Behöver vi fyrkärniga processorer i iDevices?

   Quad-core, quad-core, quad-core, detta verkar vara det nya "modet" bland Android-terminaltillverkare för 2012. Flera tillverkare av denna typ av enheter har meddelat att de förbereder lanseringen av Android-smarttelefoner och surfplattor utrustade med quad-core processorer vad skulle de ha frekvenser upp till 2.5 GHz si RAM DDR 3 vid 1600 MHz. Vi pratar om några specifikationer som är värda en bärbar dator eller bättre en stationär, men i inget fall av en smartphone eller surfplatta, enheter från vilka du förväntar dig att ha god autonomi, för att köra applikationer utan problem, för att visa någon form av ljudinnehåll / video flytande och öppna webbsidor snabbt.

   Bör Apple implementera fyrkärniga processorer i sina framtida iDevices? Har vi något att göra med dem på våra terminaler? Jag skulle ENDAST se en fyrkärnig processor i iPaden om Apple implementerar Retina Display med 1080p-upplösning, annars skulle processorn vara overkill för en sådan enhet. I iPhone ser jag inte ens varför Apple skulle implementera en fyrkärnig processor eftersom den praktiskt taget inte behövs. Vi har inga extremt komplexa applikationer/spel som går extremt dåligt nu och behöver en quad-core, och i framtiden ser jag inte vem som skulle utveckla sådana applikationer för mobila terminaler.

    Jag för min del tror att fyrkärniga processorer bara är ett marknadsföringssteg som är utformat för att "blinda" människor för vilka mjukvara inte spelar lika stor roll som hårdvara. Vad tycker du, är det nödvändigt att ha fyrkärniga processorer och 2 GB RAM i iDevices?

59 KOMMENTARER

  1. daca telefonul va ajunge sa fie folosit cum este Atrix-ul, cu dock la monitor dar evident cu un soft mult mai destept, atunci da, ar fi nevoie de quad, >16GB ram, terabitii de stocare, etc. Si o baterie pe masura.
    Totul in 4”, usor si subtire.
    Oh wait, e doar 2011, mai e pana in 2013-14.

  2. @gxg: Acum un an as fi spus ca vreau dual-core in iDevice-uri, iPhone 4 nu rula iOS 4 chiar atat de grozav, nu la fel de bine ca acum si nu la fel de bine ca iOS 5.

  3. E aiurea sa bagi atatea resurse intr-un “moft” inutil cand iPhone-ul de ex (ca la macbook-uri nu e pr) are o pr fundamentala din punctul meu de vedere iar aceea este bateria. E aiurea sa pleci in weekend undeva si sa trebuiasca sa cari si sa cauti mereu priza.

  4. nu, nu avem nevoie. dar cati au nevoie de dual core intr-un desktop? sa nu uitam ca bill gates zicea odata ca nu e nevoie de mai mult de 256k de memorie si acum stiti bine unde s-a ajuns. vor avea grija dezvoltatorii sa ne trebuiasca quad core si mult RAM altfel cum si-ar mai vinde produsele?

  5. Merp pe ideea lui @crocodilu:
    Daca acasa/birou ai un doc sa il transformi in pc, ar fi super ok, dar in acelasi timp cand nu se afla in doc poate fi coborata frecventa(pt autonomie) si poate folosi numai aplicatii tip mobile.
    Eu unul asa vad viitorul, un singur device (fie el apple sau orice alt producator), multifunctional, mobil, care il poti avea tot timpul cu tine si sa poata oferi puterea de calcul necesara in functie de task.

  6. Sincer nu vad in viitorul apropiat nevoie directa de quad-core. Dual core este chiar mai mult decat necesar! Bateria este din punctul meu de vedere mai importanta.

  7. cred ca atunci va trebuia sa adaptez bateria de 12v de la masinuta lu fi-miu. sau poate o sa caram o baterie de masina cu noi. sa fim seriosi quad- core= 1 ora de usage pentru acumulatorii de azi. s2 cu dual core de 1,2 e mai mult decat praf cand vine vorba de autonomie. quad core,auzi!!!

  8. pareri,pareri si iar pareri,stati sa vedem ce zic sau gindesc si producatorii….asa vreau si eu cu 8 core-uri…nu de alta dar sa fie si in timp se dezvolta si softul…vreodata poate.

  9. Da, vreau!
    Avand in vedere ca iPhone-ul si iPad-ul SUNT CELE MAI SCUMPE gadget-uri de pe piata vreau ce este mai bun si mai performant atat software cat si hardware.
    Cat despre autonomie m-am saturat de scuze si justificari, nu sunt in stare sa scoata o autonomie decenta pt iPhone. In loc sa aduca o baterie mai buna pe 4s si-au batut joc de clienti. Bateria lui 4s se descarca mai rpd decat cea a lui 4…

  10. asa cum spui @Zaone problema e din soft,un dual core consuma mai putin decit un single core…deci optimizarea softului pt hardware-ul care il are e problema..

