X

Suedia si Finlanda au finalizat tratatele de aderare la NATO

Suedia si Finlanda au finalizat tratatele de aderare la NATO, au fost de acord cu toate prevederile care trebuie indeplinite in vederea aderarii la alianta, astfel ca acum urmeaza ca acele tratate sa fie ratificate de catre zecile de state care fac parte din alianta, si care trebuie sa isi dea acordul pentru acceptarea lor.

NATO si-a aratat disponibilitatea de a primi Finlanda si Suedia in cadrul aliantei, exceptie facand Turcia, care a impus o serie de conditii ce trebuie indeplinite pentru ca procesul de aderare sa fie finalizat, dar inclusiv acest pas ar trebui sa fie dus la indeplinire in cursul saptamanilor urmatoare de catre toate cele 3 tari.

“Finlanda și Suedia au încheiat luni (4 iulie 2022) discuțiile de aderare la sediul NATO de la Bruxelles, așa cum au convenit săptămâna trecută de liderii NATO la summitul lor de la Madrid. Ambele țări și-au confirmat oficial dorința și capacitatea de a-și îndeplini obligațiile și angajamentele politice, legale și militare ale aderării la NATO.

Discuțiile au fost purtate între oficiali NATO și reprezentanți din Finlanda și Suedia. Delegația finlandeză a fost condusă de ministrul de externe Pekka Haavisto și ministrul apărării Antti Kaikkonen, delegația suedeză a fost condusă de ministrul de externe Ann Linde. Reuniunile pentru fiecare țară au fost conduse de secretarul general adjunct al NATO pentru afaceri politice și politică de securitate, Bettina Cadenbach.

După încheierea discuțiilor, Aliații urmează să semneze marți (5 iulie 2022) la sediul NATO Protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia. Protocoalele de aderare vor ajunge apoi către toate țările NATO pentru ratificare, conform procedurilor lor naționale.”

This post was last modified on iul. 5, 2022, 12:39 AM 00:39

Disqus Comments Loading...