Cum incarci corect bateria unui smartphone

Invata cel mai bun mod de a incarca un smartphone pentru a prelungi autonomia bateriei in cazul folosiri indelungate si evita greselile pe care le faci acum.

Marea problema a smartphone-urilor din lumea intreaga este autonomia bateriei, vasta majoritatea dintre ele abia reusind sa functioneze timp de o zi intreaga fara a necesita o incarcare pe parcursul respectivei zile, iar desi vina este in principal a producatorilor, ea este partial si a noastra.

Conform unui website specializat in baterii pentru terminale mobile, numit Battery University, actualele baterii Li-Ion sunt proaste deoarece sunt afectate de “stresul incarcarii”, aceasta problema tinand in principal de modul in care noi incarcam zilnic smartphone-urile sau tabletele, modul folosit de catre multi fiind complet gresit.

De ce incarci gresit un smartphone

Conform acestor presupusi experti in baterii pentru terminale mobile, nu este recomandat sa ne incarcam bateriile pentru perioade lungi de timp, adica peste noapte, sau constant de la o valoare mica la o valoare ridicata, acest tip de incarcare stresand bateriile Li-Ion si reducandu-le viata de functionare.

Un smartphone al carei baterie a fost incarcata pana la valoarea de 100%, dar ramane in continuare in priza, va activa un asa-numit “trickle charge”, adica incarcari scurte si repetate care sa compenseze energia consumata de catre smartphone in timpul functionarii, chiar daca este inchis, dar metoda aceasta genereaza foarte mult “stres” pentru baterie.

Mai mult decat atat, bateriile Li-Ion nu trebuie incarcate complet vreodata, mai ales daca valoarea ramasa este mica, perioada indelungata de incarcare afectand bateria din cauza voltajului mare care trece prin ea, deci daca nu reusiti sa va incarcati smartphone-ul pana la 100%, nu trebuie sa va temeti.

When fully charged, remove the battery. This is like relaxing the muscles after strenuous exercise. Li-ion does not need to be fully charged, nor is it desirable to do so. In fact, it is better not to fully charge, because a high voltage stresses the battery.

Cum incarci corect bateria unui smartphone

incarci corect baterie smartphone

Conform acestor experti, cel mai bine este sa incarci bateria unui smartphone constant pe timpul zilei si niciodata pana la 100%, aceste incarcari repetate, dar de scurta durata avand un efect mai mic asupra vietii bateriei decat o incarcare de lunga durata de la o valoare mica.

Practic, bateria nu este “stresata” cu niveluri mari de voltaj care trec prin ea si nu-si completeaza totdeauna ciclurile de incarcare/descarcare, deci pe termen lung ea ar trebui sa isi mentina capacitatea de incarcare la un nivel mai mare si sa functioneze mai bine pentru o perioada mult mai mare de timp.

Ca sa fiu sincer, este si destul de logic de inteles ca aplicarea de curent electric la voltaj mare pentru o perioada lunga de timp afecteaza bateria in cazul incarcarilor similare repetate, iar ideea de a nu lasa telefoanele la incarcat peste noapte nu este noua, foarte multi experti afirmand-o de-a lungul timpului.

Da, producatorii de smartphone-uri spun ca acest lucru nu afecteaza bateria, desi totul se repeta zilnic timp de 1 sau 2 ani, insa cum ar putea ei sa recunoasca exact contrariul si de ce ar face-o, daca scopul lor este sa vanda cat mai multe smartphone-uri anual, multe avand o autonomie redusa din cauza acestui mod gresit de incarcare.

Acestea fiind spuse, nu va lasati telefoanele pentru perioade lungi de timp la incarcat, daca nu este necesar, nu le incarcat pana la 100% decat rar si daca o faceti, nu le lasati conectate la priza pentru mult timp dupa ce bateria spune ca a fost incarcata.

23 COMENTARII

  1. Teorii peste teorii !!!
    Iphone 6 aproape 2 ani
    Incarcat aiurea fara nici o teorie
    E dusa bateria cam 3/5%
    Batterylife
    Azi maine il schimbam !!! Irelevant zic eu !!!

  2. Eu am avut iPhone 4 timp de 3ani si bateria nu i s-a stricat. L-am ținut toată noaptea la încărcat pana la 100% întotdeauna si nu a pățit nimic. Bateria este in stare perfecta. Acum am iPhone 5S si i-l pun la încărcat si de 2 ori pe zi. Problema nu este la noi, ci la producătorii de bateri sau telefoane. Noi, ca si utilizatori trebuie sa avem grija sa nu folosim încărcătoare contrafăcute pt a nu ne exploda tel in fata.

  3. Si dupa ce incarc bateria in modul prezentat in articol, ma va tine 2-3 zile??? Cred ca nu, deci… Nu vad rostul acestui tip de incarcare.

  4. Bateriile alea de 15 euro nu sunt originale, de fapt nici nu se vand baterii originale pentru iPhone, asa ca aia 15 euro ii cheltui pe ceva fara garantie de functionare corecta.
    Stii cand realizezi ca dai 15 euro cu risc ? Cand se inchide si nu se mai incarca.

  5. Vrajeala! Scaderea asta “dramatica” e insesizabila.. Dai un car de bani pe o astfel de jucarie si mai stai si stresat cu bateria? Da-o ‘ncolo..o schimbi!
    Ce zice Zaone e vrajeala. Am schimbat in trecut la mai multe iphone bateria si functionau perfect..decat o viata stresanta, mai bine te folosesti de telefon si gata!

  6. Ce spui tu e vrajeala, eu stiu persoane care au avut probleme cu baterii chinezesti de puse in telefoane, prezentate ca fiind “originale”, desigur.

  7. Am iphone 6 de 7-8 luni si il incarc o data zilnic si acum mi se stinge la 10-15%. Am si problema cu semiluna si am probleme si cu butonu’ home care se simte ca e ceva sub el. Mi-l schimba la noumax sau istyle?

  8. Am mai citit pe niște site-uri de pe la concurență tot ceva de genul ăsta și am zis să fac o probă. Nu las să ca nivelul bateriei să scadă sub 20% iar când o încarc, o las până la 90%. Sincer, am observat o ușoară creștere a autonomiei.

  9. Eu mă gândesc că atunci când încarci de la 0-100%, bateria se încălzeşte mult mai tare din cauză că stă mai mult timp la încărcat iar senzorii care ne anunță că bateria este complet încărcată, se grăbesc să anunțe încărcarea completă. Și este posibil ca bateria să nu fie chiar 100% încărcată cu toate că telefonul ne arată asta. Sau eu am prea mult timp liber și mi se pare mie. ???

  10. Gsmnet vinde numai chinezarii ca si originale. La fel cum zicea zaone nu exista nimic original pt ca producatorii nu vand piese lui nea caisa care are un site

  11. Zaone, am lăsat tel la încărcat si la 93 % a apărut notificare “bateria încărcată suficient” n-am mai vazut asta pana acum, iOS 10 i6s, ce spui?