Czy potrzebujemy 2 GB RAM-u w smartfonach?

Acum cateva saptamani v-am spus ca LG intentioneaza sa lanseze primul smartphone echipat cu 2 GB de RAM, iar  acum Samsung le calca pe urme. Versiunea japoneza a Samsung Galaxy S III va avea 2 GB de RAM si schimbarea in specificatii are cel mai probabil legatura cu miscarea facuta de catre cei de la LG. Desi acum smartphone-urile au doar 1 GB de RAM, schimbarile facute de LG si Samsung vor avea un impact foarte mare, iar inceputul anului viitor ne va aduce probabil o sumedenie de telefoane destepte care vor avea mai mult RAM decat au vreodata nevoie.

Acum cei 512 MB RAM din iPad 2 si iPhone 4S se dovedesc a fi insuficienti in unele jocuri lansate recent si asta in conditiile in care iOS-ul stie ce sa faca cu RAM-ul disponibil, insa trecerea la 1 GB era logica si poate trebuia facuta inca de la iPhone 4S. Totusi, 1 GB de RAM este suficient atat pentru iOS cat si pentru Android, iar dublarea capacitatii este, din punctul meu de vedere, doar o incercare disperata de a mai atrage cativa entuziasti. Samsung si LG mizeaza pe faptul ca oamenii vor in smartphone hardware de laptop, insa realitatea este ca nu avem nevoie de asa ceva si bateria nu poate sustine asa ceva.

Dublarea cantitatii de RAM va avea cu siguranta un impact negativ asupra bateriei care va trebui sa ofere energie pentru mai multe componente si in final experienta de utilizare a dispozitivului nu va fi imbunatatita. Desigur ca Apple nu va face o asemenea schimbare inutila, insa 2 GB de RAM sunt in smartphone-uri la fel de inutili precum procesoarele quad-core. Voi ce parere aveti, este nevoie de 2 GB de RAM in smartphone-uri? Schimbarile au fost facute deocamdata doar in Asia, insa ele vor veni si in restul lumii in urmatoarele luni.