X

Valeriu Gheorghita: Iesirea din Pandemie si Vestile Bune pentru Romani

Valeriu Gheorghita le-a vorbit romanilor din toata tara despre iesirea din pandemia de Coronavirus, aducand in discutie si vesti bune aduse de catre o serie de schimbari in ceea ce priveste perioada de carantina, aceasta fiind redusa pentru toata lumea, indiferent de statusul vaccinal.

Valeriu Gheorghita spune ca e probabil ca pandemia sa se incheie in curand, si sa intram intr-o faza de endemie, dar asta inseamna ca virusul va continua sa genereze infectari in randul oamenilor, chiar si grave, autoritatile acceptand doar faptul ca situatiile nu vor mai fi la fel de grave precum in trecut.

“Ne place sa credem ca situatia se va imbunatati, probabil ca virusul va intra intr-o faza endemica. Trebuie totusi sa spun ca a intra intr-o faza de endemie nu inseamna ca virusul e mai putin periculos, e doar o definitie epidemiologica prin care expertii accepta faptul ca virusul ramane in circulatie, dar el in continuare genereaza imbolnaviri, si vor aparea cazuri grave.

Eu cred ca nu va avea un impact semnificativ (n. red. reducerea perioadei de carantina) tinand cont de faptul ca izolarea este diferita. Evolutia bolii este diferita de la o persoana vaccinata la o persoana nevaccinata. Era inutil, practic, si ineficient, mai ales din punct de vedere medical, sa avem diferente intre perioada de carantina, din moment ce oamenii care se inecteaza fac acest lucru in aceste 5 zile.

Nu era rost, nu exista o justificare medicala pentru care sa facem aceasta diferentiere. Acestea sunt datele pe care le avem actual in conditiile variantei Omicron. Pentru celelalte variante lucrurile stateau diferit pentru existau diferente in functie de comportamentul bolii de la o persoana, la alta, in functie de statusul vaccinal al ei.

La momentul actual varianta Omicron a schimbat putin regulile, si stim ca susceptibilitatea la infectie este cumva apropiata intre cei nevaccinati, si cei vaccinati cu o prima schema, nu vorbim de booster, unde stim ca susceptibilitatea la infectare este redusa la jumatate.

Eu nu-mi dau seama cati oameni se vaccineaza doar pentru a avea o perioada de carantinare mai scurta, si nu as vrea sa intru intr-o zona de speculatie, ca sunt multi, sau putini, dar probabil ca exista un numar de persoane pentru care conteaza acest lucru, insa acum important e ca persoana vaccinata sta 5 zile, nu trebuie neaparat sa fac comparatie cu o persoana nevaccinata.”

This post was last modified on feb. 8, 2022, 9:12 AM 09:12

Disqus Comments Loading...