X

Planeta Saturn: INCREDIBILA Descoperire, Cercetatorii Surprinsi

Planeta Saturn este iar scena unei descoperiri importante facute pentru omenire, iar asta deoarece oamenii de stiinta au observat ceva ce nu parea a fi posibil, dar care in final s-ar putea dovedi a fi o premiera importanta pentru omenire. Mai exact, cu multi ani in urma nava spatiala Cassini a celor de la NASA a survolat suprafata de pe luna Enceladus care apartine de planeta Saturn, ea observand o serie de gaze eliminate din suprafata planetei catre univers.

Planeta Saturn are mai multe luni in orbita sa, insa cand vine vorba despre Enceladus, oamenii de stiinta sunt de parere ca acele eliminari de gaze, printre care se afla si metanul, ar putea fi o posibila dovada a existentei vietii pe luna. Sonda spatiala Cassini a detectat urme mari de gaz metan printre gazele eliminate de catre luna Enceladus de langa planeta Saturn, iar asta i-a convins pe oamenii de stiinta sa se uite cu mai multa atentie la ceea ce se intampla acolo.

Planeta Saturn: INCREDIBILA Descoperire, Cercetatorii Surprinsi

Planeta Saturn nu a dezvaluit pana acum ca ar putea ascunde urme de viata sub atmosfera sa, insa luna Enceladus ar putea avea forme de viata sub suprafata din cauza cantitatilor mari de gaz metan eliminat in spatiul cosmic, sau cel putin asta cred cercetatorii. Desigur ca exista foarte multe procese biologice care sunt capabile sa produca metan inclusiv pe Pamant, astfel ca descoperirea de pe planeta Saturn nu ar avea neaparat legatura cu viata, dar oamenii de stiinta o considera o mare posibilitate.

“Am vrut să știm: Microbii asemănători pământului care „mănâncă” dihidrogenul și produc metan ar putea explica cantitatea surprinzător de mare de metan detectată de Cassini? Căutarea unor astfel de microbi, cunoscuți ca metanogeni, la fundul mării Enceladus ar necesita misiuni de scufundare extrem de provocatoare, care nu sunt la vedere de câteva decenii. Evident, nu concluzionăm că viața există în oceanul lui Encelad. Și metanogeneza biologică pare să fie compatibilă cu datele. Cu alte cuvinte, nu putem arunca „ipoteza vieții” ca fiind foarte improbabilă. Pentru a respinge ipoteza vieții, avem nevoie de mai multe date din misiunile viitoare.”

Planeta Saturn are in luna Enceladus una dintre cele mai active din orbita sa, iar oamenii de stiinta considera ca sub suprafata sa ar exista vaste oceane, unele inghetate, in care s-ar putea ascunde diverse forme de viata. Desigur ca e nevoie de explorari suplimentare pentru a putea descoperi daca exista intr-adevar posibile forme de viata pe luna Enceladus de langa planeta Saturn, astfel ca ramane sa vedem ce vor descoperi viitoarele sonde spatiale trimise acolo.

Planeta Saturn va avea lunile explorate in urmatorul deceniu de cel putin o sonda spatiala, astfel ca exista foarte multe intrebari ale oamenilor de stiinta care asteapta raspunsuri in urmatorii ani, dar ramane de vazut daca ele vor veni.

This post was last modified on sept. 22, 2021, 8:55 PM 20:55

Disqus Comments Loading...