Video: Windows 8 med pekskärmsgränssnitt presenterat av Microsoft

[viddler id=a31c6405&w=500&h=450]

Igår kväll på Microsofts D9-konferens prezentat den första versionen av Windows 8 för pekskärmar. Den nya versionen av operativsystemet är givetvis inspirerad av nuvarande Windows Phone 7, den för med sig några av elementen i detta operativsystem tillsammans med helt nya. Jag gillar hur Microsoft organiserade multitasking eftersom det är så enkelt att byta från en applikation till en annan utan att använda hela handen som i iOS. Jag gillar verkligen det nya systemet att visa applikationer i separata fönster, jag vet att för surfplattor är det inte en så bra funktion, men inte några gånger ville jag ha 2 fönster öppna på samma skärm på iPad. Det är intressant att Microsoft byggde Windows 8 speciellt för pekskärmar, gjorde applikationer i HTML 5 och Javascript men integrerade applikationer som Excel som fungerar i "desktop mode", som de kallar det. Jag tror att Microsoft fortfarande har lite att lära av Apple om hur kontorssviter ska portas till surfplattor, men jag säger att de är på rätt väg.

Windows 8 är för närvarande långt ifrån en konkurrent till iOS på iPad-surfplattan, men det skulle kunna konkurrera med Android som ur min synvinkel inte ser så bra ut visuellt. Jag skulle inte vilja använda Windows 8 på en surfplatta, men jag skulle vilja se några av dess funktioner portade till vår iOS.

[viddler id=97b7a7f4&w=500&h=450]

13 KOMMENTARER

  1. urata prezentare… Chelu ala nu are si el o lavaliera pt. sunet ca lumea cand vorbeste (filmare su sunet tras pe ambianta se aude ca draq), cand isi prezinta interfata, nu tre sa apara ditamai mana deasupra ecranului ca sa faca click pe o aplicatie… Camera lasata auto pe diafragma… plm… jenant. Jenant si windows 8… varzaaaa!! Prea complicat! SORCOVA cat curu lor de mare!

  2. De fapt e o interfata pentru windows7
    Aplicatiile de baza arata la fel si nu pot fi folosite cu touch, nici macar file explorerul
    Sa dai cu degetul din merginea ecranului sa schimbi aplicatia se poate face accidental, nu prea e bine, fata de ipad care are multitouch.
    Si aici si la iOS lipseste un Expose, ca la Mac, ca sa nu derulezi toate aplicatiile deschise pana ajungi la cea dorita.

  3. e foarte original. Si imi place cum arata… Foarte simplu si aerisit exact cum imi place mie. Ma rog:)) o sa fie si opinii contra dar nu ma intereseaza asta. Singura problema sunt bresele de securitate care oricum au inceput sa dispara. Windows 7 e de 5 ori mai sigur ca XP http://www.geekwithlaptop.com/windows-7-is-almost-five-times-safer-than-xp . Bine asta nu inseamna ca problemele o sa dispara cu totul cu noua versiune. Oricum un pas in directia buna si ma bucur ca nu au copiat concurenta

  4. E mai sigur pe naiba,windows 7 e un xp cu steroizi,a fost schimbata doar interfata.
    Probabil ca hackerii sunt ocupati cu Android acum dar virusii vechi de Windows nu au disparut 🙂
    Eu cred ca nu vor reusi mare lucru,vb aia lucrul amestecat miroase a kkt…
    Desktop-ul este si va fi diferit fata de smarthphone/tableta. Microsoft a mai incercat sa foloseasca windows 7 pe tablete si a fost un mare fail…

  5. vorbesc unii asa de suveran, de parca ei au conceput fie mac os, fie windows… dar ce sa-i faci?… aroganta e caracteristica de baza in Romania conteporana.

    desi folosesc la greu copii piratate de windows, cu care isi fac treaba, comenteaza aiurea ca e vax microsoftul.
    sau, daca dau bani grei pe mac, li se suie la cap si proclama ca apple e cel mai tare, cel mai sigur, ca…deh! daca esti plin de bani automat esti za best…

  6. Ca posesor de IPAD2, MacBook Pro si telefon cu WP7 pot spune ca prefer ca sistem de operare WP7. Stiu, nu face multe deocamdata dar se va dezvolta si daca Apple va continua sa imbunatateasca produsele sale putin cate putin ca pana acum si nu va face o noua revolutie in timp va pierde din cota de piata. Din puncul meu de vedere IOS fata de WP7 are marele avantaj al AppStore dar in 1-2 ani daca Windows 8 va fi de succes diferenta poate disparea. Nu mi-am luat alta tableta in principal datorita sistemului de operare, nu neaparata al design-ului (Samsung GalaxyTab 10.1 era demn de luat in seama dar il strica Android-ul). Astept sa apara tablete cu Windows 8 si m-ar batea gandul sa-mi schimb IPAD-ul.

  7. @zaone: eu cred ca te inseli, are doar interfata bazata pe windows phone 7, windows 8 este bazat pe nucleul windows 7, cu foarte multe optimizari, inclusiv ptr touchscreen, ptr a rula mai rapid pe tablete, se pare ca vor exista versiuni doar pe 64 si 128 biti

  8. Cum atât WP7, cât și precursorul Kin, dar și Zune, de unde a pornit noua interfață pe care o tot promovează MS, au fost toate niște rateuri mărețe, chiar nu înțeleg de ce MS tot insistă și bate pasul pe loc cu un concept neatractiv, ba chiar plictisitor, după cum l-a definit CEO-ul de la Samsung, în loc să vină cu ceva mai nou, mai interesant.

  9. @Gabi :asa pare acum doar o interfata pt Windows 7 dar nu e doar atat ,Windows 8 o sa fie altceva decat Win 7 cu alt ainterfata….si normal ca e bazat pe nucleul Windows 7 ca doar nu o sa fie bazat pe nucleu iOS …..si o sa fie pe 32 si 64 nu pe 128…..si nu mai laudati atat pe astia de la Apple ca nu sunt chiar asa grozavi…nu zic ca nu fac produse bune ,doar ca nu sunt asa de grozavi cum par sau cum ii laudati voi