iOS 5 och iPhone 3GS - fördelarna och nackdelarna med kompatibilitet

Om du läste iDevice.ro igår, då har du förmodligen lärt dig det iOS 5 kan vara inkompatibeltl med iPhone 3GS sedan lanseringen. Informationen kom från en ganska välinformerad person som tidigare inte hade så mycket giltig information om Apples produkter. Oavsett om ryktet som lanserats av honom kommer att stämma eller inte, tycker jag att det är bra att se över några fördelar eller nackdelar med kompatibiliteten mellan iOS 5 och iPhone 3GS.

Låt oss börja med fördelarna. Det finns många iPhone 3GS-ägare, terminalen finns att köpa, så Apple borde logiskt sett göra iOS 5 kompatibel med den. Att erbjuda iOS 5 till 3GS-ägare skulle rädda Apple från skandaler orsakade av de som nyligen köpt terminalen och nu tvingas köpa en nyare modell för att köra den senaste versionen av operativsystemet. Att erbjuda iOS 5 för 3GS breddar basen av konsumenter som har tillgång till de nya applikationerna från AppStore, och var säker på att applikationer som kräver iOS 5 kommer att vara tillgängliga från juli - augusti, om iOS 5 kommer att släppas i juni. Ett nytt operativsystem som körs på flera modeller av iPhone-terminaler är en anledning till beröm för Apple och jag tror inte att de kommer att missa en sådan möjlighet.

Låt oss se vilka nackdelar det skulle vara. iOS 5 kommer givetvis att kräva ganska kraftfull hårdvara för att fungera utan problem och iPhone 3GS har inte något sådant. RAM-minnet och processorn är den svaga punkten och 3GS kommer att bli en slags iPhone 3G, det vill säga den kommer att köra iOS 5 väldigt hårt även om den kommer att vara kraftigt begränsad vad gäller möjligheten att använda vissa funktioner. För Apple skulle det finnas problem med klagomålen från kunder som inte kan använda iOS 5 ordentligt på iPhone 3GS på grund av begränsningar och prestandaproblem, och detta kommer att leda till att Apple-företaget stäms. Fragmentering är naturligtvis ett tillräckligt stort problem för utvecklare som kommer att behöva tillhandahålla support för gamla terminaler med svag hårdvara, men för närvarande har Apple löst detta problem utan större ansträngning.

iPhone 3GS är EOL, d.v.s. slut på livet, produktionen bör ta slut, om den inte redan har gjort det. Så snart iPhone 5 finns tillgänglig i butik kommer iPhone 3GS att utgå och iPhone 4 kommer att ta dess plats. iPhone 3GS kommer inte att köra iOS 5 lika bra som iPhone 4/5 och du bör vara medveten om detta. Hårdvaran kommer att kraftigt begränsa prestandan och förmodligen kommer många av er att välja att stanna kvar med iOS 4 istället för att installera iOS 5.

46 KOMMENTARER

  1. @zaone terminalele nu au legatura cu aplicatiile,target deployment-ul se alege in functie de API-urile folosite.
    Daca o aplicatie foloseste API-uri din iOS 5.0 acela va fi os-ul minim pe care ruleaza.

  2. Tocmai ca daca se folosesc API`uri de iOS 5 si iPhone 3GS nu ruleaza asa ceva e clar ca baza aia de utilizatori nu o atingi. Dezvoltatorii se gandesc si la target, e normal nu?

  3. Am mai discutat si ieri despre acest aspect dar vad ca insisti..apple daca daca ar vedea ca iphoneul 3gs are pb cu ios 5 pur si simplu ar scoate limitarea de la procesor si l-ar face ipod touch 4..sa nu iti mai zic ca vorbim despre un so pentru mobile unde daca ai peste 128 de mb de ram nu ai nici o pb avand in vedere ca osul este f bine optimizat..sa nu mai zic ca tu ai publicat acum 1 luna niste poze in care se vedea clar k os5ul era testat pe 3gs.Vad ca iti place sa creezi o stare de nemultumire in randul utilizatorilor,pune si niste preturi pt i4 si o reclama si e perfect..

