Apple nie będzie w stanie tworzyć oprogramowania

Apple powstał jako firma specjalizująca się w sprzęcie, ale na przestrzeni lat pokazał, że potrafi tworzyć równie dobre oprogramowanie, a Steve Jobs zadbał o to, aby programy uruchamiane przez tych z Cupertino były tak dobre, jak myślał tego użytkownicy być.

Choć wszystko zaczęło się od komputerów Mac, premiera iOS była dla firmy Apple bardzo dużym wyzwaniem, a Steve Jobs zadbał o to, aby w czasie, gdy kierował firmą, aktualizacje dla iOS nie były uruchamiane z poważnymi problemami, które czyniły produkty bezużytecznymi.

Steve Jobs wiedział, jak uświadomić inżynierom Apple strach przed wypuszczeniem aktualizacji dla iOS, która pozbawia iPhone'a funkcji GSM, uniemożliwia dostęp do łączy internetowych w przeglądarce Safari lub blokuje tablet tak, że po aktualizacji nie będzie mógł się nawet uruchomić.

Teraz Tim Cook i jego zespół menedżerów pozwalają na wydawanie aktualizacji, które psują produkty Apple i pośrednio psują doświadczenia klientów, czego efektem końcowym jest zniszczenie reputacji stworzonej po latach ciężkiej pracy.

Wydaje się, że w tej chwili firma Apple nie jest w stanie wypuścić aktualizacji dla iOS lub OS X, która nie blokuje produktów użytkowników ani nie powoduje różnych innych problemów operacyjnych, co jest sytuacją kłopotliwą dla tak dużej firmy.

Jeszcze bardziej żenujące jest to, że te awarie pojawiają się po tym, jak Apple przez kilka miesięcy testowało różne wersje iOS w wersji beta, zarówno ze zwykłymi użytkownikami, jak i programistami, a problemy były coraz większe z każdą aktualizacją.

O tym problemie pisałem już wcześniej i będę pisać dalej, a przy każdej aktualizacji iOS zauważam, że system operacyjny psuje się i zwraca w stronę tego, czym w przeszłości był Android, a system operacyjny tych od Google'a staje się zamiast tego znacznie lepiej i stabilniej.

17 KOMENTARZY

  1. Gresit, functionarea corecta a update-urile sistemului de operare, fie osx sau ios, depinde foarte mult si de aplicatiile instalate in device-uri. De aici apar si aceste erori, deoarece Apple nu poate testa pe platformele lor toate aplicatiile existente pe piata.

  2. Cinstit articol! Apreciez oamenii care prezinta realitatea asa cum e si intr-adevar, de la un update la altul o tot dau in bara. Astept sa vad cum va fi iPhone 7, altfel, o sa ma limitez doar la mac, iar la tableta am oprit update-urile de mult. Oricum, sper sa lase mac-urile in pace ca au ramas cam singurele fara probleme majore. Daca e ceva ce mi-as dori de la Apple, ar fi sa dea posibilitatea sa cumperi licenta ptr OS X ca sa imi dea posibilitatea sa imi configurez un sistem dupa preferinte.

  3. Adevăr grăiești Zaone, apreciez mult asta … Referitor la iOS , nu știu unde se va ajunge .. Am un iPhone 6 cu iOS 9.3.2 și îmi vine să dau cu el de pământ. Merge sacadat , are lag , se blochează . 9.3.1 e cel mai stabil pentru iPhone 6 , sper să rezolve cu un update tot ce au stricat ..nu înțeleg de ce sa ajuns în halul ăsta ..

  4. Că tot veni vorba de software cu disfuncționalități, @zaonero:disqus , ce ai de gând cu aplicația iDevice? Lăsând la o parte problemele cum ar fi tastatură neoptimizată pt. iOS 9 sau rezoluția total nepotrivită pe iPone 6/6S/6 Plus/6S Plus, notificările duble și chiar triple pentru același articol sunt… well, not really user friendly, if you know what I mean.

  5. Eu n-am vorbit de aplicatii. Vorbesc de update care iti blocheaza tableta in recovery mode, care iti dezactiveaza complet functia GSM pe iPhone, care nu te lasa sa accesezi link-uri web, etc. Astea sunt probleme de sistem, nu de aplicatii terte.

  6. Mie mi se pare rautaciosa dar totusi justificata afirmatia ca Apple a devenit incapabila sa dezvolte software.

    Eu tot mai cred ca Ios este inca cel mai bun os. La cum decurg lucrurile in 1-2 ani cel mai probabil ca Android il va depasi insa acum – Ios este on top. Cu toate problemele pe care le are la fiecare update, de vreo 2 ani incoace. Nici Android nu este perfect, are si el destule probleme pe care noi insa nu le vedem pentru ca stam cu ochii numa’ pe lag-ul din Ios.

    Apple merita “suturile” pentru ca ei singuri s-au pozitionat in zona premium, cer o gramada de bani, promit experienta de top, creeaza asteptari ridicate insa nu mai livreaza asta de vreo 2 ani. Face software bun insa nu mai este demult premium.

    In schimb, Google cu al sau Android nu tine deloca coada sus, drept urmare nici clientii nu au asteptari mari si trec mai usor peste problemele existente. Nimeni nu sta sa se dea cu fundul de pamant cand iese vreun update pentru Huawei P8 care iti taie accesul la Google Play (P8 e norocos, pe alte tel. nu primesti update niciodata). Sau cand apare vreun Android de Samsung plin de crapware pe care nu le poti dezinstala si consuma juma’ de baterie. Sau ca sunt aplicatii la care pe ios avem update din 3 in 3 luni iar pe android poate niciodata daca nu ai telefon din mainstream si dezvoltatorul nu isi bate capul cu tine ca s-au vandut doar vreo 10.000 bucati din acel model.

  7. Am 6s plus si am ajuns sa imi fie frica sa dau update de la 9.3.1 la 9.3.2, zici ca am iPhone 5.

    Rămâneți fraților la 9.3.1 si nu mai dați update ca ne-o facem cu mâna noastră. Am acasa un iPhone 5c cu 7.1.2 si zbarnaie.

  8. Documents & Data.
    Din păcate, nu se poate șterge decat daca ștergi cu totul aplicatia aferentă; din fericire, exista o aplicație numita Battery care curăță mare parte din spațiul ocupat de d&d.

  9. incep sa o cam zguduie cu ios. vad ca de cand cu 9.3.2 pe 6s si 6s plus imi ia 5-10 minute sa iau o aplicatie in loc de maxim 50 de secunde. Si am incercat pe mai multe retele de wifi. Mai intampina cineva asta?

  10. Nu am problema ta yce, ba chiar sunt foarte mulțumit de 9.3.2 , nici cu net, nici cu vreo funcție mai mult sau mai puțin importantă….e foarte fluid, foarte rapid, enervant de rapid câteodată…. Si vb la modul cel mai serios…. Mai ales la “închiderea aplicațiilor”, care din greșeala , închid chiar si doua deodată ….la baterie , e super ok, fata de 9.3.1, sau de 9.3.2 beta…????

  11. Vor face asta doar atunci când îi vor penaliza clienții, prin trecerea la alte platforme și renunțarea la ecosistemul Apple. Că tot veni vorba de ecositsem, de ceva timp a cam intrat poluarea în el ?