X

Ministrul Sanatatii: ULTIM MOMENT, Problema Grava cu Impact Major in Toata Romania

Ministrul Sanatatii face un foarte important anunt de ultim moment, si le vorbeste tuturor romanilor despre una dintre cele mai erioase probleme cu care se confrunta in momentul de fata milioane de oameni, iar asta pentru ca aduce in atentie problema lipsei medicamentelor din multe farmacii din tara.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce aceasta lipsa a unor medicamente din farmaciile din Romania este o problema greu de rezolvat, dar si de ce apar probleme de acest gen in Romania, in timp ce in alte tari din Europa ele nu exista, sau cel putin nu au aceeasi amploare precum cea inregistrata in Romania.

“Crizele medicalementelor nu apar din senin, pentru ca si ele sunt o marfa, si ea trebuie sa respecte niste principii economice pentru a exista pe piata. Trebuie sa existe o corelatie intre pretul acestei marfi, si interesul pentru a produce si distribui acea marfa. Romania, din pacate, are un sistem pagubos, sigur e vechi acest sistem, e de mai mult de 10 ani, de calcul a pretului la medicamente.

Se spune ca in Romania, si asa s-a calculat intotdeauna, pretul cel mai mic dintre costurile din 12 tari europene, sau pretul care se referentia un anumit produs care intra la un anumit moment pe piata. Ce am gasit noi? Am gasit ca produsul de referinta de multe ori nu exista, uneori fara autorizatie de punere pe piata, sau acest pret de referinta raportat la cosul de 12 tari, e atat de mic incat producatorii nu sunt stimulati.

Sa nu uitam un lucru extrem de important in legatura cu aceste medicamente, multi dintre producatorii medicamentelor generice sunt fabrici din Romania. Sunt 20 de fabrici in Romania care fac astfel de medicamente, iar aici ar trebui sa fie o politica dubla, una care sa sprijine, sau sa existe mecanismul prin care medicamentele sa fie mentinute pe piata.

O alta componenta ar trebui sa se refere la sustinerea acestor producatori care au, cred ca 1% – 1.5% din PIB-ul Romaniei e dat de acesti producatori de medicamente generice, care sunt in multe orase din tara. Noi la minister avem o singura entitate, este vorba despre Antibiotice Iasi, dar restul sunt private in totalitate.

Important este ca sunt fabrici de medicamente, si sa le ai e un lucru important. Spre deosebire de, care avem aceasta politica de pret, tari precum Ungaria, sau Polonia, au de trei ori mai multe variante, varietati, de medicamente generice, pentru ca la generice ai de obicei mai multi producatori care fac acelasi medicament. E clar ca nu am avut o politica de incurajare a ramanerii medicamentelor pe piata.”

This post was last modified on nov. 28, 2022, 9:41 PM 21:41

Disqus Comments Loading...