X

Ministrul Sanatatii: Deciziile Guvernului Romaniei pentru Spitale, Probleme din Farmaciile Tarii

Ministrul Sanatatii ii anunta in mod oficial pe romani cu privire la deciziile luate de catre Guvern in cadrul celei mai recente sedinte, Alexandru Rafila aducand in atentia noastra faptul ca se acorda o atentie deosebita finantarii spitalelor pentru achizitia de medicamente si echipamente medicale adecvate.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre o problema de care se plang farmaciile din Romania, ele fiind afectate de noile reglementari in materie de taxare, iar asta pentru ca la unele medicamente sustin ca au adaosuri mici, desi taxele pe care trebuie sa le plateasca vor fi mult mai mari.

A fost o discuție, astăzi, în guvern; s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale Unifarm. Știți bine că s-au cumpărat foarte multe materiale sanitare la Unifarm, multe dintre ele nu erau corespunzătoare din punct de vedere calitativ. Ele există în depozitele Unifarm, au făcut subiectul și diverselor investigații care au fost făcute în această perioadă.

In ceea ce privește modul în care au fost realizate achizițiile publice acolo. Sigur că, pe partea de anchetă penală, nu pot să vă dau foarte multe detalii, dar este evident că s-au cumpărat…acolo a existat un împrumut pentru Unipharm, în valoare de un miliard, 150 de milioane de lei, care, în mod evident, nu a fost folosit corespunzător, pentru că cea mai mare parte din materialele.

Si echipamentele achiziţionate de Unifarm se găsesc încă în depozite. Ele nu au putut fi folosite din cauza unor carenţe de natură tehnica și a unor specificații care probabil că n-au fost cele corecte. S-au alocat mai multe sume. 200 de milioane au fost pentru plata spitalelor. Este vorba despre plata în această lună, nu e vorba despre plata pentru mai multe luni, deci plătesc banii în această lună.

De asemenea, celelalte două memorandumuri, care suplimentează sumele pentru spitale, respectiv pentru programele de sănătate și pentru medicamentele compensate și gratuite, permit plățile în această lună, și sigur, în fiecare lună, până la sfârșitul anului, Guvernul va lua măsuri încât să asigure finanțarea spitalelor și finanțarea programelor de sănătate și ceea ce știți bine că ne preocupă pe toți: finanțarea farmaciilor care eliberează medicamentele compensate și gratuite. 35 lei cred că este.

O să aducem la cunoștința colegilor din Guvern aceste aspecte. Sunt câteva medicamente, cele care au valoare mai mare de 3.500 lei, pentru că adaos-ul la farmacie și la distribuitori este fix pentru aceste medicamente, încât să existe totuși o corelație între nivelul de taxare și nivelul de profit al distribuitorilor, respectiv al farmaciei, ca să nu pună în pericol prezența pe piață a unor produse.”

This post was last modified on oct. 23, 2023, 11:01 AM 11:01

Disqus Comments Loading...