  4. Parerea mea e ca nu o sa fie o poblema cu rularea ios5 pe 3gs si un motiv ar fi de ex ca multitasking-ul la ios4 chiar avea nevoie de upgrade serios de ram si asta a fost motivul pt care nu putea rula pe 3g iar diferenta de viteza fata de ios 3.x se observa doar la deschiderea unui folder doar ca acum chiar nu pot sa-mi imaginez ce ar putea sa concureze cu multitasking-ul la nevoie de ram si procesor

  5. Nu inteleg ce vrei tu sa spui cu limitarea dar ma rog, iPod Touch 4 e din alta categorie. Unde am pus poze cu iOS 5 ruland pe iPhone 3GS? Am pus cu iPhone 4 si o versiune presupusa a fi iOS 5. Da, 128MB RAM sunt INDEAJUNS, de aia iPhone 3G abia fata fata la iOS 4, ai dreptate. Nemultumire? How about reality? Eu am spus si anul trecut ca iPhone 3G va rula prost iOS 4 dar au existat cativa ca tine care au spus ca nu, nu face Apple asa ceva, bla bla bla si in final s-a adeverit e am spus eu. Finalul comentariului ma face sa cred ca tu cauti doar cancan.

  6. @zaone: de acord,si eu am primit mail-uri cand am avut Taskulous gratuit in care am fost intrebat de ce nu am oferit suport pentru 3.1.3. E clar ca exista multi posesori de iPhone ce nu pot utiliza aplicatii pentru os mai nou,toata lumea are de pierdut dar asta nu e o noutate,nu e valabila doar la iPhone.nici eu nu mai pot rula Starcraft 1 pe Snow leopard de ex. Sau o versiune noua de soft pe OS X Tiger. Asta e tehnologia,avanseaza rapid si noi trebuie sa avansam cu ea 🙂

  7. @Cashix: Da, totusi in Romania nu oricine are bani sa isi cumpere un iPhone in fiecare an, sa nu uitam asta. Eu sunt foarte curios sa vad cat va fi iPad compatibila cu iOS 5.
    In rest, revin, NU va faceti iluzii ca iPhone 3GS va rula iOS 5 la fel ca iOS 4!!! iPhone 3G si iOS 4 e cea mai buna dovada.

  8. nu ne-ai zis nimic nou prin acest articol…e doar versiunea 1.0.1 a celui de ieri…ce rost are sa facem tot felul de presupuneri si sa stam crispati? ce-o fi o fi…ajungem in iunie sau cand o sa lanseze IOS 5 si vedem concret…chiar nu-si au rostul aceste discuti ca vezi/ca parca/ca poate…si mai mult, eu nu cred ce zic toti “apropiatii” apple…

  9. Tie poate nu tiam zis nimic nou insa altora poate le-am zis. Ba isi au rostul pentru ca unii vor sa stie ce ii asteapta. Daca tu mergi pe principiul “ce-o o fi” asta nu inseamna ca toti gandesc asa. Multi vor sa stie dinainte sa instaleze iOS 5 daca telefonul lor va putea rula sistemul de operare corect sau nu o va putea face deloc.

  10. Zaone ..de azi pana ieri ma gandeam ca poate ai timp sa dai un search simplu si sa te documentezi in ceea ce priveste hardwareul iphoneului…in al doilea rand poate nu mai vezi bine,am spus ca orice telefon cu PESTE 128 de ram ruleaza orice os impecabil..in al treilea rand vad ca te cam lasa memoria..acum o luna ai scris un articol in care ai zis ca io5 intra in faza de testare si ai pus un print screen sau ce era in care artau mai multe ideviceuri “ruland” os 5,si nu nu ma refeream la mizeria aia de articol cu cooreanu ala de prezinta un i4 cu os4 beta

  11. Esti inteligent bineee..acolo apare ipod touch 3g iar tu ma intrebi unde e iph3gs..si sunt sigur ca am citit pe undeva ca aparea chiar si 3gsul in teste..ti-am mai spus daca esti asa sigur eu pun pariu pe un i4s ca os5 va merge pe 3gs si va merge chiar bine

  12. Asa e, cum spui tu, eu nu am voie sa speculez dar tu ai. Daca apare iPod Touch 3G atunci sigur e si 3GS. Eu termin aici discutia cu tine. Daca urmatorul comentariu contine ironii ajunge direct la gunoi.

