Återförsäljare av Apple-produkter i Rumänien och identiska priser för MacBook Pro/Air-sortimentet

För några dagar sedan skrev jag en artikel där sa som en av de auktoriserade Apple-återförsäljarna i Rumänien har den en prispolicy som inte är riktigt så korrekt, ur min synvinkel. Under tiden läste jag yttrandet från en representant för en återförsäljare som sa att priserna för Apple-produkter påtvingas av distributören. Apcom är den enda distributören av Apple-produkter i Rumänien, alla återförsäljare är skyldiga att köpa från Apcom, enligt vad representanten sa, och det är härifrån de höga priserna kommer. Apcom har monopolet på den rumänska marknaden och återförsäljarna är skyldiga att köpa till det pris som distributören ålagt.

Det faktum att de måste köpa från samma distributör är en sak, men det intressanta är ännu att komma. Återförsäljarna av Apple-produkter verkar ha ingått en pakt, åtminstone verkar det så, eftersom deras priser för Apple-produkter är IDENTISKA. Jag ska ge dig exemplet Noumax och iStyle, som har exakt samma priser för MacBook Pro/Air. Här är exempel så vältaliga som möjligt angående prispolicyn för de 2 butikerna MacBook Air Noumax vs MacBook Air iStyle, MacBook Pro Noumax vs MacBook Pro iStyle. Under dessa förhållanden, var är konkurrensen? Om återförsäljarna har exakt samma priser för en rad Apple-produkter, vilket alternativ har köparen fortfarande? I princip, oavsett om du köper från Noumax eller köper från iStyle, betalar du samma pris. Under dessa förhållanden, är det fortfarande värt att bry sig om att köpa Apple-produkter från auktoriserade återförsäljare, särskilt när andra onlinebutiker har lägre priser än återförsäljare?

Denna policy gällande priser är inte från igår till idag, den går tillbaka minst 1 år när jag märkte det för första gången och som det verkar kommer det att hålla länge och bra. Jag vet att jag bor i Rumänien, jag vet hur affärer görs här, men vad återförsäljarna gör förefaller mig mer än felaktigt.

38 KOMMENTARER

  1. Subscriu la ce ai spus dar tin sa mentionez ca si serviciile ulterioare lasa de dorit. Drept exemplu, mi-am cumparat de la Noumax un mac mini, este in garantie. Am dorit sa fac upgrade de memorie, mi-am cumparat memoriile si am dorit sa mi le monteze. Surpriza, mi-au cerut 100 ron pentru montaj, mac-ul fiind achizitionat de la ei si aflat in garantie. In urma unor mail-uri mai dure din partea mea au acceptat sa mi le monteze gratis. Jignitor pentru noi ca si clienti, de ce trebuie sa batem cu pumnul in masa pentru a ne obtine drepturile?

  2. Pentru ca traim in Romanai. Tin sa adaug ca exista un al treilea magazin cu preturi identice, se cheama iFan.ro si am impresia ca e o clona ori a Noumax ori a iStyle.

  3. Trebuie sa fii batut in cap (ca sa nu spun altfel) sa cumperi produse Apple din Romania! La ce preturi au astia e japca pe fatza. In fine, prost nu e ala care cere, ci ala care da. Eu nu mi-am cumparat pana acum produse Apple din Romania si nici nu o voi face vreodata, le-am luat din alte tari. Exista Statele Unite, Londra, etc…

  4. Din pacate nu am cum sa imi achizitionez produse din afara si nu am pe cineva care sa ma ajute. Sunt inchis in aceasta tara. Pacat, pacat, pacat. Imi este teama si de profitori si de samsari sau hoti.

  5. Aceste înțelegeri monopoliste nu sunt numai ilegale, fiind interzise de Legea concurenței, dar reprezintă în același timp un dispreț total pentru clienți – dacă măcar s-ar fi înțeles să țină prețurile mici, aș fi înțeles că această practică monopolistă este în interesul consumatorilor și nu ar trebui combătută, însă atâta timp cât ei se înțeleg (reseller-ii între ei și probabil împreună cu distribuitorul Apcom) pentru a ține prețuri nejustificat de ridicate în dauna consumatorilor, aceste practici nu trebuie tolerate!

    Ce putem face? Pe lângă sesizarea Consiliului Concurenței și a ANPC, care nu știu când și ce efecte vor produce, acești monopoliști ar trebui boicotați, pentru a rămâne cu produsele nevândute pe stoc și a înțelege că nu au succes cu prețurile lor mari.

