X

ONU: a fi online este un drept universal

In cursul zilei de ieri ONU a adoptat o rezolutie prin care aduce o serie de schimbari pentru tratatele semnate pana in prezent, astfel ca incepand de ieri orice om are dreptul de a fi online, acesta fiind unul universal, exact precum oricare alte drepturi pe care ONU incearca sa le garanteze si sa le protejeze.

Practic, prin aceasta rezolutie ONU incearca sa oblige tarile membre sa nu mai restrictioneze accesul oamenilor la internet in diverse moduri, tari precum China sau Turcia, plus multe altele din Orientul Mijlociu, avand obiceiul de a face acest lucru atunci cand in mediul online se publica informatii care nu sunt pe placul guvernelor.

Separat de acest drept, ONU recunoaste faptul ca toate drepturile oamenilor din lumea reala sunt drepturi universale si in mediul online, astfel ca oricine le incalca poate fi tras la raspundere, iar tarile membre ale ONU au obligatia de a face acest lucru in viitor fara restrictii, asa cum se intampla si in prezent cu drepturile offline.

Expansiunea internetului a facut posibila adoptarea acestei rezolutii, numeroase abuzuri fiind facute online de catre diverse state impotriva cetatenilor proprii, sau ai cetatenilor altor state, asa ca ONU acum incearca sa aduca putina ordine in situatia globala a mediului online, lucru care trebuia facut de ceva vreme.

ONU a inceput inca de la inceputul acestui an sa condamne blocarea accesului la internet pentru cetatenii diverselor state, astfel ca adoptarea rezolutiei de luna trecuta este doar o extensie normala a intentiilor initiale ale membrilor organizatiei, rezolutia urmand a se aplica imediat.

Disqus Comments Loading...