iOS jest bardziej podatny na ataki złośliwego oprogramowania niż Android

  Chociaż Apple twierdzi, że iOS jest jednym z najbezpieczniejszych systemów operacyjnych dla terminali mobilnych, badanie firmy Symantec ma na celu udowodnienie czegoś zupełnie przeciwnego. Według nich, iOSjest o wiele bardziej bezbronny niż Android- przed atakami złośliwego oprogramowania, ale hakerzy skupiają się bardziej na Android. Problem polega oczywiście na tym, że wł Android OS można zainstalować aplikacje, których nie ma w Google playi to właśnie tam rozpoczęła się większość udokumentowanych ataków przeprowadzonych w zeszłym roku przez firmę Symantec i inne firmy specjalizujące się w bezpieczeństwie.

Obecnie luki w zabezpieczeniach urządzeń mobilnych mają niewielki lub żaden związek z mobilnym złośliwym oprogramowaniem. Tak naprawdę, chociaż w 2012 roku iOS firmy Apple miał najwięcej udokumentowanych luk w zabezpieczeniach, dla tej platformy stworzono tylko jedno zagrożenie. Porównaj to z systemem operacyjnym Android; choć zgłoszono jedynie trzynaście luk, to przewodził on wszystkim mobilnym systemom operacyjnym pod względem ilości szkodliwego oprogramowania napisanego dla tej platformy. Luki w zabezpieczeniach prawdopodobnie staną się czynnikiem wpływającym na mobilne szkodliwe oprogramowanie, ale obecnie udział Androida w rynku, otwartość platformy i liczne metody dystrybucji dostępne dla aplikacji zawierających złośliwe oprogramowanie sprawiają, że jest to platforma najczęściej wybierana przez autorów złośliwego oprogramowania.

  Udokumentowano więcej luk w zabezpieczeniach iOS niż Androida, z czasem zostały one naprawione, ale App Store jest zbawieniem dla użytkowników. Praktycznie dzięki App Store udało się uniknąć ataków na dużą skalę, np. skierowanych na Androida, mimo że w iOS udokumentowano kilka podatności. Europa Wschodnia i Azja to ulubione miejsca atakujących terminale mobilne z systemem operacyjnym Android, w przyszłości liczba ataków będzie się nasilać, a iOS powinien pozostać tak samo bezpieczny jak wcześniej.

15 KOMENTARZY

  1. android esteo platforma de k2 blocaje si virusi la greu plus ca procesorul quadcore mi-se pare un mare fake pentru ca se misca mai greu decat procesorul dual…asa ca irice ar face tot android ramane si ios cel mai bun sistem de operare

  2. @Bogdan

    Cei de la Symantec reitereaza ceea ce se stia de mult – desi unii spun ca “androidul e plin de virusi” , acest lucru pur si simplu nu e adevarat Daca folosesti aplicatii doar din playstore (desi au mai fost si acolo cazuri, Google a scos recent >60.000 de aplicatii din magazin si a banat multi “dezvoltatori”), esti atent la ce permisiuni iti cer si mai arunci un ochi la rating, comentarii – esti in siguranta.
    La fel ca pe alte platforme, odata ce instalezi tot ce gasesti pe net (arunci milioane pe telefoane dar n-ai un dolar pt. o aplicatie), binenteles ca sunt sanse mari sa iei si ceva nedorit la pachet.
    Asta e valabil si pe Android, si pe IOS, si pe Windows etc.

    Al doilea lucru pe care il afirma este ca in IOS (world’s most advanced operating system) au fost descoperite mai multe vulnerabilitati decat in Android.

  3. in afara de faptul ca mi-a luat “juma” de ora sa inteleg ce a zis @daniel , totusi zic ca are dreptate doar jumatate , adica intr-adevar IOS e foarte optimizat si se misca la fel de bine si pe i5 si pe 4s , dar sa nu uitam ca si Apple o sa foloseasca odata si odata un procesor Arm A9 sau A15 quad . Android-ul a inceput sa recupereze cu fluiditatea de la lansarea unor procesoare ca snapdragon s4 plus , si pot spune ca acum totusi s-a maturizat si Android-ul , bine daca are si hardware care sa il faca fluid .