    Felicitări @zaone că ai sesizat această problemă și mai ales pentru că ai ridicat-o în mod explicit într-un articol dedicat!

    Poate că dacă se vor scrie destule articole pe această temă se vor sensibiliza consumatorii și se va pune o dată punct anomaliei din piața românească a produselor Apple (care în opinia mea este cauza principală care împiedică răspândirea mai accentuată a acestor produse de calitate în România).

  6. Cand zic ca este o optiune de cumparat de pe okazii. La preturi mai corecte si produse sigilate si cu garantie.
    Nu am cumparat nici o data de pe okazii, dar daca as fi sa aleg as alege sa dau cu 200-400€ mai putin pe okazii.
    Pentru ca traim in romania. Bafta.

  7. Practici anticoncurentiale

    Art. 5. – (1) Sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:
    a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;

  8. @Daddy: Asta e o mentalitate gresita. Din pacate asta e motivul pentru care Romania merge inapoi si nu inainte.
    @Lucian: Atunci e si mai grav daca ei se aliniaza toti la pretul importatorului. Ce rol mai au ele pe piata daca de la Apcom le poti lua mai ieftin sau la acelasi pret?
    BTW, sa nu credeti ca ei traiesc din achizitiile facute de noi muritorii de rand. Ei supravietuiesc din banii celor carora nu le pasa cat dau pe un produs.

  9. E incredibil, un macbook pro pe stiul apple costa 1899 $ adica ~5200 ron, la Noumax acelasi laptop este 8283 de lei, cu diferenta de bani poti cumpara tot din state un macbook de 999$ si-ti raman bani de iesit in orash :))
    Exista persoane care aduc din state ceva mai ieftin, cu un adaos de aproximativ 10 mil in functie de model .. deci oricum mult mai ieftin decat la magazinele astea de kkt.

  10. @zaone – eu plec de la ideea ca apple vrea sa controleze preturile de vanzare ca sa castige toata lumea si sa nu apara diferente la preturile finale de vanzare. cred ca asa s-a intamplat si cu iphone cu exclusivitatea de la orange. am remarcat aceeasi politica de preturi si in state.
    Un exemplu este coca cola si cutia mica cola care are trecut pe ea un pret recomandat de … o poti vinde si mai ieftin si mai scump dar 99% dintre magazine prefera sa o vanda la pretul de pe cutie. in fine…

  11. Daca te uiti in SUA vezi ca resellerii au atatea promotii la produsele Apple, exista o politica de preturi atat de diferentiata. La fel e si in Europa. Imi vine greu sa cred ca Apple impune resellerilor sa vanda totul ala acelasi pret, e mai mult decat absurd.
    Practic Apple obliga magazinele sa aboleasca, concurenta in felul asta si nu mi se pare chiar atat de normal si nici nu cred ca face Apple asa ceva.

  12. @zaone – si ca sa fie si mai interesant, eu am cumparat macbook-ul de la emag si am tastatura in limba romana, deci clar este importat de apcom.

  13. Pai emag e reseller autorizat deci trebuie sa ia de la apcom. Si trebuie sa fac o mica, corectie, la iStyle e mai ieftin modelul de 13 inch al MacBook Pro decat la emag :))

  14. @zaone: Faptul că există magazine online care vând mai ieftin decât reseller-ii, arată că nu este obligatoriu să te aprovizionezi de la Apcom pentru a vinde în România, deci reseller-ii nu au niciun argument pentru a menține prețurile ridicate.

    @Lucian: Producătorul poate recomanda prețuri, dar nu are voie să le impună; la fel și distribuitorul, chiar și unic fiind, poate avea același preț de vânzare către reseller-i, dar nu le poate dicta acestora prețul de vânzare către consumatori. Faptul că prețurile sunt aliniate “la leu” arată că există o înțelegere, altfel nu se explică cum au toți același adaos, aceleași cheltuieli care trebuie acoperite și același mod de calcul a prețului final. Chiar nu se regăsește nicio variație de 1 leu, nicio încercare a vreunui reseller de a scădea măcar 10 lei la un produs pentru a-l vinde pe acela în dauna concurenților?

