Bogdan Ivan, ministrul Economiei, a elaborat proiectul de hotarare care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 237/2001 privind aprobarea normelor de acces, evidenta si protectie a turistilor in structuri de primire turistice.
Bogdan Ivan aduce in atentie ca initiativa vizeaza crearea unei platforme digitale care va inlocui registrele fizice si va eficientiza procesul de colectare si raportare a datelor statistice despre turism, in conformitate cu prevederile art. 32 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998.
Documentul supus dezbaterii introduce Sistemul Informational pentru Turism (SIT), destinat centralizarii, stocarii, corelarii si analizei in timp real a informatiilor referitoare la activitatea turistilor si la indicatorii de performanta ai sectorului turistic. „Prin implementarea SIT vom asigura transparenta privind numarul real de turisti si vom elimina birocratia generata de evidentele fizice,” a subliniat ministrul Ivan.
Bogdan Ivan subliniaza ca in prezent, unitatile de cazare sunt obligate sa tina o evidenta stricta a turistilor, atat in scopuri de securitate, cat si pentru fiscalizare. Conform legislatiei in vigoare, operatorii economici trebuie sa utilizeze registre speciale – in format fizic sau electronic – si sa pastreze aceste informatii pentru o perioada legala de cinci ani.
Datele turistilor pot fi transmise autoritatilor competente, precum Politia, Ministerul Turismului si ANAF, la cerere. Noua reglementare prevede ca toate structurile de cazare sa adopte formulare standardizate pentru inregistrarea turistilor si raportarea catre autoritati prin intermediul SIT.
Bogdan Ivan spune si ca „standardizarea formularelor va garanta coerenta datelor transmise si va simplifica semnificativ obligatiile administrative ale unitatilor de cazare”. Implementarea platformei digitale aduce numeroase beneficii industriei turismului.
In primul rand, se va elimina necesitatea registrului fizic, reducand costurile si timpul asociat completarii manuale. In al doilea rand, autoritatile vor putea monitoriza dinamica turismului in timp real, adaptand rapid strategiile de marketing si dezvoltare. De asemenea, digitalizarea procesului va creste gradul de incredere al investitorilor si va sprijini elaborarea unor politici publice mai bine fundamentate.
Guvernul interimar, instituit prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 622/2025 pentru incetarea functiei de prim-ministru si Decretul nr. 623/2025 pentru numirea unui prim-ministru interimar, isi desfasoara activitatea in baza dispozitiilor din art. 110 alin. (2) si (4) din Constitutie.
Bogdan Ivan a explicat ca proiectul de hotarare se incadreaza in notiunea constitutionala de „administrare a treburilor curente”, intrucat pune in aplicare dispozitii legale existente si nu promoveaza politici publice noi care sa angajeze statul dincolo de atributiile curente.
Reprezentantii industriei hoteliere au reactionat pozitiv la initiativa, apreciind clarificarea procedurilor si reducerea volumului de munca birocratic. In conditiile unei concurente tot mai acerbe pe plan international, digitalizarea acestor procese este privita ca un pas necesar pentru alinierea Romaniei la standardele europene de calitate si transparenta in turism.
Proiectul va fi supus consultarii publice in urmatoarele saptamani, urmand ca, dupa primirea avizelor necesare, sa fie supus aprobarii in sedinta de guvern. Dupa adoptare, operatorii de cazare vor avea un termen de tranzitie pentru implementarea completa a SIT, urmarindu-se ca la inceputul sezonului turistic viitor aceasta platforma sa functioneze integral.
Conform calendarului propus, primele rapoarte statistice digitale ar putea fi generate in termen de trei luni de la intrarea in vigoare a hotararii.