Vilka dokument behöver du för att lösa en garanti i Rumänien

För några dagar sedan har jag diskuteras om Apples beslut att lätta på reglerna för att lösa garantin för en iPhone 4 köpt i ett EU-medlemsland. Under påtryckningar från EU beslutade Apple att erbjuda kunder möjligheten att lösa eventuella garantiproblem med sin Apple-terminal i något av EU:s medlemsländer, även i de där det inte finns någon Apple Store. I Rumänien kan en sådan garanti lösas hos företagen Noumax si iStyle som erbjuder service för Apple-terminaler, båda är i Bukarest och vad jag förstår reparerar de gärna dina terminaler som har en giltig garanti.

Ok, du har en Apple-terminal, du tror att du har en giltig garanti, men vilka dokument behöver du för att bevisa att din telefon omfattas av garantin? Endast av telefonserien som skrivits i Inställningar>Allmänt>Om>Serienummer, eller om du har en kartong, kan du hitta den på etiketten på baksidan av kartongen. Alla Apple-terminaler som säljs har en serie som är registrerad i Apple-systemet från försäljningsdagen, så från och med då börjar garantitiden "flöda" och med hjälp av denna serie kan informationen om garantin kontrolleras. Du kan kontrollera om din terminal är under garanti genom att helt enkelt gå till en detta webbsajt.

UPPDATERING: Det verkar som om garantin på iStyle bara kan lösas om du har kvittot eller fakturan som bevisar att du köpte terminalen. Om du inte har dem så kan garantin bara lösas om butiksledningen samtycker.

34 KOMMENTARER

  1. Deci nu treb nici o chitanta/factura? pai e misto atunci…acu depinde in ce conditii iti acorda garantia, adica ce treb sa pateasca telefonul ca sa poti beneficia de garantie…de exemplu yo cu pata aia care nu se acopera cu nici un fel de amprenta cand dai cu degetul pe ecran pot beneficia de garantie?

  2. DA? si textul mic de ce nu il cititi? sau poate vreti sa duceti tel si sa ramaneti fara el? Asta spune la termeni si conditii:
    Keep Your Sales Receipt and Proof of Coverage in a Safe Place
    Please put your product’s sales receipt, and if applicable, AppleCare Proof of Coverage document in a safe place. You may be asked to provide a copy of these if there is any question as to your product’s eligibility for service coverage under the warranty or AppleCare service contract. When seeking service, Apple may request that you submit proof of purchase information to verify eligibility for warranty service, even if you have already registered your product. Your warranty is the same whether or not you register.

  3. Pai si acu daca vinzi telefonul si nu mai ai factura pierzi garantia? pana la urma serialul ala yo zic ca e de ajuns…se stie cand a fost activata garantia, adica, cand a fost cumparat…pana la urma telefonul e in garantie…acolo zice ca ar putea sa-ti ceara, dar nu ca trebuie neaparat sa ai factura…factura arata pretul telefonului si de unde a fost cumparat…serialul este practic cel care identifica telefonul…pe siteul apple te pune sa bagi serialul, nu nr facturii…

  4. Si eu cred ca nu trebuie nimic.
    Am un macbook pro cumparat de pe ebay.com si am vrut sa schimb bateria,am sunat la noumax,am dat serial nr si mi-a spus ca am garantie si s-ar putea sa imi schimbe bateria gratuit,fara sa fie nwvoie de vreun act.

  5. Acum o saptamana am vorbit la telefon cu un reprezentant al uneia dintre firmele de mai sus (nu mai tin minte care) si mi-au spus ca nu asigura reparatii pentru iPhone ci numai pentru celelalte produse Apple. Poate intre timp si-au schimbat politica

  6. @websthim daca cumperi produsul din apple store reprezentantii iti cer mailul sa`ti trimita copie dupa chitanta…deci daca pierzi chitanta mai ai mailul….daca aveti de gand sa cumparati nevelocked de la cineva care sustine ca`l are din apple store ati face bine sa`i cereti si mailul…daca tot la cumparat din apple store

  7. Ieri am trimis un mail la Noumax, referitor la problema cu garantia. Telefonul il am luat din Italia, neverlocked, fara NICI UN FEL DE ACT.

    Le-am explicat si lor situatia, mi-au cerut serialul telefonului. Dupa ce au verificat serialul, mi-au raspuns ca telefonul meu este in garantie si pot beneficia linistit de garantie, ei asigurandu-mi garantia pe perioada pana la expirarea termenului. Deci, NU ESTE NEVOIE DE NICI UN ACT. Atat timp cat seria telefonului apare pe site-ul APPLE ca fiind in garantie. Cel putin asta se aplica in cazul firmei Noumax, conform cu raspunsul ce l-am primit de la ei.