  13. “iOS 5 va necesita desigur hardware destul de potent pentru a rula fara probleme (…)” – pe ce se bazează acest “desigur”, pe viziuni irefutabile din globul de cristal? Tot articolul n-are nicio bază reală, este pur speculativ și, în opinia mea (și nu numai a mea), complet eronat!

  14. E pur speculativ, dar experienta cu 3G si iOS 4 spune altceva. Eu imi iau palmele acum dar daca se va dovedi adevarat ce spun eu, vi le dau inapoi cand apare iOS 5.

  15. Din pacate sau fericire (depinde) Apple produce atat telefonul (iPhone) cat si SO (IOS). Microsoft a reusit sa realizeze un SO (Windows 7) care, din punct de vedere hardware, functioneaza la fel de bine pe un sitem pe care rula Windows XP, in comaratie cu Windows Vista care cerea mai multe resurse. Interesul Apple este de a incasa cat mai mult, atat din telefoane cat si din aplicatii. Nu stiu cati si-au schimbat iPhone 3GS in iPhone 4 (Apple cu siguranta stie) dar corect ar fi, pentru utilizatorii 3GS sa poate beneficia si de IOS 5, pana la un moment dat. Ar proceda la fel ca si cu iPhone 3.

  16. cred ca ar trebui privita putin diferita situatia. poate ios5 o sa ruleze ok pe un 3gs dar aplicatiile vor mai rula sau vor mai fi dezvoltate pentru 3gs? ca exemple avem igo amigo care nu mai ruleaza pe 3g din cauza memoriei si nu cred ca vre-un joc facut cu unreal engine o sa mai ruleze pe 3gs…
    PS: iphone 3g are 128 mb ram, 3gs are 256 mb ram, 4g are 512mb.
    orice serviciu suplimentar activ va ocupa din memorie (acum ruleaza: mail, push notification, location, etc). daca ios5 nu va fi “redesenat” si va merge pe aceeasi idee, doar va adauga lucruri noi la cele existente, nu cred ca 3gs va putea rula cu succes aplicatii in ios5.

  17. Cine vrea sa se minta poate sa creada ca iOS 5 va rula perfect, subilm pe iPhone 3GS. Cine vrea realitate sa se uite la ce s-a intamplat in vara cu iPhone 3G. Cine crede ca Apple va mentine in perfecta stare de functionare un telefon pe care nu il mai produce inseamna ca nu stie nimic despre modul in care face Apple afaceri.

  18. E logic ca iOS 5.0 va merge praf pe 3GS. Nu v-ati obisnuit cu Apple? 🙂
    Sunt sigur ca nu toate elementele os-ului 5.0 vor fi disponibile pe 3Gs,va fi limitat.
    Cine spune ca 128 ram sunt de ajuns pentru orice os sa ruleze bine vorbeate din necunostinta de cauza…

  19. iOS va rula pe iphone 3gs, insa nu foarte bine. Nu pentru ca nu ar avea un hardware bun, ci pentru ca Apple decid cand trebuie sa iti schimbi telefonul.

  20. Nu stiu daca Apple face asta intentionat … acu daca iOS 5 cere resurse mai multe, e si normal sa ruleze mai prost sau deloc pe 3GS … probabil nu vor mai oferi suport pt 3GS cu noul iOS deoarece nu vor sa repete experienta cu iPhone 3G si iOS 4. Probabil aceeasi soarta o va avea si iPhone 4 la iOS 6 daca va iesi la anu’ … acu depinde deoarece iPhone 4 are un hardware destul de potent … nu pot creste la infinit cerintele de resurse pt un OS de telefon

  21. @zaone, @cashix: Ați citit pe undeva (sau poate doar v-ați imaginat) cum că iOS 5 ar veni cu o funcție care necesită hardware performant? Credeți că streaming-ul de muzică, sincronizarea OTA, evtl. noul sistem de notificări, sau ce se mai zvonește că va fi introdus nou, vor necesita performanțe superioare de hardware?

    Și știu foarte bine cum “face Apple afaceri” – ultima versiune de Mac OS X merge pe toate Mac-urile cu procesor Intel, nu numai pe ultimul model! 😛

  22. @zaone: Din cauza limitărilor de hardware la iPhone și iPhone 3G, sistemul lor de operare avea multitasking limitat (doar la aplicațiile preinstalate), nu avea notificări push și nici copy&paste. Abia după ce hardware-ul a mai evoluat, au putut fi implementate aceste funcții pe noile modele de iPhone, însă evident că primele două generații de iPhone nu făceau față la așa ceva, după cum se știa de la început (când s-a decis la ce să se renunțe din Mac OS X când din acesta a fost derivată versiunea pentru iPhone – actualul iOS).