  15. @tigris regalis – din umilele mele cunostine lista de preturi de la apcom vine cu 2 coloane: pret de achizitie si pret recomandat de vanzare. deci iti sugereaza la zecime care e pretul recomandat de vanzare…

  16. @Tigris Regalis: Dintre toate magazinele online, alea mari, doar emag e reeller autorizat, din cate stiu eu.
    @Lucian: E o recomandare fortata sa inteleg. Daca vine de la distribuitor fortarea atunci ii putem spune monopol pentru ca decide in mod propriu preturile de pe piata.

  17. Deci. Daca Apcom e unic importator si distribuitor al produselor Apple in ro atunci putem spune ca detine monopolul. Cartel pot face doar resellerii, adica sa stabileasca ei un pret unic foarte mare… Nu cred ca e cazul…

  18. Exact cum a spus Eugen! De ce nu facem o plangere la CC?

    ” Cum poate fi sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la săvârşirea unei practici interzise de legea concurenţei?

    * Persoanele fizice şi juridice afectate de săvârşirea unei practici anticoncurenţiale pot sesiza Consiliul Concurenţei printr-o plângere, în condiţiile „Regulamentului pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, privind practicile anticoncurenţiale în cazul plângerilor”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.430 din 13 mai 2004.”

    Adresele de email sunt formate asa: prenume.numedefamilie@consiliulconcurentei.ro
    (si puneti in BCC primaliteraprenumei.numedefamiliei@consiliulconcurentei.ro)

    (http://www.competition.ro/?pag=26)

    Daca nu facem nimic, nu sa schimba nimic!

  19. Apcom trage sforile cu siguranta…. Au puterea sa zic asa sa o faca si o fac la modul nesimtit, ex: daca un resseler vrea sa vanda sub piata probabil Apcom le-o face intarziind cu delivery si mai stiu eu cu ce mis-mas-uri…
    Alta chestie probabil ei cer deja un pret f mare ca vreun alt resseler sa poata sa scada mai mult…
    Faceti plangere, poate cineva face ceva… Daca puteti ajunge pe la o televiziune cu aceasta problema, atunci o sa fie si mai bine pt ca o sa fie luati in vizor rau de tot, deci cateva proteste prin fata Apcom-ului nu ar strica 🙂

    Jos preturile!

  20. Lucian, incepe in sfarsit sa prinda ideea. Daca lumea ar fi mai atenta la ce se intampla si ar cere servicii mai bune, proactiv, am avansa si noi in tara asta.

  21. Nu ii obliga nimeni sa cumpere de la apcom, decat conjunctura, reselleri isi pun ce pret doresc, nu ai de ce sa faci plangere, legea este de rahat turcesc adica dulce evident pentru ca si statul sa castige… problema nu este la comerciant.

  22. Mizeria vine de la Apcom, compania asta care le-a făcut peri albi tuturor est-europenilor. Bine și Apple are o vină pentru că oferă produsele unui singur distribuitor (contra unei taxe bineînțeles), care apoi face ce vrea pe piață. Dar anul acesta dacă nu mă înșel (sau la sfârșitul anului trecut), Apple a renunțat la exclusivitatea Apcom și în Cehia, și prețurile au scăzut. Dacă ne batem puțin gura s-ar putea întâmpla asta și în România. Scrieți la Apple că nu vă convine, plângeți-vă de prețuri, scrieți de salariul mediu în România, precizați că produsele nici măcar nu sunt localizate în română, scrieți că asistența tehnică practic nu există, scrieți că sunt mai mari prețurile ca oriunde în Europa, plângeți-vă de conversiunea euro/leu care e făcută la un curs astronomic și dacă suntem mai mulți Apple va reanaliza situația Apcom. Cel puțin asta s-a întâmplat în Cehia la momentul respectiv.

  23. P.S. Despre monopol sau practici anticoncurențiale nu poate fi vorba, pentru că Apple are o cotă de sub 1% în România. Când se stabilește dacă o firmă contravine legii concurenței se ia piața de calculatoare în general, nu piața de produse Apple. Imaginați-vă că Petrom, OMV și alte firme de cartier vând combustibilul Carerra 95 la același preț, dar asta nu are nicio importanță, concurența nu e afectată pentru că există alți carburanți pe piață ca alternativă. Ei pur și simplu decid prețul propriu, indiferent că îl vând prin alți distribuitori terți. Dacă însă OMV, Mol și Rompetrol s-ar înțelege să vândă carburanții lor la prețuri similare, prea ridicate (ceea ce se întâmplă în realitate, dar nimeni nu face nimic), atunci putem vorbi de practici anticoncurențiale.