  8. @websthim: Ai dus totul la extreme. Cine naiba sa iti “confiste” tie telefonul la garantie? Cum sa ramai fara el? Daca nu vor nu iti acorda garantie si cu asta basta, tu in schimb ai dus-o pana in panzele albe.

  9. Mai copii, nu va certati, incerc sa va dau eu un exemplu la care s-ar aplica ceea ce e scris marunt, la steluta, si de ce Apple a scris acel lucru.

    Imaginati-va ceva:
    – undeva intr-o oarecare tara, se fura dintr-un magazin sau chiar la un transport un produs Apple
    – bineinteles ca acel produs nu a fost si nu va mai fi niciodata vandut oficial de nici unu magazin
    – acum noi stim ca fiecare produs Apple are seria lui UNICA identintificatoare pe bucata si nu per produs
    – va dati seama ca in momentul in care Apple a fost instiintat de acel furt, acele serii se stiu cu exactitate si ca atare vor figura in baza de date nu ca si vandute ci ca si furate, deci fara drept de garantie

    Acum ati inteles de ce a scris Apple acel text si care ar putea fi unul din cazurile in care sa va fie confiscat echipamentul dus in service?

    Några frågor?

    Dito,
    Felix

  10. @Felix: Chiar si asa service-ul nu are dreptul sa iti retina acel produs. Tu ca si cumparator, presupus, de buna-credinta nu stiai ca acel produs ar fi fost furat. Chestiile astea se rezolva prin implicarea unei autoritati a statului, implicit politia.
    1 an e garantia internationala pentru iPhone.

  11. @ZaOne: CE ANUME te face pe tine care mergi la service cu un echipament declarat furat, un “cumparator de buna-credinta”?
    O factura sau chitanta, nu?
    Iar daca acestea sunt eliberate de o firma, aceasta trebuie la randul ei sa aibe acte doveditoare ale provenientei marfii, nu?
    Si pana se merge pe acest fir, echipamentul tau, cumparat cu buna-credinta, de la firma ce l-a adus cu acte sau fara, se numeste “proba” si se poate retine impreuna cu o copie a documentelor doveditoare (sau chiar originalele daca situatia se adanceste si implica asta), pana la aflarea “hotului” ce a facut ori fapta in sine (furtul), ori “greseala” de a introduce in vanzare obiecte fara acte de provenienta, ceea ce se numeste tot furt!

    Dito,
    Felix

  12. Eu cumpar un telefon de la un bisnitar si merg cu el la service stiind ca pe baza serialului il pot repara. Bisnitarul imi spune ca telefon a fost cumparat din Anglia si eu il cred, desi nu are acte ca i le-a mancat cainele. Aia de la service imi spun ca e furat si pot incerca sa il retina, insa trebuie sa cheme politia pe loc daca vor sa il retina ca proba altfel trebuie sa mi-l dea inapoi. Ei NU AU DREPTUL sa confiste nimic! Confiscarea se face de catre un organ al legii in baza unui mandat, sau daca situatia impune urgenta confiscare.

  13. Mah, pana la urma daca pe siteul apple apare ca e inregistrat si ca garantia e valabila pana in nu stiu ce luna anul viitor, nu cred ca se mai pune problema de receipt/chitanta/factura. In alte cazuri nu stiu, ma gandesc ca, daca e furat vreunu si declarat ca furat, nu mai apare ca fiind inregistrat pe site si cu garantia valabila pana in 2011…parerea mea

  14. Pana la urma poti avea dovada achizitionarii telefonului de pe okazii 😀 si calificativele acordate/primite si firma de curierat care ti-a adus telefonul…

  15. @Mostw(a)nted: daca erai atent la ce s-a scris, exact aceea era situatia in care nu ti se mai acorda garantia, cand pe site nu iti aparea ca garantia a aparut de la o oarecare data. Si BINEINTELES ca daca te astepti ca pe site-ul Apple sa apara “furat” in locul informatiilor de garantie, te inseli, nu va fi asa.

    Dito,
    Felix

  16. E corect si ceea ce spui tu, dar ti se poate cere si un document de identitate, fara sa ti se dea prea multe informatii, si apoi sa poti fi gasit usor.
    Iar daca tu nu ai documente justificative ale unui produs cumparat, nu conteaza de la ce “bisnitar cu actele mancate de caine” ai cumparat, pana una alta tu esti faptasul ca ai proba in mana ta!

