X

Austria: Masurile UE Cresc PRESIUNEA pe Nehammer si Olanda pentru Aderarea Romaniei la Schengen

Austria se apropie de punctul in care va fi obligata sa accepte aderarea Romaniei la Schengen, dupa noi masuri anuntate de catre Comisia Europeana pentru a forta mana lui Karl Nehammer, dar si a Olandei, in vederea ridicarii veto-ului dat atat tarii noastre, cat si Bulgariei, in ceea ce priveste accederea la sistem in anii 2023 si 2024, in doua faze, conform zvonurilor.

Austria si Olanda au legat veto-ul din decembrie 2022 inclusiv de faptul ca Romania si Bulgaria inca sunt sub monitorizare prin rapoarte MCV, iar Comisia Europeana a anuntat ca intentioneaza sa renunte la acest mecanism pentru ambele tari, comisarul european Věra Jourová afirma ca asta ar trebui sa permita si aderarea tarilor la Schengen chiar din anul 2023.

Austria nu ar trebui sa mai aiba motive sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen, la fel fiind situatia Olandei cu Bulgaria, astfel ca Spania ar putea sa introduca intr-un nou consiliu JAI, probabil in octombrie, dosarul aderarii ambelor tari, iar atunci toate tarile participante la sistem ar putea aproba intr-un final permiterea ridicarii controalelor la granitele interne.

“Aș dori să răspund la afirmatia conform căreia de ani de zile pretindem ceva ce nu s-a împlinit – anul acesta se va împlini. În ultimul raport MCV pentru Bulgaria (2019) și România (2022), Comisia a concluzionat deja că Bulgaria și România au făcut progrese suficiente în îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării lor la UE.

Si că toate criteriile de referință MCV sunt satisfăcătoare. Unele state membre, inclusiv Olanda, s-au opus aderării la Schengen a Bulgariei și României, în timp ce supravegherea continuă. Comisia a declarat în mod repetat în ultimii ani că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen.”

This post was last modified on iul. 7, 2023, 7:40 PM 19:40

Disqus Comments Loading...