X

Microsoft: ANCHETA Noua pentru DARE de MITA

Microsoft a fost implicata in Romania intr-un scandal foarte mare acum cativa ani, cand cativa politicieni romani au fost arestati in cadrul unei anchete privind mita luata pentru a cumpara licente pentru produse ale companiei americane. Acel dosar n-a mai ajuns inca la un final, dar compania Microsoft este implicata acum intr-o noua ancheta, de aceasta data in Ungaria, insa acuzatia este aceeasi, dare de mita pentru a-si vinde produsele catre guvernul ungar.

Microsoft este acuzata ca ar fi vandut licente catre o companie intermediara, care mai apoi ar fi vandut licentele catre guvern la un pret mult mai mare, iar diferenta dintre sume ar fi fost mita primita de catre cei care au semnat contractele de achizitie. Ancheta este facuta de catre autoritatile din SUA, unde este ilegala oferirea de mita de catre companii local, sau in tari straine, pentru a-si vinde produsele, dar totul este deocamdata abia la inceput.

Microsoft: ANCHETA Noua pentru DARE de MITA

Microsoft a declarat pentru presa americana ca este cooperanta cu ancheta desfasurata de catre Ministerul Justitiei din SUA, dar si ca a facut investigatii interne, concediind patru angajati care au avut legatura cu vanzarile din Ungaria, plus managerul subsidiarei locale. Asta practic este o confirmare a faptului ca Microsoft a oferit intr-adevar mita pentru guvernul local astfel incat acesta sa-i cumpere produsele, altfel n-ar fi existat vreo logica in concedierea acestor angajati.

“Microsoft Corp. is being investigated by U.S. authorities over potential bribery and corruption related to software sales in Hungary. Microsoft allegedly sold software such as Word and Excel at a steep discount to middleman companies, which then sold the same products to the Hungarian government at a much higher price. … the company has already fired four employees related to the Hungary probe, as well as the country manager, Istvan Papp.”

Microsoft este la a patra ancheta de acest gen, separat de cea privind Romania, compania fiind verificata si pentru actiivtatea din China, sau Italia, insa zvonuri exista ca inclusiv in Rusia si Pakistan s-ar fi dat mita pentru a vinde produsele. Avand in vedere ca ancheta e abia in faza incipienta, e greu de spus cand se va termina, si cum, insa din moment ce Microsoft a luat decizia de a concedia deja 5 angajati, e clar ca activitatea n-a fost legala.

This post was last modified on aug. 25, 2018, 6:40 PM 18:40

Disqus Comments Loading...