X

Ministrul Sanatatii Anunta o Hotarare de Guvern de ULTIMA ORA cu Sanctiuni foarte Importante

Ministrul Sanatatii anunta o hotarare de Guvern de ultima ora cu o serie de sanctiuni foarte importante care se vor aplica in mod oficial in Romania dupa adoptare, ele vizand nerespectarea normelor de igiena din domeniul sanatatii publice, o problema extrem de importanta care afecteaza foarte multa lume.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ce fel de modificari urmeaza sa aduca aceasta Hotarare de Guvern, acestea fiind totusi doar o parte dintre cele care vor fi resimtite de catre romanii din intreaga tara dupa ce hotararea va fi adoptata, asa ca este de asteptat sa fie impuse inclusiv altele in viitorul apropiat.

“În prezentul act normativ se prevăd contravențiile la normele din domeniul sănătăţii publice ca urmare a adoptării de noi reglementări în domeniul sănătăţii publice, urmare a evoluţiei legislaţiei naţionale în domeniul sănătăţii publice, și în contextul armonizării cu legislaţia Uniunii Europene și a sancţiunilor cu privire la: procedurile de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei;

Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei; normele de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor fără bloc alimentar propriu. De asemenea sunt stabilite contravenții pentru: nerespectarea normelor de igienă din unităţile de învățământ preuniversitar privind întocmirea meniurilor personalizate copiilor/tineriilor cu diferite alergii/afecțiuni medicale, și a alimentatiei in aceste unitati.

Nerespectarea normelor de igienă din unităţile de învățământ preuniversitar în ceea ce priveste asigurarea alimentatiei, corespunzatoare Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, pentru care nu sunt stabilite contraventii și sancțiuni contravenționale.

Totodată, prin prezentul act normativ se reglementează faptele ce constituie contravenții față de prevederile actelor normative în vigoare, referitoare la:  Normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, privind asigurarea apei filtrate în spațiile unde se desfășoară activitatea de dezinfecţie de nivel înalt pentru instrumentarul, dispozitivele şi echipamentele care nu suportă autoclavarea”.

Totodată, prin proiectul de act normativ se abrogă art. 33 alin. (1) lit. g) din Hotarârea Guvernului nr. 857/2011, ca urmare a introducerii în Ordinul MS nr. 1761/2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederii referitoare la obligativitatea asigurării apei filtrate în spațiile unde se desfășoară activitatea de dezinfecţie de nivel înalt pentru instrumentarul, dispozitivele şi echipamentele care nu suportă autoclavarea” și nu “apă sterilă” , cum este în prezent prevăzut la art. 33 alin. (1) lit. g) din HG 857/2011.”

This post was last modified on mart. 3, 2023, 9:01 PM 21:01

Disqus Comments Loading...