicatiile vechi vor fi scalate deci nu am putea sa vb despre retina. Dar in momentul in care vor aparea jocuri la rezolutia maxima cu siguranta va fi nevoie de mai mult decat dublu din ramul existent la vechile tablete.

  12. Valy, daca tu ai inlocuit computerul cu un iPod, imi imaginez ce lucruri complexe faci pe un computer. Cred ca o tableta e device-ul suprem pt tine.

  13. O sa faca cele mai mici modificari posibile ca sa aiva si la anu ceva de adaugat cu care sa se laude..
    Daca vor baga 1g ram…mama.. O sa se laude de parca au inventat roata…

  14. daca vin cu Retina Display si e adevarat ce spune Andrei J.ar avea 1Gb Ram…cred ca ar fi trebuit sa modifice si bateria..si bine ar face sa faca asa…daca nu,o sa fie multe dezamagiri…

  15. 1 gb sunt mai mult decat buni..
    OFF:Sunt curios la airplay mirroring cum se va descurca retina :)) pentru ca de ex tv-ul meu are full hd si rez ipad-ului fiind mai mare imi va da out of range :))

  16. RAM de 1GB, ar fi bine, numai ca sa tinem multe aplicatii deschise, ca pe iPad2 dupa 4-5 jocuri complexe se cam sacadeaza… asa ca la 1gb se va sacada numai peste 10 jocuri complexe deschise si in plus ar mai rula aplicatii si mai complexe, developerii ar putea face aplicatii mai complexe pe care pot sa bage pana la 1GB RAM, deci eu consider ca ar fi binevenit 1GB RAM, dar este posibil sa ramane cu 512, fiindca si asa merge foarte bine daca nu sunt prea multe aplicatii care rulez in background…