    La iOS 5 nu văd să mai apară completări atât de solicitante pentru hardware, noile funcții de care se aude nu necesită resurse suplimentare semnificative, deci nu văd de ce iOS 5 nu ar rula pe iPhone 3GS.

    Marea problemă cu 3GS va fi abia după apariția noului iPhone (probabil în toamnă, după cum se aude), când probabil vor apărea aplicații care vor rula bine pe noul iPhone, mediu pe iPhone 4 și deloc (sau foarte limitat) pe 3GS – întotdeauna există aplicații care solicită la maxim / profită la maxim de hardware-ul existent. Dar asta nu se aplică și sistemului de operare, care trebuie să fie modest în consumul de resurse, pe care să le lase aplicațiilor (de aceea nu este apreciată lăcomia Windows-ului, care consumă mult pentru sine și nu prea lasă cât ar trebui pentru aplicații), deci este logic ca iOS 5 să nu fie conceput ca un mare consumator de resurse (ceea ce ar conduce și la scăderea accelerată a bateriei, iar Apple a dorit mereu să crească durata bateriei, nu s-o scadă).

  23. Well said, cam pe langa dar well said. iPhone 3GS are procesor de 600 Mhz si 256 MB RAM, asta ti se pare hardware suficient de puternic? Mie nu, iOS 5, indiferent ce va aduce, va reprezenta o evolutie si va necesita mai multe resurse pentru a functiona. Ca nu vezi tu completari la iOS 5 e una dar ele vor exista pentru ca Apple nu poate reincalzi ciorba a 4-a oara cu doar cateva noutati neimportante. Se aude ca nu necesita resurse suplimentare noile functii? Despre care functii vorbim aici? Marea problema la 3Gs va fi de cand apare iOS 5 nu de cand apare alt iPhone, iOS 5 va rula greoi pe 3GS. Sistemul de operare trebuie sa fie modest in consului de resurse? Sa verifici pe iOS 5 cat RAM ai liber pe 3GS si mai vorbim de resurse disponibile.
    iPhone 4 nu ruleaza iOS 4 perfect fie ca vorbim de terminale cu jailbreak sau terminale fara. Exista lag la deschiderea anumitor aplicatii, exista lag la apeluri, Safari se blocheaza daca deschizi mai multe tab-uri, nu vad unde il intrege 3GS sau de ce ar merge mai bine pe iOS 5.

  24. @zaone: Hardware puternic pentru ce? Pentru un telefon mobil da, pentru aplicații de editat filme 3D, de modelat molecule, pentru calcule astronomice, pentru condus o fabrică robotizată, pentru programe spațiale sau SETI@home poate că nu.

    Nu înțeleg nici de ce evoluția este întotdeauna egalată cu irosirea de resurse. Chiar în domeniul IT, Windows 7 nu a avut nevoie de mai multe resurse decât Windows Vista, iar Mac OS X Snow Leopard utilizează mai puține resurse decât Leopard (versiunea precedentă).

    Noutățile nu vor fi neimportante, dar se vor aplica totuși la un telefon mobil, cu ecran mic și funcționalități mai limitate față de un calculator de birou și la care contează foarte mult durata bateriei. Nu cred că iOS 5 va fi așa de gurmand încât să necesite resursele echivalente unui laptop doar pentru a fi rulat sistemul de operare!

    Până la urmă ce contează detaliile hardware, dacă pot face pe un telefon tot ceea ce-mi doresc? Iar pe 3GS nu am deocamdată nicio problemă de a rula aplicațiile de care am nevoie / care îmi plac (sigur, nu cu rezoluție Retina). Chiar dacă nu-știu-care aplicație îmi arată că nu am nu-știu-cât RAM liber, asta nu mă deranjează deloc când fac ceva pe telefon, și mai și știu că pe sistemele de operare Apple RAM-ul nu este golit când se închide aplicația, ci doar când este într-adevăr nevoie de el, altfel este păstrată aplicația închisă în memorie pentru a fi mai rapid deschisă data viitoare, ceea ce este raportat de diverse aplicații ca RAM ocupat (însă fără nicio relevanță practică).

