Ministerul Apararii transmite in mod oficial un anunt foarte important cu privire la Armata Romana si ziua de 30 august, iar asta pentru ca vorbim despre una care are o valoare istorica insemnata pentru tara noastra, mai exact contributia decisiva a Armatei Romane la cucerirea independentei pe data de 30 august 1877.
Ministerul Apararii vorbeste mai jos despre cucerirea redutei Grivita I de catre Armata Romana in ziua de 30 august 1877, oferind si cateva informatii detaliate cu privire la modul in care a decurs batalia care avea sa-i aduca Romaniei independenta pe care o astepta de atatea si atatea secole de lupte cu Imperiul Otoman.
“30 august, zi a eroismului românesc și o recunoaștere a contribuției decisive a armatei la cucerirea Independenței. 30 august 1877: Cucerirea redutei Grivița I. Ziua de 30 august 1877 reprezintă un moment important pe teatrul balcanic al războiului ruso-româno-otoman în urma căruia României i s-a recunoscut independența de stat.
Războiul a început la 12 aprilie 1877, când trupele ruse au trecut Prutul, în baza convenției cu guvernul de la București, traversând Dunărea trei luni mai târziu, la 14-15 iunie 1877. În condițiile în care armata rusă a întârziat 24 de ore în cucerirea cetății Plevna, importantă întretăiere de drumuri apărată de mușirul otoman Osman Pașa, primele asalturi, de la 8 și 18 iulie, au eșuat cu pierderi grele pentru atacatori.
La 19 iulie, Marele Duce Nicolae, comandantul trupelor ruse, a trimis o telegramă principelui Carol I, solicitându-i sprijinul militar imediat al armatei române. Armata română a trecut Dunărea și a ajuns la Plevna. În discuțiile ulterioare, țarul Alexandru al II-lea a acceptat ca trupelor române să le fie repartizat un sector precis delimitat al frontului, iar lui Carol I, ca prinț de Hohenzollern,.
Să-i fie încredințată comanda asupra tuturor forțelor româno-ruse de la Plevna. În acest context, a fost stabilit un nou asalt pentru ziua de 30 august, ziua de Sf. Alexandru, ziua numelui țarului Rusiei. Asaltul de la 30 august s-a desfășurat în condițiile unei recunoașteri defectuoase a terenului, combatanții descoperind că de fapt erau două redute, mascate pentru a părea una singură. După patru asalturi sângeroase românii au cucerit reduta Grivița nr. 1, asigurând, cu sprijinul trupelor ruse din Regimentul 18 Vologda, unicul succes al zilei.
Dintre militarii care s-au distins prin eroismul lor ”în acea zi de sânge udă” de 30 august trebuie amintiți: maiorul Gh. Șonțu și căpitanul Valter Mărăcineanu, căzuți eroic la datorie în fruntea trupelor, maiorul Alexandru Candiano-Popescu, comandantul Batalionului 2 Vânători, și soldatul Grigore Ion, din același batalion, cel care a cucerit un drapel otoman aflat azi la Muzeul Național de Istorie.”
This post was last modified on aug. 30, 2023, 8:31 AM 08:31