X

OS X Yosemite 10.10.3 iti face SSD-ul mai rapid, extinde suportul 4K si 5K

  OS X Yosemite 10.10.3 a fost lansat de catre compania Apple in cursul saptamanii trecute, iar desi acest lucru nu a fost mentionat in lista oficiala de schimbari, compania Apple a implementat suport pentru tehnologia NVM Express, dupa cum puteti vedea din imaginea de mai sus. Noua tehnologie NVM Express inlocuieste interfata AHCI disponibila in vechile Mac-uri, ea reducand latentele de accesare a fisierelor si imbunatatind performantele generale pentru transferul de date in comparatile cu vechiul protocol disponibil pentru utilizatorii globali.

AHCI (Advanced Host Controller Interface) dates back to 2004 and was designed with hard drives in mind. While that doesn’t rule out SSDs, AHCI is more optimized for high latency rotating media than low latency non-volatile storage. As a result AHCI can’t take full advantage of SSDs and since the future is in non-volatile storage (like NAND and MRAM), the industry had to develop a software interface that abolishes the limits of AHCI. The result is NVMe, short for Non-Volatile Memory Express.

  NVM Express sau Non-Volatile Memory Express inlocuieste o tehnologie veche de 11 ani de zile si ii va permite companiei Apple in viitor sa imbunatateasca suplimentar performantele SSD-urilor, inclusiv autonomia bateriei Mac-urilor sale. Separat de aceasta schimbare, compania Apple a extins inclusiv suportul pentru monitoare 4K, astfel ca mult mai multe monitoare pot fi conectate la Mac-uri in ideea de a afisa imagini la rezolutie 4K, insa in anumite conditii.

  Conform Apple, majoritatea monitoarelor 4K single-stream si cele multi-stream sunt suportate la o rata de refresh de 60Hz, iar aici includem si noul MacBook 12 inch, care in ciuda placii grafice nu foarte performante a fost ales pentru a afisa imagini 4K. Mai jos aveti o lista a Mac-urilor ce pot afisa imagini pe monitoare 4K, iar in cazul rezolutiilor de 4096×2160 pixeli, numai Mac Pro 2013 sau iMac 5K si iMac 2014 au compatibilitate cu acest tip de monitoare.

  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015)
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014)
  • Mac Pro (Late 2013)
  • iMac (27-inch, Late 2013 and later)
  • Mac mini (Late 2014)
  • MacBook Air (Early 2015)
  • MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015)

This post was last modified on apr. 13, 2015, 9:23 AM 09:23

Disqus Comments Loading...