    Până la urmă tot articolul și dialogul din comentarii pleacă de la premisa, deocamdată neîntemeiată (pe informații certe sau măcar pe zvonuri), că în iOS 5 vor fi introduse funcții noi care obligatoriu vor necesita multe resurse suplimentare. Iar premisa asta mi se pare (până la proba contrară) greșită.

  25. Am impresia ca traiesti intr-o bula in care intra doar anumite informatii, alea pe care vrei tu sa le percepi. La fiecare versiune noua a iOS au fost introduse functii care necesitau resurse suplimentare. Fie ca in realitate iOS-ul nu consuma chiar atat de mult pe cat il facea Apple sa para, totusi iPhone-urile vechi au ramas intotdeauna fara ceva si iOS-urile au rulat greoi pe ele. E chiar atat de greu sa intelegi asta? In fiecare an s-a intamplat acelasi lucru si nu pot as inteleg de unde vine gandirea ta din moment tot ce discutam noi acum SE INTAMPLA de 3 ani incoace.

  26. @Tigris Regalis – personal am trecut prin TOATE variantele de ios si iphone/ipad. experienta mea de pana acum sustine ce a scris zaone mai sus. consider ca daca ios nu este rescris total, exact ca exemplul tau cu win xp/win 7, atunci orice noutate o sa consume din resursele iphoneului. cum concurenta cu android / win phone 7 e mare atunci apple e nevoita sa vina cu multe noutati.
    si o intrebare personala: consideri ca ios 4.x se misca la fel de bine pe 3gs ca pe 4g?

  27. @Tigris Regalis: tu cred ca nu sti care e diferenta intre a a putea rula os-ul si a rula bine os-ul.
    Eu cand am facut update la 3g-ul meu de la 3.1.3 la 4.0 mi-am blestemat zilele,UI-ul se bloca,raspundea mult mai greu la comenzi,fara sa deschid vreo aplicatie.
    In concluzie iPhone 3g a suportat 4.0 dar experienta este execrabila,am preferat sa raman la 3.1.3.
    Sunt convins ca exact asa se va intampla cu 3gs,asa se va intampla si cu iphone 4 la anu si tot asa 🙂
    Nu sunt de acord cu asa ceva,la sistemele desktop macar dureaza 2 ani pana apare un os iar ala nu cere nu stiu ce resurse,dar,nu avem, ce face…

  28. @zaone: Într-adevăr, tu vorbești despre ultimii 3 ani și crezi că vorbești despre viitor. Alt context, altă situație.

    @Lucian: Nu înțeleg de ce crezi că “noutăți = risipă mai accentuată”. Adică dacă iOS 5 vine, de ex., cu funcții de streaming sau sincronizare OTA, crezi că trebuie procesor mai puternic sau mai mult RAM? Chiar și când nu faci streaming sau sincronizare?

    Cât despre iOS 4, n-am avut probleme cu el nici pe 3GS, nici pe 4. Oricum în general mă concentrez asupra aplicațiilor în care sunt, nu stau să cronometrez sistemul de operare când trec de la una la alta.

  29. @Cashix: Tot sunt de părere că problemele de performanță DIN TRECUT au legătură cu introducerea funcțiilor solicitante ca multitasking etc. pe niște sisteme despre care se știa de la început că ar face cu greu față la așa ceva (de aceea Apple nu introdusese acele funcții de la început), însă la iOS 5 nu vom avea așa ceva, deci nu cred că problemele se vor repeta ÎN VIITOR.

    Unde mai pui că 3GS este în oferta curentă Apple, deci nu văd cum ar tăia suportul la unul din modelele actuale (chiar dacă modelul a fost lansat mai demult)?

    Alt context, altă situație!

  30. @tigris regalis – orice optiune noua adusa trebuie sustinuta hardware. luand exemplul tau cu streaming iti pot spune ca da, daca se implementeaza, o sa ai nevoie de mai mult ram si procesor mai puternic. la streaming si sincronizare ota o sa ai nevoie chiar si de o memorie mai rapida, de o placa de retea mai buna, de mai multe servicii care ruleaza in background si daca nu ai resurse suficiente apple nu le va implementa pe 3gs. daca din toate noutatile 3gs nu o sa functioneze cu majoritatea atunci apple nu o sa scoata ios5 ptr el.
    diferentele hardware dintre 3gs si 4g sunt foarte mari. 4g are retea b/g/n, memoria flash mai rapida, baterie mai mare, ram mai rapid, modul gsm mai rapid, display care consuma mai putin curent, etc.
    umbla o vorba acum ceva vreme ca SO ptr pc-uri este mult in urma hardware-ului. la mobile hardware-ul incearca sa prinda SO din urma. in fine… stop joc.

