X

Calea Lactee: SECRETUL cu Impact URIAS pentru Toata Omenirea

Calea Lactee este galaxia care ne gazduieste, este “casa” nu doar pentru Pamant, ci si pentru milioane de alte planete si stele, dar povestea sa ascunde multe alte secrete extrem de importante despre care foarte multa lume nu stie. Mai exact, Calea Lactee a distrus o galaxie mai mica, care sta in orbita sa, iar in acest proces de distrugere s-ar ascunde si informatii cu privire la materia intunecata, cea pe care cu greu o detecteaza cercetatorii.

Calea Lactee a distrus partial galaxia Sagetatorul, aflata la 70.000 de ani-lumina de centrul galaxiei noastre, iar in baza acestei distrugeri oamenii de stiinta au facut un fel de “harta” pentru detectarea materiei intunecate. Oamenii de stiinta pot monitoriza gruparile de stele si galaxiile pentru a calcula cata materie intunecata se afla intre ele, iar totul in baza miscarilor pe care acestea le fac prin univers de-a lungul timpului.

Calea Lactee: SECRETUL cu Impact URIAS pentru Toata Omenirea

Calea Lactee este atent monitorizata de decenii de catre cercetatori pentru a descoperi in care dintre zonele sale se ascunde materie intunecata, insa oamenii de stiinta au o provocare foarte mare in fata. Totusi, multumita monitorizarilor facute de catre satelitul ESA numit Gaia, cercetatorii au reusit sa descopere ca materia intunecata este mai densa in apropierea discului galaxiei Calea Lactee, aceasta fiind mai putin densa in planul galactic.

“Rezultatele echipei sugerează că distribuția materiei întunecate în jurul Căii Lactee este complexă. Mai aproape de discul galaxiei noastre, unde se așteaptă ca materia întunecată să fie cea mai densă, haloul are forma unei sfere zdrobite – un pic ca un dovleac, cu vârful dovleacului îndreptat în afara planului galactic. Dar mai devreme, la aproximativ 65.000 de ani lumină de centrul galactic, forma halo-ului se schimbă: dovleacul se răstoarnă pe lateral, astfel încât tulpina sa să fie aliniată cu discul galaxiei.”

Calea Lactee are totusi la 65.000 de ani-lumina distanta de centrul sau mai putina materie intunecata, dar forma pe care o ia aceasta este mult mai apropiata de cea a discului galaxiei noastre. In rest, prin toata galaxia Calea Lactee exista materie intunecata distribuita in mod nu foarte complex, astfel incat sa acopere chiar cele mai indepartate dintre colturile galaxiei, dar cu toate acestea, ramane destul de greu de observat.

Calea Lactee are multa materie intunecata in interiorul sau, ca orice alta galaxie, insa cercetatorii se chinuie destul de mult sa descopere exact unde se afla aceasta, si sa faca o harta clara cu locatiile in care ea poate fi observata.

This post was last modified on oct. 9, 2020, 6:27 PM 18:27

Disqus Comments Loading...