Irlandia tak naprawdę nie chce pobierać podatków od Apple

Desi la inceputul acestui an Uniunea Europeana a emis o hotarare prin care cere recuperarea de 13 miliarde de dolari de la Apple sub forma de impozite datorate, nimeni nu a colectat banii. Irlanda trebuia sa se ocupe de acest lucru, avand in vedere ca subsidiarele Apple au rezidenta in tara sa, insa guvernul nu si-a prea batut capul cu asta, iar Apple si-a mutat operatiunile intr-un alt paradis fiscal.

Guvernul irlandez trebuia sa angajeze o serie de adminsitratori fiscali care sa culeaga 13 miliarde de dolari de la Apple pe care sa ii depuna intr-un fond de investitii. Banii ar urma sa fie tinuti acolo pana cand batalia legala dintre Apple si Uniunea Europeana ia sfarsit, cei din Cupertino contestand amenda la institutiile juridice europene.

Irlanda publicase o serie de documente in vara prin care spunea ca va angaja pana la mijlocul lunii noiembrie administratori care sa preia banii si sa ii investeasca. Acest lucru nu s-a intamplat, asa ca procedura se va prelungi pana cine stie cand, pentru ca autoritatile nu se prea grabesc sa faca asta, Apple avand foarte multi irlandezi angajati in tara.

Probabil pentru a nu supara Apple si a nu lasa mii de persoane fara locuri de munca, daca americanii ar pleca, guvernul irlandez sfideaza Uniunea Europeana si nu prea vrea sa colecteze banii. Aceasta situatie ar putea dura inca cine stie cat, avand in vedere ca se va implini in curand 1 an de cand amenda a fost emisa si banii n-au fost colectati.

“Ireland is set to miss a deadline to hire managers for Apple Inc.’s tax billions during an appeal of a European Union antitrust ruling, the latest delay in a saga that has dragged on for more than a year. The Irish debt office is hiring custodians and investment managers for the estimated 13 billion euros ($15.3 billion) in back taxes Ireland has been ordered to collect from the iPhone maker.”

podatek od jabłek w irlandii