  31. @Tigris sper sa ai dreptate si sa mearga tot pe 3gs,ar fi un plus pentru toata lumea dar eu sunt sceptic in privinta asta…

  32. @zaone, apreciez rabdarea ta. :)))) greu cu unii, pariez ca majoritatea sant posesori de 3Gs
    si spera ca vor avea un iOS5 ptr 3Gs.
    Personal cred ca nu vor scoate iOS5 ptr 3GS pentru ca nu se mai fabrica de aproape un an asa ceva. Daca mai sant la vanzare in Romania, sant resturi de stocuri ce nu au sanse sa fie vandute in tari dezvoltate. Mai sant cateva luni si au sa opreasca si productia iphone 4 odata cu lansarea iphone5. Stocurile de iphone4 ramase le vor trimite in tari din lumea a 3 evident. Si tot asa.
    In alta ordine de idei cand vreodata s-a facut vreun update major de sistem de operare si nu s-a simtit o scadere in viteza unui device?
    Asa s-a intamplat si cu windows mobile si cu android.
    La fel a fost si cand a aparut windows mobile6 care pus pe un terminal conceput ptr wm5 merge dar…. Vai mama lui.
    Totdeauna un sistem de operare nou are functii in plus dar si o cosmetica imbunatatita, altfel nu ar mai fi nou :))))
    Pot sa spun ca deja iOS 4 pe iPhone4 merge cam la limita, nu simt rezerve ln puterea de procesare a telefonului, am mari rezerve cu privire la iOS5 vizavi de viteza.

  33. @Tigris regalis, spuneai ceva de “functii solicitante ca multitasking-ul” introdus in iOS4…….
    A innebunit lumea???
    Nu mai stim ce un multitasking?
    Shit-ul adus de Apple in iOS are vre-o legatura cu multitasking-ul?
    In afara de faptul ca “ridici” aplicatia din bara in loc sa o redeschizi nu vad nici o diferenta.
    Acele aplicatii nu ruleaza in background, ocupa doar ceva memorie si zero procesor.
    Am deschis de proba 5 aplicatii de navigatie si toate jocurile din telefon( vreo 20 cred) apoi
    le-am lasat in background PE TOATE si am testat telefonul pe navigatie folosind Tomtom.
    A rulat perfect ca si cum ar fi fost singura aplicatie deschisa.
    Ia un alt device cu windows mobile( care suporta multitasking de cand lumea 🙂 ) deschide doua aplicatii de gps sau doua jocuri si observa cum se incinge telefonul….
    Asa ca las-o mai moale cu multitasking-ul si alte exemple pe care le dai dupa ureche.

  34. @K4talin: Poate n-ar strica să te mai informezi nițel înainte de a comenta ceva. Terminalele iPhone 3GS care sunt vândute în prezent nu sunt stocuri nevândute de 3GS, care erau oferite în variante de 16GB și 32GB, ci exemplare noi de 8GB, produse ca model de iPhone ieftin, destinat a fi oferit în paralel cu iPhone 4. Stocurile nevândute de iPhone 3GS de 16GB și 32GB au fost lichidate la scurt timp după lansarea iPhone 4, aplicându-li-se o reducere de 100$ în SUA, din câte îmi amintesc.

