X

Ministrul Educatiei: Confirmare de Ultim Moment, Toate Scolile Vizate de Schimbari Majore

Ministrul Educatiei explica schimbarile extrem de mari care sunt facute pentru scolile din toata Romania incepand cu anul 2023, dupa ce noile legi ale educatiei vor fi adoptate si promulgate, el spunand ca se rezolva inechitatea in ceea ce priveste admiterea la liceu pentru elevi din diverse scoli si judete.

Ministrul Educatiei spune ca evaluarea standardizata si examenele de admitere la ecolegiile nationale vor pune elevii pe picior de egalitate cand vine vorba despre accesul la liceele dorite, pentru ca elevii cu medii gimnaziale mari in scoli mai putin exigente vor avea aceleasi sanse cu elevii cu medii gimnaziale mai mici din scoli mai exigente.

„Este o cerere de multa vreme (n. red. nu se tine cont de notele din gimnaziu la evaluarea nationala), si am pendulat intre diverse ponderi ale mediilor din gimnaziu. Mediile din gimnaziu n-au avut o relevanta crescuta de la bun inceput. Si elevi precum sunt eu, care nu am niciun fel de aptitudini artistice la muzica si desen, au alergat pentru nota 10 la aceste materii.

Unii au obtinut, la presiunea parintilor asupra profesorilor, au obtinut. Perioada de criza sanitara a facut in asa fel incat 60% dintre elevi aveau medii peste 8.50. Medii intre 9.5 si 10 au foarte multi elevi, au mult mai multi decat merita, o spun cu tristete, si atunci este o dscriminare si o dezavantajare crasa a acelor elevi care sunt intr-adevar de nota 9.5, sau 10, in raport cu alti alevi din alte scoli.

Ca sa se elimine toata aceasta nedreptate, solutia corecta este concursul de admitere sa fie concurs de admitere, sau evaluarea nationala sa fie cu notele obtinute de elev intr-un sistem de evaluare standardizata. Tot vina scolii este pentru ca neavand un sistem de evaluare standardizata, nota 8, sau 9, inseamna cu totul si cu totul altceva intr-o scoala din … sa nu dezavantajaez vreo localitate, sunt judete cu rezultate slabe.

Cand vine un copil dintr-un judet limitrof Bucurestiului sa dea admitere la un colegiu din Bucuresti, si vine cu nota gimnaziala 9.90, el e mai bine plasat decat un elev de la un liceu cu renume care are 9.50 media anilor de gimnaziu. Facem investitii directionate cu precadere spre scolile din judetele care au nevoie.

Salariile vor avea o componenta de baza prin normare, dar vor avea, apropo de salarii mai bune, si o componenta de evaluare a progresului scolar. Eu stiu de la bun inceput ca sunt, si voi fi mai criticat decat sunt acum. Am spus-o clar ca sustin ca acel director de scoala care nu reuseste sa atinga standardele minime de calitate ale actului educational, isi pierde automat postul prin efectul legiil.”

This post was last modified on iul. 20, 2022, 8:53 AM 08:53

Disqus Comments Loading...