X

Cum incarci corect bateria unui smartphone

Marea problema a smartphone-urilor din lumea intreaga este autonomia bateriei, vasta majoritatea dintre ele abia reusind sa functioneze timp de o zi intreaga fara a necesita o incarcare pe parcursul respectivei zile, iar desi vina este in principal a producatorilor, ea este partial si a noastra.

Conform unui website specializat in baterii pentru terminale mobile, numit Battery University, actualele baterii Li-Ion sunt proaste deoarece sunt afectate de “stresul incarcarii”, aceasta problema tinand in principal de modul in care noi incarcam zilnic smartphone-urile sau tabletele, modul folosit de catre multi fiind complet gresit.

De ce incarci gresit un smartphone

Conform acestor presupusi experti in baterii pentru terminale mobile, nu este recomandat sa ne incarcam bateriile pentru perioade lungi de timp, adica peste noapte, sau constant de la o valoare mica la o valoare ridicata, acest tip de incarcare stresand bateriile Li-Ion si reducandu-le viata de functionare.

Un smartphone al carei baterie a fost incarcata pana la valoarea de 100%, dar ramane in continuare in priza, va activa un asa-numit “trickle charge”, adica incarcari scurte si repetate care sa compenseze energia consumata de catre smartphone in timpul functionarii, chiar daca este inchis, dar metoda aceasta genereaza foarte mult “stres” pentru baterie.

Mai mult decat atat, bateriile Li-Ion nu trebuie incarcate complet vreodata, mai ales daca valoarea ramasa este mica, perioada indelungata de incarcare afectand bateria din cauza voltajului mare care trece prin ea, deci daca nu reusiti sa va incarcati smartphone-ul pana la 100%, nu trebuie sa va temeti.

When fully charged, remove the battery. This is like relaxing the muscles after strenuous exercise. Li-ion does not need to be fully charged, nor is it desirable to do so. In fact, it is better not to fully charge, because a high voltage stresses the battery.

Cum incarci corect bateria unui smartphone

Conform acestor experti, cel mai bine este sa incarci bateria unui smartphone constant pe timpul zilei si niciodata pana la 100%, aceste incarcari repetate, dar de scurta durata avand un efect mai mic asupra vietii bateriei decat o incarcare de lunga durata de la o valoare mica.

Practic, bateria nu este “stresata” cu niveluri mari de voltaj care trec prin ea si nu-si completeaza totdeauna ciclurile de incarcare/descarcare, deci pe termen lung ea ar trebui sa isi mentina capacitatea de incarcare la un nivel mai mare si sa functioneze mai bine pentru o perioada mult mai mare de timp.

Ca sa fiu sincer, este si destul de logic de inteles ca aplicarea de curent electric la voltaj mare pentru o perioada lunga de timp afecteaza bateria in cazul incarcarilor similare repetate, iar ideea de a nu lasa telefoanele la incarcat peste noapte nu este noua, foarte multi experti afirmand-o de-a lungul timpului.

Da, producatorii de smartphone-uri spun ca acest lucru nu afecteaza bateria, desi totul se repeta zilnic timp de 1 sau 2 ani, insa cum ar putea ei sa recunoasca exact contrariul si de ce ar face-o, daca scopul lor este sa vanda cat mai multe smartphone-uri anual, multe avand o autonomie redusa din cauza acestui mod gresit de incarcare.

Acestea fiind spuse, nu va lasati telefoanele pentru perioade lungi de timp la incarcat, daca nu este necesar, nu le incarcat pana la 100% decat rar si daca o faceti, nu le lasati conectate la priza pentru mult timp dupa ce bateria spune ca a fost incarcata.

This post was last modified on iul. 17, 2016, 6:55 PM 18:55

Disqus Comments Loading...