X

Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Declaratia Importanta cu Schimbari pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii a facut o declaratie extrem de importanta care vizeaza spitalele din toata Romania, peste 400 la numar, iar asta pentru ca Alexandru Rafila vorbeste despre modul in care sunt realizate verificarile pentru respectarea regulilor din spitale, dar si cresterea normei de hrana pentru pacienti.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre felul in care ar trebui sa se faca inclusiv vizitele pentru pacientii care sunt internati in spitalele din Romania, iar asta pentru ca urmeaza sa fie facute o serie de modificari pentru ordinul care este in momentul de fata in vigoare din acest punct de vedere.

“In tara sunt 400 de spitale, ministerul are 67 dintre ele, restul de vreo 330 sunt la autoritatile locale, ele sunt cele care “pastoresc” aceste spitale. Corpul de control al ministrului poate sa mearga in situatii punctuale, si merge in foarte multe situatii punctuale care nu se refera neaparat la masa pacientilor, se refera la multe aspecte care tin de incalcarea legii, serioasa a legii.

Trebuie sa mergem la diverse sesizari. Sigur ca ei pot sa mearga sa verifice acest lucru, dar trebuie anumite specializari pentru a putea constata, calitatea meselor, numarul de calorii, conditiile igienice. Nu stiu daca la corpul de control exista vreun medic in minister, si e clar ca aceste lucruri putem sa le facem, eventual, cu inspectia sanitara de la nivelul fiecarui judet, nu de la nivel de minister.

Inspectia sanitara, in general, se refera la conditiile igienco-sanitare. La masa inspectia sanitara poate sa constate, in principiu, daca sunt respectate conditiile igienice de furnizare a mesei. Mi-as dori sa am la dispozitie mai multi medici calificati. Eu am militat pentru dublarea sumei pentru alocatia zilnica de hrana de la 11 LEI, la 22 de LEI in spitale.

Acest lucru a coincis cu momentul in care s-a discutat despre alocatia de masa pentru refugiatii din Ucraina, care primeau aceeasi suma, si mi se parea normal ca si pacientii din Romania sa primeasca cel putin aceeasi suma precum refugiatii din Ucraina. Faptul ca exista, probabil, unele spitale in care cei 22 de LEI nu sunt folositi pentru masa, ci pentru altceva, cand putem constata legal daca contractele sunt frauduloase, dar e imposibil pentru 400 de spitale.

O sa ma gandesc la o solutie, ea nu vine peste noapte, dar o sa ma gandesc. Legat de accesul in spitale a apartinatorilor pacientilor, eu am facut un ordin de ministru publicat, care e valabil si obligatoriu pentru toate spitalele din Romani. Ordinul privind vizita in spitale exista din 2010, sau 2012, e un ordin valabil, l-am vazut si il vom modifica, iar oricine are dreptul sa-si viziteze ruda.”

This post was last modified on nov. 8, 2022, 8:39 PM 20:39

Disqus Comments Loading...