X

Eugen Tomac: Cererea pentru Comisia Europeana privind Tezaurul României, Sechestrat la Moscova

Recent, Eugen Tomac a subliniat necesitatea aducerii pe agenda Uniunii Europene a problemei Tezaurului României sechestrat la Moscova. Acest apel a fost făcut în cadrul unui simpozion organizat de Banca Națională a României, subliniind importanța și urgența acestei probleme în contextul actual european.

Tezaurul României, reprezentând o colecție impresionantă de obiecte de valoare, inclusiv aur, opere de artă și documente importante, a fost transferat la Moscova în timpul Primului Război Mondial, bazat pe o înțelegere bilaterală. Într-un gest unic, România a depozitat întregul său tezaur într-un alt stat, în speranța păstrării acestuia în siguranță. Din nefericire, aceste bunuri nu au fost niciodată restituite, rămânând sechestrate în Rusia.

Tomac a accentuat că, în lumina tensiunilor actuale din Europa și a războiului declanșat de Rusia, este crucial să se acționeze pentru recuperarea Tezaurului. El a argumentat că acesta este momentul oportun pentru a aduce această problemă în atenția instituțiilor europene, mai ales în cadrul discuțiilor privind combaterea traficului de bunuri culturale relocate în timp de război.

Tomac a anunțat inițierea unui demers amplu pentru promovarea situației Tezaurului României. Primul pas implică prezentarea în Parlamentul European a două volume traduse în limba engleză, “The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow” și “Destinul Tezaurului României”, care documentează istoria și importanța tezaurului.

Subliniind dimensiunea istorică, politică și monetară a acestei chestiuni, Tomac a menționat că demersul este un act de demnitate națională. Această inițiativă, a spus el, este esențială și trebuie urmărită neabătut până la recuperarea efectivă a tezaurului.

Eugen Tomac a făcut un apel puternic pentru acțiunea la nivel european în vederea recuperării Tezaurului României. Acest demers nu este doar o chestiune de drept, ci și un simbol al demnității și rezilienței naționale a României. Miza este una de importanță majoră, implicând nu doar recuperarea unui patrimoniu național, dar și recunoașterea drepturilor și istoriei României pe scena internațională.

This post was last modified on nov. 23, 2023, 11:10 AM 11:10

Disqus Comments Loading...