  4. Cześć,

    Sincer nu stiu ce sa zic… am avut iphone 2 3gs 4 si 4s iar acum am Samsung s3… mi-a fost destul de grea trecerea la android… este mai complex decat iOS’ul (eu nu am facut jailbreak pe niciunul din ele), dar tin sa va zic ca s-a schimbat mult Androidul iar dc iPhone 5s nu aduce ceva foarte misto, acel wow factor, eu nu ma intorc la Apple… inca mai am ipad-ul si ma gandeam sa imi iau si un mac…. nu stiu… chiar am asteptat sa aduca si cei de la apple ceva nou dar vad ca nu se grabesc… imi este dor de iOS-ul de pe iPhone… era foarte bine facut si nu cred ca avea virusi… na… ce sa zic…

  5. @Daniel: care e lagatura ca un telefon are dual-core sau quad-core cu faptul ca ios-ul e mai virusat decat androidul?
    In legatura cu subiectul, orice platforma are slabiciunile ei, iar cea mai mare slabiciune e user-ul, daca instalezi X si Y fara ca tu sa stii ce instalezi e vina ta, nu a platformei.

  6. Asa de vulnerabil e incat exploiturile pentru iOS le gasesti aproape free!
    Ce ma intereseaza pe mine ce vulnerabil ar fi fost daca nu ar fi existat appStore?

  7. Sunt mai multe ca au mai multe icercari. Apple le inchide. La Android le-a iesit din prima, deci nu a fost nevoie de mai multe.

  8. Play store e mult mai bine protejat decat Cydia. Daca luam in calcul cati utilizatori au JB gasim o masa enorma de deviceuri predispuse la malware.

  9. Contrar asteptarilor Symantec ca si Bitdefender nu prea reprezinta un nume pe piata antivirusilor marea majoriatea a renumelui lor avand la baza marketing pur. De 12 ani de cand lucrez in IT ori de cate ori am incercat Symantec a fost un esec total. Asa ca nu vad de ce naiba m-as increde in ce zic cei de la Symantec. Vizavi de IOS si Android (le-am folosit pe amandoua in egala masura) IOS cu jailbreak reprezinta un risc mai ales daca faci
    jb si nu iti schimbi parola la root ca marea majoritate a userilor. In rest a fost destul de ok. Androidul este de asemenea ok dar daca va puneti un firewall pe rom-ul stoc si activati blocarea conexiunilor din interior o sa aveti surpriza sa observati ca incearca sa se conecteze la google periodic si sa raporteze gps sau usage-ul. Cu romurile custom problemele sunt si mai complicate deoarece developerii de ocazie nu au atata rabdare sau timp ca sa inchida toate leakurile si marea majoritate sunt destul vulnerabile.

  10. Mascatul, dar unde lucrezi tu in IT, si mai ales ce meserie ai? Daca esti soferul unui Senior Consultant IT, nu prea are relevanta ca lucrezi in IT.
    E curios, pentru ca e normal ca un dispozitiv sa trimita date despre utilizarea datelor 3G, daca tu ca user ai setat optiunea ca dispozitivul sa iti monitorizeze datele 3G, nu? Stii ca in Android exista optiunea sa masori cantitatea de date folosite.

    Cat despre raportarea pozitiei fizice a telefonului, tu ca om de IT, ar trebui sa stii ca asta este folosita pentru imbunatatirea serviciilor de locatie: sa stie smartphoneul despre ce cartier sa iti raporteze starea vremii, sa iti raporteze Google Now (in orice moment) cat mai ai de mers pana acasa, etc.
    Urasc Samsung pentru faptul ca sunt copiatori Xeroxamsung, dar fara Google, produsele idevice ar fi mai sarace… Fara Android, astazi nu aveam iosul asa cum il avem, si fara ios, astazi nu aveam androidul asa ccum il avem…

  11. Hamham nu cred ca e cazul sa ajungem la jigniri poate tie iti pasa de starea vremii in diverse zone din bucuresti mie nu si nu sunt de acord ca google sa stie tot ce fac .Si BTW am spus ca lucrez ca lucrez in IT doar in treacat si am vazut SYMANTEC destul de mult si este foarte prost . Stii subiectul era de fapt Symantec .. nu android , dar iarta-ma ca l-am jignit pe your precious google care in ultimii 5 ani face orice ca sa adune(statistici,ce melodii youtube iti plac etc) cat mai multa informatie pe care apoi o vinde scump, in timp ce exista orbi ca tine care le pupa picioarele.