X

Apple ar putea fi nevoita sa plateasca 840 de milioane de dolari despagubiri in urma incercarii de a controla piata ebook-urilor din SUA

  De cateva luni de zile compania Apple este implicata intr-un proces complex cu statul american, ea fiind acuzata ca impreuna cu cateva companii mari a incercat sa stabileasca preturile standard pentru toate ebook-urile vandute in SUA. Desigur ca aceasta practica neconcurentiala nu putea fi trecuta cu vederea de catre guvern, dar nici de catre companii, impotriva celor de la Apple fiind formulata vineri o noua cerere de chemare in judecata, la baza sa stand companii din 33 de state americane, ele cerand 840 de milioane de dolari drept despagubiri.

  In cererea depusa la o instanta din New York se mentioneaza faptul ca Apple trebuie sa plateasca minim 231 de milioane de dolari drept despagubiri pentru actiunile sale, suma fiind preluata din procesul intentat de catre Departamentul de Justitie al SUA. Daca va intrebati ce a facut Apple pentru a fi actionata in judecata, ei bine modelul de vanzare al Apple, care presupune ca 30% din pretul platit de client sa ramana la companie, a generat o crestere de 15% a pretului eBook-urilor in SUA, producatorii de carti stabilind un pret minim pentru acestea, la care Apple isi adauga un surplus pentru a avea profit din vanzari.

  In urma actiunilor celor de la Apple, cresterea in vanzarile de ebook-uri a fost de doar 18.1%, adica 280 de milioane de dolari, iar avocatul care a depus cererea de chemare in judecata cere instantei sa forteze Apple sa despagubiri care reprezinta acasta suma in multita cu 3. Desigur ca nimeni nu poate spune daca Apple va fi vreodata obligata sa plateasca atat de multi bani, insa sunt sanse mici ca acest proces sa se termine cu o victorie a celor din Cupertino.

Disqus Comments Loading...