  11. Daca ar unifica astia windows phone cu windows pc as cumpara un telefon cu quad core si 2 gb ram fiindca ce as avea pe pc, avea si in buzunar si ar meritea parleala insa pe android/iphone nu ii vad rostul. Desigur, daca urmeaza sa uneasca OSX cu iOS in viitori 2 ani as fi mai mult decat feciti sa am acel hardware pe telefon atata timp cat bateria va creste in putere.

    Ne indreptam catre ceea ce vedem in filme, putere de calcul enorma la purtator insa in momentul de fata nicio platforma softwre mobila nu are modalitati de exploatare maxima a puterii de calcul.

    Un telefon/ tableta cu o putere de calcul enroma cu programe compatibile telefon/tableta/ pc si baterie buna ar fi de vis. Nu toti care au telefoane doar se joaca pe ele. Cum ar fi sa fi un jurlanist prin iraq; faci o poza, o modifici in photoshop si dupa mai scrii si un editorial despre ea. Sau in loc sa mai stai in casa, stai undeva la soare cu berea in mana si lucrezi. Posibilitatile sunt multe insa momentan sunt doar la gradul asta. Sa fim multumiti ca dpdv hardware acum putem sa punem problema asa. Pana acum 4 ani ne inchinam la procesaore de 800 Mhz.

  12. Teoretic si quad-core ar consuma mai putina energie multumita optimizarilor facute, dar who needs it. Daca ar fi mai ieftin decat chip-urile single-core inteleg, dar asa?

  13. сineva trebuia sa fie primul sa scota un smart cu quad core, sa se laude ca au scos primul quad! in prezent e doar o forma de a atrge clientii care vor telefoane cit mai puternice nestiind ca no sa poata folosi la maxim puterea telefonului , viitorul insa le apartine!

  14. Ar trebuii asa:ecran de 4-4,3″….baterie care sa tina 4-5 zile,dual-core(1-1,5ghz),placa video dualcore si cam atat…qaud core e INUTIL,poate peste 5-7ani da dar akma….nasol

  15. Nu este nevoie. Ce ar trebui sa faca toti este sa aduca un plus la baterie. Sincer cred ca ar avea succes un model care sa il poti cumpara in 2 dimensiuni de exemplu. Super slim, sau ceva mai gros, cu o baterie pe masura…. (nu imi ziceti de chinezariile alea de capace cu baterie mai mare 🙂 )

  16. de acord cu Daddy…faceti cumva randari video cu acel quad?….o sa fie necesar pest ceva timp dar la ce softuri sint acum nu prea vad utilitatea…acum cine il vrea e doar de marketing doar ca sa se acopere hibele software nimic mai mult

  17. @ dodix. Ai tu galaxy s2 si tine bateria mult mai putin ca la ip4? In viitor o sa fie nevoie de putere de procesare. Si din ce am citit ieri, exista posibilitatea ca in viitor sa fie baterii pt mobile ce ar fi de 10 x mai bune dpdv al autonomiei ca cele din ziua de azi. Pentru unele persoane, si un dual core e prea mult. Eu as fi curios ce ati zice peste un an despre aceasta situatie? 🙂

  18. asa Madalin ce ai vrut sa zici cu asta? intri in casa omului si ii spui ce vrei?oare cum esti TU atunci?rusinica…

  19. madalin are nevoie de un upgrade la quad core, i s-au incurcat calculelele si da erori de soft :D:D
    pana una alta da un reset (adica fa 20 flotari si apoi incearca sa mai scoti ceva pe gura)

    Momentan eu nu am nevoie de un quad core in, spre ex, 4S, se misca suficient de bine asa. Problema este alta, cum de altfel stiti si voi: bateria! Aici ar trebui sa vedem chestii revolutionare. Probabil in viitorul apropiat nu or sa se schimbe formatul si tehnologia bateriei, dar sper sa se schimbe procesoarele si ecranele, adica sa consume mult mai putin.

  20. Sa vina quadurile. Vrem sau nu, urmatoarele generatii vor fi cu 4 nuclee. Eu nu vad nimic rau in asta, veti vedea ca un quad facut in 2012 consuma energie cat un single din 2010.

  21. Procesorul quad (cum a fost specificat si mai sus) poate sa fie optimizat sa consume la fel sau mai putin chiar decat un dual core.Problema este de optimizare a softului sa folosesti corect partea hardware motivul pentru care apple este peste celelalte branduri. Momentan nu vad nevoia de a avea un quad

  22. Astia care sunteti impotriva quad core pe mobil sunteti de-a dreptul amuzanti, practic pentru voi progresul nu e necesar, voi va multumiti cu un nokia 1100 ca la ala tine mult bateria.Mie mi se pare de o ingustime teribila sa nu apreciezi unde a ajuns s
    electronica acum si ce minuni ar putea face un dispozitiv quad core de marimea unui telefon. Ati uitat cand aveam toti pc-uri cu carcasa monitor si etc, probabil multi f
    dintre voi citit blogul asta de pe laptop sau chiar de pe telefon si totusi avansul stiintei pe voi va deeanjeaza.Si ca o nota de final probabil ca strugurii sunt acri cand apple scoate 4s dual core in timp ce restul trec la quad core si display hd.

