Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a formulat o Hotarare de Guvern prin care vrea sa adopte o serie de prevederi legislative prin care se pune in aplicare Nomenclatorul serviciilor sociale si regulamentele-cadru de organizare si functionare a acestora.
Simona Bucura-Oprescu explica faptul ca masura anuntata urmareste clarificarea si standardizarea activitatilor din domeniul asistenţei sociale. Hotararea va oferi un cadru unitar atat pentru furnizori, cat si pentru autoritati si beneficiari.
Revizuirea nomenclatorului, explicat de ministru, are in vedere nu doar scopuri statistice, ci si facilitarea identificarii serviciilor sociale de catre toate partile implicate.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca furnizorii vor putea corela mai usor activitatile desfasurate cu categoriile de servicii reglementate, institutiile publice responsabile de acordarea autorizatiilor administrative si de monitorizare vor dispune de un instrument clar, iar autoritatile care cumpara sau finanteaza servicii sociale vor avea criterii transparente de selectie.
Publicul larg si persoanele care apeleaza la aceste servicii vor beneficia, de asemenea, de informatii coerente si accesibile. Implementarea prevederilor din proiectul de hotarare va consolida respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor care primesc servicii sociale in sistemul de asistenta sociala, potrivit declaratiei ministrei.
Simona Bucura-Oprescu vrea ca dreptul la asistenta sociala, care este consacrat la articolul 47 din Constitutia Romaniei, sa si fie aplicat. Mai mult, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene recunoaste si respecta dreptul persoanelor in varsta de a duce o viata demna si independenta, precum si accesul la serviciile sociale care ofera protectie in caz de batranete.
Ministrul Muncii a amintit si cadrul international de referinta. Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York in decembrie 2006 si ratificata de Romania prin Legea 221/2010, subliniaza necesitatea protejarii si includerii persoanelor cu dizabilitati.
Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata in noiembrie 1989 si ratificata de Romania prin Legea 18/1990, instituieste obligativitatea garantarii drepturilor fundamentale ale copiilor.
Simona Bucura-Oprescu afirma si ca, in ceea ce priveste violenta de gen, Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca Romania a ratificat, prin Legea 30/2016, Conventia Consiliului Europei de la Istanbul pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.
Totodata, tara noastra a semnat si ratificat in 1981 CEDAW, Conventia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare fata de femei, primul instrument international care recunoaste femeile drept grup vulnerabil.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza si ca regulamentul-cadru de organizare si functionare a serviciului social prezentat de ministru reprezinta un document operațional pentru fiecare tip de serviciu.
Acesta trebuie sa includa identificarea serviciului conform nomenclatorului, scopul si functiile principale, cadrul legal de infiintare si principii de baza, conditiile de accesare, drepturile si obligatiile beneficiarilor, structura organizatorica, numarul de posturi si categoriile de personal.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in acelas timp ca elaborarea regulamentelor proprii de organizare si functionare va respecta modelul-cadru aplicabil in functie de tipul serviciului, de categoria beneficiarilor si de forma de organizare. Regulamentele vor fi intocmite in conformitate cu legislatia specifica, cu prevederile conventiilor internationale ratificate de Romania si cu standardele minime de calitate in domeniu.
Atat furnizorii publici, cat si cei privati de servicii sociale sunt obligati sa elaboreze pentru fiecare tip de serviciu un regulament propriu, care va fi aprobat prin decizie a organului de conducere prevazut de lege.
Pentru furnizorii privati nu se aplica reglementarile referitoare la conditiile de angajare a personalului si la stabilirea functiilor de conducere si administrative. In ceea ce priveste pachetul minim de asistenta sociala, acesta va functiona conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare a serviciului public de asistenta sociala, aprobat prin HG 797/2017 cu modificarile ulterioare.