X

Mesajul Important al lui Volodimir Zelenski privind Centrala Nucleara Zaporojie

Volodimir Zelenski cere in cadrul unui anunt oficial demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, care acum este inspectata de catre reprezentantii AIEA trimis de catre ONU, el cerand furnizarea de informatii publice obiective cu privire la gravitatea situatiei care este inregistrata acolo acum.

Astăzi, misiunea AIEA a sosit la CNE Zaporizhzhya. Este bine că s-a întâmplat, faptul în sine, în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse și a bombardării cinice a Energodar și a teritoriului stației. Ucraina a făcut totul pentru ca această misiune să se întâmple. Dar este rău că ocupanții încearcă să transforme această misiune a AIEA – cu adevărat necesară – într-un tur inutil al stației. Cred că acest lucru va fi prevenit.

Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi și cu membrii misiunii de la Kiev, am convenit ca misiunea să fie însoțită de jurnaliști din mass-media ucraineană și internațională. Jurnalişti independenţi. Pentru ca lumea să vadă adevărul. Am văzut ce se întâmplă cu adevărat. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Deși promis. Din păcate, ocupanții nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat o masă a propagandiştilor lor. Din păcate, reprezentanții AIEA nu i-au protejat pe reprezentanții presei independente.

Sperăm ca misiunea să tragă totuși concluzii obiective din circumstanțele de la stație. Și principalul lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului stației. Acesta este scopul eforturilor ucrainene și internaționale. Și este rău că nu am auzit încă apelurile corespunzătoare de la AIEA. Deși am vorbit despre asta cu domnul Grossi la întâlnirea noastră de la Kiev. A fost cheia – cheia! – un punct de securitate al acordurilor noastre: demilitarizarea și controlul deplin de către lucrătorii noștri nucleari.

Când armata rusă va părăsi în sfârșit teritoriul CNE Zaporizhzhia, când își vor lua armele și muniția, când vor înceta să bombardeze Energodar și zonele învecinate și provocările lor, uzina Zaporizhzhia va putea reveni la muncă în siguranță, care a fost întotdeauna sub controlul Ucrainei.

This post was last modified on sept. 2, 2022, 12:38 AM 00:38

Disqus Comments Loading...