    Vrei exemple de update a sistemului de operare fără scăderi de performanță? Upgrade de la Windows XP sau Vista, la Windows 7! 😛 Sau upgrade de la Mac OS X Leopard la Snow Leopard. Ca să dau doar câteva exemple recente. 🙂

    Nu-mi dau seama cum ai sesizat tu că iOS 4 ar rula “la limită” pe iPhone 4 – probabil te referi la aplicații, deși nu-mi închipui ce aplicații nu-ți merg ție bine, probabil acelea din Cydia. Sau ai probleme cu iOS după jailbreak/unlock. 😉

    Cât despre multitasking, bineînțeles că știe lumea ce înseamnă – mai multe aplicații care rulează în paralel, ceea ce este mult mai solicitant decât rularea a câte o aplicație de-o dată, după cum chiar tu ți-ai dat seama când ți s-a încins telefonul. Întotdeauna este mai greu să faci mai multe lucruri deodată – sau tu nu gândești decât când te oprești din respirat? 😀

    Și nu văd de ce te deranjează că Apple a găsit o metodă de multitasking care face ca aplicațiile să ruleze foarte bine și terminalul să nu se încingă! Bravo lor … și rușine acelora care nu știu decât să găsească nod în papură și pete-n soare! 😛

  35. @tigris regalis – cand a fost lansat 3gs iphone 3g nu a mai fost produs decat in varianta de 8gb exact cum atunci cand a fost lansat 4g, 3gs a fost produs in varianta de 8gb si 3g a disparut de la vanzare. Presupun ca odata cu lansarea urmatorului model de iphone nu se va mai produce 3gs si iphone 4 va fi varianta “ieftina” de iphone. Acest sistem de vanzare o sa dispara probabil cand apple o sa produca mai multe modele de iphone. Presupun ca atunci cand distribuitorii de iphone nu vor mai avea iphone 3gs si 4g pe stoc sau vor fi la promotie o sa se apropie lansarea iphone 5/4gs.

  36. @tigris regalis.
    Metoda cea mai buna de a discuta cu tine e sa nu o faci.
    De fapt, am observat si la zaone cum a renuntat sa ati mai explice tie lucruri.
    Omul studiaza mult , si nu vine cu informatii auzite la o barfa in fata blocului.
    Pot sa ati zic ca esti varza la capitolul hardware si software.
    Am reparat telefoane mobile vreo 5 ani si acum de vreo 3 repar laptopuri la nivel de reballing
    al chipseturilor. Te rog nu mai te obosi sa ami explici cum functioneaza multitaskingul.
    Intradevar intre doua reparatii de laptopuri nu am timp sa gandesc pentru ca trabuie sa respir.
    Muhahaha.
    Treaba cu nod in papura o inteleg, dar cu petele in soare de unde ai scos-o?
    Ori in conceptul tau soarele nu are pete pe el?
    IPhone-ul nu se incalzeste doar daca nu face nimic( probabil cazul telefonului tau)
    Sant in anglia si ami cer scuze totusi, nu stiam ca se vand 3gs de 8 giga in Romania si la ora asta. Aici e diferit NU Se MAI VAND DE MULT.
    Nu stiu de unde ati amintesti tu ca s-au vandut imediat stocurile de 3GS din America imediat dupa lansarea iPhone4. Ti-a trimis cineva situatia la zi?
    Tu esti unul care afirma ca pe un calculator de pe vremea windows xp daca pui Vista se misca la fel? Ia frate si citestte la categoria “minimum requirements” la XP si Vista si fa o comparatie…. Vezi ce ati da. Da la fel? Sau ati da cu virgula cumva.
    Zaone ami cer scuze ptr “out of topic” … M-a lasat nervii.
    In general tigris conduce spre asa ceva, dar cred ca te-ai obisnuit.

  37. As fi scris mai mult dar trebuie sa profit cateva minute sa gandesc acum… Apoi sa respir.
    Dupa aia sa ma apuc de alt laptop , sa il repar ( dar nu cred ca stii tu ce e aia).

  38. @K4talin: Tot respectul pentru munca ta, însă în domeniul smartphone-urilor văd că nu prea ești la curent!

    Nu se mai vând iPhone 3GS în UK? Ia fă matale o vizită pe site-ul Apple din UK și informează-te mai bine: http://store.apple.com/uk/browse/home/shop_iphone/family/iphone

    Cât despre upgrade la Windows m-am referit la trecerea de la XP la 7, SAU de la Vista la 7. Cred că ai priceput greșit.

    Și vezi că eu am asamblat calculatoare vreun deceniu și jumătate și am depanat la ele chiar mai mult. Așa că nu mă lua de sus cu cunoștințele tale vaste … puștiulică! 😉

  39. Acu vad ca reparai si tu calculatoare.
    Am sa citez un clasic in viata :
    “tu vezi limitat totul. Eu ma retrag, as duce discutia la nesfarsit”
    By zaone.