    Bineinteles ca in Romania, nu cred totusi ca se va intampla asa ceva, ca la noi nici legislativul si nici executivul nu au nici un interes (decat poate cel personal) de a face sa dispara “economia subterana” si specula. Asa ca … relax, nu veti pati nimic mai rau decat refuzul service-ului, poate chiar cu remarca “a iesit din garantie” desi produsul nu e lansat decat de cateva luni, si nu avea cand sa ii expire garantia.
    Doar vroiam sa va explic cam cum ar fi fost normal sa decurga lucrurile intr-o tara normala cu legi normale, cu aplicatorii ei normali, si cu populatie normala, ce nu include nici bisnitari si nici excroci cu atat mai putin hoti!
    Dar sa ne trezim, nu, ca doar nu traim in asemenea tara, si nu va face nimeni un asemenea caz pentru “un amarat de telefon” fie el si “maretul” iPhone 4!

    Dito,
    Felix

  17. E corect ce spui tu, eu daca as fi la service intr-o asemenea situatie as lua datele de identificare pentru ca politia nu se misca atat de usor in asemenea cazuri.

  18. @Felix Pai daca persoana care i-a fost furat telefonul nu-l declara furat, desi telefonul era inregistrat pe site atunci nu stie nimeni ca a fost furat decat hotul si pagubitul. Si hotul daca se duce cu el in garantie si nu a fost prins, atunci e client cinstit, nu? Pana la urma daca e telefonul furat si yo pot demonstra ca l-am achizitionat de la cineva si nu sunt yo cel ce l-a furat, nu am nici o problema

  19. Felix, intr-o tara “norm ala cu le gi norm ale, cu aplica torii ei norma li, si cu popu latie norm ala”, n-am fi nevoiti sa luam de la b is nita ri, din varii motive, printre care si ac c esibilitatea.. s a m d

    In fond si la urma urmei, amandoi aveti partea voastra de dreptate.

    PS: Am scris asa pentru ca nu stiu care din cuvintele de mai sus sunt pe blacklistul blogului si nu ma lasa sa postez.

  20. @Mostwnted: Te rog sa ma scuzi dar ai sa zici ca am ceva cu tine, cand iti voi spune ca nu ai citit si inteles “scenariul” ce l-am expus eu, in care nu era vorba de o persoana ce a cumparat legal de la Apple sau distribuitori aparatul si apoi caruia i-a fost furat, ci vorbeam de un aparat furat INAINTE de a fi comercializat legal si cu acte. Si oricum , treaba cu cumparatul de pe okazii sau alte gen e-bay, se inscriu la ce ziceam ultima data: stati linistiti ca nu se va intampla nimic de genul asta (sa va retina aparatul si personal) in aceasta tara, decat cel mult vi se va spune respectuos ca “nu se poate acorda garantia” la acel echipament.

    @JohnnyUSA: bineinteles ca INTOTDEAUNA dreptatea si adevarul sunt undeva la mijloc, dar eu nu cautam sa mi se dea dreptate sau alte de genul, ci doar expuneam o situatie in care, in conditii normale, ar fi putut fi aplicate cele scrise la steluta de Apple.
    Si ca sa stii tu, intr-o astfel de tara normala, daca si tu ai fi normal si ai face parte din ea, ti s-ar parea FOARTE NORMAL sa cumperi din magazin si sa primesti AUTOMAT chitanta/factura/bon si NU sa fii tu cel OBLIGAT sa LE CERI, si nu ti s-ar fi parut normal sa cumperi de la bisnitari pe criterii de accesibilitate pentru ca ceea ce ai cumpara ai sti ca este produs de cineva ce ARE DREPTUL sa primeasca remuneratie pentru ceea ce produce (fie el un obiect sau doar o melodie/film/software etc.) si vinde, cum si tu ai dreptul sa fii pentru munca ce o depui, nu?

    Dar, pe bune, baieti, haideti ca am ajuns prea departe si nu cred ca are rost asa ceva.
    Ce e clar este ca oricum ar fi, garantia se asigura de catre Apple atata timp cat echipamentul nu face obiectul situatiei descrise de mine si poate chiar si altora, fie luat de pe okazii/ebay sau de la bisnitarii autohtoni deci implicit si posibile furate de la posesori ce le-au cumparat deja legitim din orice magazin ce are toate actele in regula (okazii/ebay nu sunt astfel de magazine si nici chiar firmele ce au pagini pe aceste site-uri, decat daca au si ele la randul lor acte doveditoare, iar atunci va trebui sa aibe si ele “profit”, nu).

    Dito,
    Felix

  21. Deci al meu e clar ca nu e furat ca seria apare pe site cu garantia valida pana la anul… sau poate hotul s-a intors sa i se acorde si garantie…tot ce e posibil