Ministerul Apararii: Anuntul Oficial IMPORTANT cu Privire la Armata Romana si Ziua de 30 August

Ministerul Apararii Anuntul Oficial IMPORTANT Privire Armata Romana Ziua 30 August

Ministerul Apararii transmite in mod oficial un anunt foarte important cu privire la Armata Romana si ziua de 30 august, iar asta pentru ca vorbim despre una care are o valoare istorica insemnata pentru tara noastra, mai exact contributia decisiva a Armatei Romane la cucerirea independentei pe data de 30 august 1877.

Ministerul Apararii vorbeste mai jos despre cucerirea redutei Grivita I de catre Armata Romana in ziua de 30 august 1877, oferind si cateva informatii detaliate cu privire la modul in care a decurs batalia care avea sa-i aduca Romaniei independenta pe care o astepta de atatea si atatea secole de lupte cu Imperiul Otoman.

“30 august, zi a eroismului românesc și o recunoaștere a contribuției decisive a armatei la cucerirea Independenței. 30 august 1877: Cucerirea redutei Grivița I. Ziua de 30 august 1877 reprezintă un moment important pe teatrul balcanic al războiului ruso-româno-otoman în urma căruia României i s-a recunoscut independența de stat.

Războiul a început la 12 aprilie 1877, când trupele ruse au trecut Prutul, în baza convenției cu guvernul de la București, traversând Dunărea trei luni mai târziu, la 14-15 iunie 1877. În condițiile în care armata rusă a întârziat 24 de ore în cucerirea cetății Plevna, importantă întretăiere de drumuri apărată de mușirul otoman Osman Pașa, primele asalturi, de la 8 și 18 iulie, au eșuat cu pierderi grele pentru atacatori.

La 19 iulie, Marele Duce Nicolae, comandantul trupelor ruse, a trimis o telegramă principelui Carol I, solicitându-i sprijinul militar imediat al armatei române. Armata română a trecut Dunărea și a ajuns la Plevna. În discuțiile ulterioare, țarul Alexandru al II-lea a acceptat ca trupelor române să le fie repartizat un sector precis delimitat al frontului, iar lui Carol I, ca prinț de Hohenzollern,.

Să-i fie încredințată comanda asupra tuturor forțelor româno-ruse de la Plevna. În acest context, a fost stabilit un nou asalt pentru ziua de 30 august, ziua de Sf. Alexandru, ziua numelui țarului Rusiei. Asaltul de la 30 august s-a desfășurat în condițiile unei recunoașteri defectuoase a terenului, combatanții descoperind că de fapt erau două redute, mascate pentru a părea una singură. După patru asalturi sângeroase românii au cucerit reduta Grivița nr. 1, asigurând, cu sprijinul trupelor ruse din Regimentul 18 Vologda, unicul succes al zilei.

Dintre militarii care s-au distins prin eroismul lor ”în acea zi de sânge udă” de 30 august trebuie amintiți: maiorul Gh. Șonțu și căpitanul Valter Mărăcineanu, căzuți eroic la datorie în fruntea trupelor, maiorul Alexandru Candiano-Popescu, comandantul Batalionului 2 Vânători, și soldatul Grigore Ion, din același batalion, cel care a cucerit un drapel otoman aflat azi la Muzeul Național de Istorie.”