X

iPhone 5, Romania, retelele 4G LTE si o problema de achizitie

Pentru cei care inca nu stiu, Apple a lansat 3 modele diferite ale terminalului iPhone 5, fiecare dintre ele fiind compatibil cu o anumita serie de frecvente ale retelelor 4G LTE. Un model este compatibil cu retelele 4G LTE GSM din SUA, Canada si cam atat; alt model este compatibil cu retelele 4G LTE CDMA din SUA si poate alte retele de pe glob; iar al treilea model este compatibil cu retelele 4G LTE GSM din anumite tari europene si asiatice. Cand am plecat in SUA am luat un iPhone 5 pentru ca este mai ieftin decat in Romania si pentru ca aveam in gand faptul ca in tara noastra operatorii de telefonie mobila nu vor lansa retele 4G LTE pana prin anul 2014, insa ieri lucrurile s-au schimbat.

Orange Romania a anuntat ca anul acesta va lansa o retea 4G LTE in Romania si ea teoretic ar trebui sa fie compatibila cu iPhone 5. Avand in vedere ca eu am un terminal incompatibil cu retelele 4G LTE din Europa, este clar ca nu il voi putea utiliza cu aceasta retea romaneasca, insa nu pot spune ca asta ma deranjeaza. Nu stiu care vor fi preturile abonamentelor 4G LTE, nu cred ca vor fi ieftine la vreun operator, insa as putea trai un an de zile fara 4G LTE deoarece reteaua HSDPA+ are viteze extrem de bune si in acest articol v-am aratat cat de rapid este iPhone 5

pe ele.

Pentru mine nu exista vreo problema din acest punct de vedere, insa poate pentru voi exista, poate unii dintre voi vor sa foloseasca retelele 4G LTE. In acest caz nu achizitionati un iPhone 5 din SUA sau Canada, iar daca il cumparati de la cineva care l-a adus din strainatate, asigurati-va ca pe cutie este inscriptionat codul A1429 GSM, deoarece acesta este singurul compatibil cu retelele 4G LTE pe frecventa de 1800 MHz. In Romania va fi vandut acest model, in Europa este vandut acest model, nu alegeti altul daca vreti 4G LTE pentru ca nu veti putea folosi reteaua.

In final, la mine pretul mic si vitezele bune pe reteaua DC-HSDPA de pana la 43 Mbits au primat cand am ales sa cumpar un iPhone 5, insa daca pentru voi nu conteaza pretul si conteaza compatibilitatea cu retelele 4G LTE, atunci cumparati un iPhone 5 din Europa sau asteptati ca operatorii sa il lanseze oficial. In Romania se spera ca iPhone 5 sa ajunga in octombrie, dar pana acum am aflat ca nu exista vreo data de livrare/lansare confirmata de Apple pentru tara noastra.

This post was last modified on sept. 25, 2012, 3:35 PM 15:35

Disqus Comments Loading...