X

NATO a Invitat Oficial Finlanda si Suedia sa Adere la Alianta

NATO a invitat in mod oficial Finlanda si Suedia sa se alature aliantei in cadrul Summit-ului care a avut loc la Madrid in cursul zilei de ieri, o decizie care a fost posibila pentru ca Turcia a fost de acord sa nu isi foloseasca dreptul de veto in urma unor negocieri avute cu ambele tari pentru a le permite aderarea la alianta.

In cadrul Summit-ului NATO s-a spus ca intrarea acestor doua tari in alianta va aduce si mai multa securitate pentru intreaga alianta, nu doar pentru ele, iar asta pentru ca efectivele trupelor dislocate in diverse colturi ale lumii vor creste multumita soldatilor ambelor tari care vor fi de acum la dispozitia comandamentului general.

Conform declaratiilor NATO, vor fi luate anul viitor noi decizii cu privire la sumele de bani pe care tarile care fac parte din alianta le vor cheltui ca parte a angajamentelor luate, unele crescandu-si deja alocarile bugetare pentru a cumpara mai multa tehnica militara si munitie in perioada urmatoare.

Ne reafirmăm angajamentul față de Politica Ușilor Deschise a NATO. Astăzi, am decis să invităm Finlanda și Suedia să devină membre NATO și am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare. În orice aderare la Alianță, este de o importanță vitală ca preocupările legitime de securitate ale tuturor Aliaților să fie abordate în mod corespunzător.

Salutăm încheierea memorandumului trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia în acest sens. Aderarea Finlandei și Suediei le va face mai sigure, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură. Securitatea Finlandei și a Suediei este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare.

Salutăm progresul considerabil în ceea ce privește cheltuielile aliate pentru apărare începând cu 2014. În conformitate cu angajamentul nostru din articolul 3 din Tratatul de la Washington, ne vom consolida și mai mult capacitatea individuală și colectivă de a rezista tuturor formelor de atac. Ne reafirmăm angajamentul față de angajamentul de investiții în apărare în întregime. Ne vom baza pe acest angajament și vom decide anul viitor asupra angajamentelor ulterioare după 2024.

This post was last modified on iun. 29, 2022, 10:37 PM 22:37

Disqus Comments Loading...