X

Planeta Jupiter: Anunt IMPRESIONANT cu o Descoperire Majora

Planeta Jupiter este astazi in centrul unui anunt impresionant cu privire la o descoperire foarte importanta care a fost facuta de catre oamenii de stiinta, si care ne arata cat de multe se petrec acolo chiar acum. In clipul video de mai sus puteti vedea luna Io, de langa planeta Jupiter, una dintre cele mai importante care exista in momentul de fata in sistemul solar, ea fiind monitorizata cu atentie de catre cercetatori din cauza felului in care a fost formata.

Planeta Jupiter este una dintre cele mai misterioase din sistemul solar, iar asta pentru ca nu a putut fi cercetata chiar atat de intens de catre oamenii de stiinta din cauza distantei foarte mari in raport cu Pamantul, dar si a atmosferei sale. Luna Io, pe de alta parte, este una dintre cele de langa planeta Jupiter care a putut fi monitorizata atent, si este “lumea” cea mai activa, din punct de vedere vulcanic, din intregul sistem solar in momentul de fata.

Planeta Jupiter: Anunt IMPRESIONANT cu o Descoperire Majora

Planeta Jupiter nu pare sa fie la fel de activa din acest punct de vedere, insa in cazul Io se pare ca nu mai putin de 30% – 50% din atmosfera lunii este produsa de catre activitate vulcanica care are loc in fiecare zi acolo. Oamenii de stiinta au identificat trei tipuri de gaze care se ridica de pe suprafata lunii Io in atmosfera sa, si au observat ca activitatea sa vulcanica se intinde pe cam toata suprafata, ceva ce nu e la fel in cazul planetei Jupiter.

“Nu se știe care proces conduce dinamica în atmosfera lui Io. Este o activitate vulcanică sau un gaz care s-a sublimat de pe suprafața înghețată când Io este în lumina soarelui? Când Io trece în umbra lui Jupiter și este în afara razelor solare directe, este prea rece pentru dioxidul de sulf gazos și se condensează pe suprafața lui Io. În acea perioadă, putem vedea doar dioxid de sulf de origine vulcanică. Prin urmare, putem vedea exact cât din atmosferă este afectat de activitatea vulcanică.”

Planeta Jupiter are un rol foarte mare in activitatea vulcanica a lunii Io, iar asta pentru ca forta sa gravitationala genereaza miscari tectonice care sustin aceasta activitate de milioane, peste milioane de ani. Oamenii de stiinta au descoperit chiar recent ce impact foarte mare are planeta Jupiter asupra lunilor sale din acest punct de vedere, si se pare ca vom vedea chiar mai multe informatii despre acest proces in cursul saptamanilor urmatoare.

Planeta Jupiter este una dintre lumile cele mai misterioase din intregul sistem solar, astfel ca ramane sa vedem in ce masura vom reusi sa aflam de la cercetatori mai multe secrete cu privire la ceea ce se intampla acolo.

Disqus Comments Loading...