X

INGRIJORARI la Centrala Nucleara Zaporojie din Ucraina, Anuntul AIEA

Ingrijorarile privind centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, continua sa creasca dupa ce barajul de la Kakhovka a fost distrus de catre Rusi, iar o buna parte din apa care era blocata de catre el a inceput sa curga departe de locatia in care se afla cea mai mare centrala nucleara din Europa la ora actuala.

Centrala nucleara Zaporojie folosea apa din bazinul barajului Kakhovka pentru a-si raci reactoarele, iar in urma distrugerii acestuia, nivelul apei disponibile pentru acest proces a scazut substantial, astfel ca AIEA trimite o delegatie speciala acolo pentru a investiga situatia, si a vedea daca ingirjorarile privind posibile accidente nucleare au o baza reala.

“Șeful AIEA va conduce misiunea la centrala nucleară Zaporizhzhia după demolarea barajului Kakhovka. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va conduce o misiune a AIEA la Centrala Nucleară Zaporizhzhia ocupată după demolarea barajului Kakhovka.

Centrala Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale cu turbine, potrivit agenției de stat ucrainene pentru energie nucleară Energoatom.

„După evoluțiile în urma distrugerii barajului CHE Kahkovka, voi conduce săptămâna viitoare următoarea rotație a Misiunii noastre de sprijin și asistență AIEA la NPP Zaporizhzhia (ISAMZ), cu o echipă consolidată. Un moment crucial pentru siguranța nucleară”, a spus Grossi.”

This post was last modified on iun. 7, 2023, 12:37 PM 12:37

Disqus Comments Loading...