X

Cât plătești pe un iPhone cumpărat cu un abonament pe 2 ani de zile ?

  În cazul în care nu v-ați imaginat deja acest lucru, majoritatea iPhone-urilor sunt vândute în România de către operatorii de telefonie mobilă și asta mulțumită subvențiilor pe care aceștia le acordă clienților interesați de produsele Apple. Operatorii de telefonie mobilă fac în general abonamente recomandate pentru terminalele iPhone la care prețul de achiziție este moderat, dar prețul abonamentului este suficient de mare pentru a acoperi subvenția. Practic singura rațiune din spatele unei asemenea achiziții este imposibilitatea de a suporta costul întreg al unui terminal de la bun început.

Cât plătesc pe un iPhone cumpărat cu abonament de 2 ani ?

  Înainte să începem vă spun că în calcul luam un iPhone 6  16 GB al cărui preț minim în România este de 710€, dar și un abonament standard de 40 de euro la un operator de telefonie mobilă, acesta oferind cel mai bun preț pentru terminal. Dacă ați fi contractat abonamentul respectiv pentru o perioadă de doi ani de zile ați fi plătit 960€, iar dacă adunăm costul standard al telefonului ajungem la 1670€. Cumpărând telefonul cu subvenție la prețul de aproximativ 350€, veți avea un cost final de 1309€ și în baza acestui calcul vă puteți imagina că ați făcut cel mai bun chilipir din lume, nu?

  Ei bine realitatea este că nu, nu ați realizat foarte mare lucru cumpărând un iPhone la preț subveționat deoarece abonamentul recomandat de către operator este gândit în așa mod încât subvenția să fie recuperată cu profit. Chiar și atunci când prelungiți un abonament propriu pentru a cumpăra un telefon mobil la preț redus subvenția este gândită pentru a aduce profit operatorului deoarece vorbim despre o afacere care trebuie să producă bani pentru acționari și nu trebuie să fie în beneficiul utilizatorilor. Dacă mai luăm în calcul și faptul că operatorul îl cumpără la un preț cu câțiva zeci de euro mai mic decât cel listat pentru vânzare, atunci lucrurile sunt și mai clare.

  Gândiți-vă că pentru ceea ce primiți la un abonament de 40 de euro puteți plăti mult mai puțin cu un abonament diferit și opțiuni asociate, iar mulțumită celor de la Digi Mobil, Vodafone, Orange și Telekom au abonamente nelimitate la prețuri extrem de mici, dar despre asta voi vorbi într-un articol separat.

This post was last modified on nov. 14, 2014, 9:33 AM 09:33

Disqus Comments Loading...