X

Aceste camere pentru smartphone le pot depasi pe cele DSLR

De ani si ani de zile asteptam camere pentru smartphone care sa poata face poze mai bune decat aparatele DSLR si desi unele terminale se apropie intr-o anumita masura, diferentele raman mari. Rezolvarea acestei probleme ar putea veni totusi de la noi senzori curbati pentru camerele smartphone-urilor, acestia fiind dezvoltati de catre Microsoft.

Compania americana investeste de ani de zile in dezvoltarea de camere pentru smartphone, iar acesti noi senzori sunt rezultatul proiectului Vermont. Microsoft sustine ca a reusit sa dezvolte un senzor concav pentru camerele smartphone care spre deosebire de cele normale are rezolutie mai buna si inregistreaza poze mai bune cand lumina este slaba.

Teoretic, Microsoft da de inteles ca acesti senzori ar putea oferi performante similare celor ale unui aparat DSLR, dar de la un simplu smartphone. Proiectul este in dezvoltare din 2012, iar marea realizare a fost capacitatea de a curba senzorul de imagine al camerei smartphone pentru a permite inregistrarea de poze mult mai bune decat cele facute cu terminalele actuale.

Senzorul de imagine al Microsoft are o curbura de 3 ori mai mare decat cea a unuia normal pentru smartphone, dar el poate face poze mai bune decat un DSLR Canon EOS-1Ds. Vorbim aici despre depasirea DSLR-ului cand vine vorba despre claritatea imaginilor si uniformitatea iluminarii, lucru pe care niciun smartphone de acum nu il poate face.

Practic, Microsoft a reusit sa creeze un senzor de imagine pentru camerele smartphone care ar indeplini visurile multor utilizatori, dar desigur ca el este, deocamdata, departe de lansare. Nu se stie cat va dura pana cand Microsoft ar putea oferi un asemenea senzor pe piata, dar cu siguranta exista si alte companii care dezvolta ceva similar.

“A new curved sensor camera developed by Microsoft Research may well help deliver the biggest step forward in smartphone photography in years. Project Vermont’s latest prototype, the team says, uses a cellphone-sized sensor, but is capable of “significantly” outperforming “a Canon 1Ds DSLR in both sharpness and uniformity of illumination””

 

 

This post was last modified on mai 31, 2017, 9:12 AM 09:12

Disqus Comments Loading...