  23. Puterea unui quad-Core necesita baterie mai buna.
    Momentan nu simt nevoia, dar dacă se va dovedi ca fără el nu se poate…..

  24. ….oricum, iOS 6, probabil ca o sa foloseasca atatea resurse, incat pe 4s o functioneze ceva mai greu si, poate ca o sa vrem 4core..:)
    ….vreau sa am la mine doar o tastatura wireles + un mouse si sa folosesc iphone-ul conectat la un TV de generatie noua, pe post de desktop….
    Am mouse, am tastatura, am cablu TV-out, deja am o incercare de mini-desktop 🙂

  25. Ce dracu faci cu el??? Asta este o strategie manelistica, sa sune bine, sa rimeze in capul bovinelor (Quad-Core…Wooow!! Unde s-a ajuns! Acum putem sa facem si mai multe cu el). Probabil ca vor aparea in curand pvc-uri cu insertii metalice, cu robotei pe spate, cu 16-core, 8 GB DDR5, placa video cu procesor integrat quad-core si memorie de 4GB la 1024 bit siiii o sa ofere si un rucsac cadou pentru a transporta in siguranta o mini-unitate A/C pentru racire, o sursa puternica si un micro reactor nuclear pentru a-l tine in viata

  26. Si eu sunt de parere cu cei care reclama mai multa autonomie . Poate pentru viitor pt anumiti profesionali care produc si traiesc din asta da dar nu pt public!

  27. Degeaba 1000 core si alte chestii exagerate, cand scot astia o baterie pe telefon sa tina ca un ipad wi-fi sa vezi atunci vanzari si poti sa zici jos palaria. Noi pierdem din vedere cateva lucruri esentiale la un smartphone. Un telefon smart este caracterizat prin viteza de executie, portabilitate, usurinta de folosire si mai ales autonomia. Ca sa fiu sincer apple cu al sau iphone le indeplineste (design bun, usurinta, viteza si putin din baterie) daca ar face o baterie mai buna as putea zice ca este perfect.

  28. Producatorii de telefoane au obisnuit clientii cu upgrade-uri hardware, astfel produsul nu se vinde pentru ca ai zice dar noul telefon este ca si cel vechi, este marketing… Ar trebui sa-si indrepte atentia catre o baterie mai buna si sa le faca cat mai subtiri… Sa faci un quadcore phone banuiesc ca este o mare provocare deci toata lumea acum se bate care il face si mai bun, Apple isi vede de treaba, ei sunt mai pasionati cu vanzarile decat sa gandeasca la quad, cand le merge excelent cu ce ofera 🙂
    Sunt sigur ca in laboratoarele Apple se testeaza si quad si de toate, doar ca sa stie macar cum functioneaza… Diferente,planuri de viitor etc etc…
    Eu unul sunt bucuros sa aud ca alte companii se intrec in detalii referitor la o configuratie si mai buna pt telefoane…
    Bästa hälsningar!

  29. Eu zic ca are viitor quad-core-ul, daca Apple va lansa un iphone quadcore atunci si dezvoltatorii de aplicatii ar face aplicatiile mai complexe si jocuri cu grafica mai buna! Acum nu avem aplicatii complexe si jocuri cu performante ce necesita quad-core ca nu avem, quad-coreuri dar daca vom avea sigur vor fi si jocuri si aplicatii de acela! Eu as dori sa avem iPhone quad-core!!!

  30. Sunt de parere ca un procesor QUAD nu va fi necesar intr-un iPhone, doar in cazul in care apar jocuri cu o grafica super.
    Singurul lucru care este un MUST, ar fi ram-ul.
    Cel putin daca esti jailbreak-er, ai nevoie de, in caz contrar nu, 1 GB este arhisuficient.

  31. degeaba vorbiti de jocuri cand bateria la un iphone e sub orice critica cand vine vorba de gaming… eu zic sa raman la dual core o perioada si sa imbunatateasca eficienta energetica a terminalelor…ca indiferent de generatie orice joc mai intens dpdv grafic iti termina iphone-ul in maxim 3 ore….

  32. @Zaone nu inteleg comentul tau anterior unde spui “Progresul este bun, atunci cand are sens. Pentru Android este inutil.” Si acum intrebarea: De ce pentru android este inutil? Nu exista nimic din ce faceam pe iPhone sa nu pot face acum pe Android-ul telului meu. Se poate sa elaborezi ideea? Pentru cunostintele mele generale. Multumesc anticipat.

  33. Pentru cunostintele tale generale, Android-ul nu a stiut sa foloseasca dual-core cand au aparut procesoarele alea, abia acum incepe sa invete de el, noroc de Android 4.0. In rest, e inutil pe Android asa cum este inutil pentru iOS, nu exista aplicatii pentru ele.