X

Ministrul Apararii face 2 Anunturi IMPORTANTE Legate de SUA, Armata Romana si NATO

Ministrul Apararii aduce in atentia romanilor din toata tara 2 anunturi foarte importante care au legatura cu SUA, Armata Romana, NATO si Ucraina, iar asta pentru ca vorbim despre o serie de discutii purtate cu comandantul Marinei Militare a SUA in legatura cu situatia regionala de securitate, si cooperarea cu armata tarii noastre.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce s-a discutat, dar si despre intalnirea avuta cu omologul sau din Ucraina, in cadrul discutiilor in format Ramstein, intalnirile fiind extrem de importante pentru asigurarea constanta suportului pentru Ucraina, dar si a protejarii Romaniei in contextul razboiului.

“Am avut o discuție foarte bună cu comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiralul Mike Gilday. Situația regională de securitate, cu accent pe spațiul riveran Mării Negre, a fost unul dintre subiectele aflate pe agenda întâlnirii. Regiunea are o mare încărcătură strategică pentru securitatea euro-atlantică, iar România apreciază efortul SUA de a disloca efective și capabilități consistente pe flancul estic aliat și, implicit, în țara noastră.

O atenție deosebită am acordat-o stadiului cooperării bilaterale în domeniul naval și a diversificării instruirii navale comune, în condițiile limitării prezenței militare în Marea Neagră a statelor non-riverane, precum și din cauza războiului din Ucraina.

La rândul său, locțiitorul șefului Apărării a evidențiat eficiența în planul descurajării și impactul pozitiv în planul instruirii pe care o au militarii americani în activitatea curentă, alături de militarii români. „După declanșarea războiului în Ucraina, creșterea rapidă a prezenței americane pe malul românesc al Mării Negre a însemnat și adaptarea rapidă și fără sincope a programului de instruire a forțelor noastre.

Am participat, astăzi, la cea de-a opta reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc în Baza Aeriană Ramstein, Germania. Cu această ocazie am avut și o discuție cu omologul meu Oleksii Reznikov, care a condus delegația Ucrainei. Cred cu tărie că am dat dovadă de hotărâre și eficiență în sprijinirea Ucrainei vecine, dar și în consolidarea unității noastre.

Peste 50 de țări și organizații s-au reunit pentru o singură cauză, susținând o națiune liberă și democratică, împotriva agresiunii ilegale şi neprovocate a Federației Ruse. Trebuie să continuăm să oferim sprijin multidimensional Ucrainei pentru a o ajuta să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială. Consider că unitatea noastră, valorile împărtășite și democrația nu sunt doar simple declarații, ci se constituie în acțiuni care produc rezultate concrete.”

This post was last modified on ian. 22, 2023, 6:16 PM 18:16

Disqus Comments Loading...